Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Piyasaya 1.5 Trilyon Dolarlık Likidite Sağlıyor

New York Fed, Corona Virüsünün etkileriyle mücadele edebilmek için büyük bir adım attı. Fed 3 ay vadeli repo işlemleriyle piyasaya 500 milyar dolarlık likidite enjekte etti.

Piyasalara Darbe

Kripto para piyasasında ve küresel piyasalarda yaşanan düşüşten artık herkes haberdar. Birçok şirketin hisselerinde ciddi düşüş var. Bunun yanı sıra tahvil getirilerinin ve altın fiyatının da düştüğünü söyleyebiliriz.

Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre küresel piyasalarda Şubat 2020’den bu yana 18 trilyon dolar silindi.

Kurtarma Çabaları

New York Fed, Covid-19 salgını yüzünden darbe alan piyasaları ayakta tutabilmek için yeni bir adım attı. Repo işlemleriyle yüklü miktarda menkul kıymet alan Fed bu hamlesiyle piyasaya 500 milyar dolar likidite etmiş oldu.

Fed 3 ay vadeli işlemlerin yanı sıra bir de yine 500 milyar dolar değerinde bir aylık repo operasyonu düzenleyecek. 3 aylık ve 1 aylık repo işlemleri ayın geri kalanında haftalık olarak tamamlanacak. Fed ayrıca iki günde bir 175 milyar dolarlık, iki haftada bir de 45 milyar dolarlık repo işlemi yapmaya devam edecek. CNBC’nin haberine göre New York Fed bu hamle hakkında şu açıklamayı yaptı:

Finans piyasalarında Corona Virüsü salgını yüzünden yaşanan aksaklıklar nedeniyle böyle bir değişiklik kararı aldık.

ABD ve Avustralya gibi ülkeler küresel piyasalarda yaşanan düşüşün etkisini azaltabilmek için piyasaya olabildiğince likidite sağlamaya çalışıyorlar. Ancak Fed’in bu hamlesi bazı isimler tarafından sert bir dille eleştiriliyor. Özellikle Peter Schiff gibi isimler Fed’in bu hamlesinin açık bir şekilde hatalı olduğunu düşünüyorlar.

Schiff’in yanı sıra Binance CEO’su Changpeng Zhao da Fed’in bu hamlesi hakkında konuştu ve bu repo işlemlerini bir airdropa benzetti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment