Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Piyasaları 15 Dakikalığına Kapandı

Kripto para piyasasında bugün eşine çok nadir rastlanacak bir düşüş yaşandı. Ancak bugün hisse piyasalarında da tarihi anlar yaşanıyor. CNBC’nin haberine göre ABD’deki hisse piyasaları, piyasa açıldıktan sonra 15 dakikalığına tatil edildi.

El Frenini Çektiler

S&P 500 endeksi geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde ciddi miktarda değer kaybetti. S&P 500 Endeksi’nin bugün nasıl bir performans sergileyeceği birçok kişi tarafından merak ediliyordu. Özgür Demirtaş gibi popüler isimler piyasanın güne düşüşle başlayacağını ve hatta piyasa işlemlerine 15 dakikalık bir ara verilebileceğini öngördüler.

Demirtaş’ın bu tahmini doğru çıktı. S&P 500 Endeksi’nin açılmasıyla değer kaybetmesi bir oldu. Endeks yüzde 7 oranında düşüş yaşayınca otomatik olarak tatil kararı alındı ve işlemler durduruldu.

Kaynak: MarketWatch

S&P 500’ün geçtiğimiz gün yaşadığı düşüş yüzünden dün de tatil kararı alınmıştı. ABD’deki piyasaların bir hafta içerisinde iki kez tatil edilmiş olması birçok kişiyi endişelendiriyor. Çünkü bu haftayı saymazsak S&P 500 işlemleri en son 2008 yılında tatil edilmek zorunda kalmıştı.

 

Devamı Gelebilir

Eğer S&P 500 biraz daha değer kaybetmeye başlarsa yine buna benzer bir tatil kararının alındığını görebiliriz.

New York Menkul Kıymetler Borsası’na göre şu anda piyasalarda üç seviyeli bir sistem kullanılıyor. Bu sistemin geliştirilmesinin nedeni piyasanın çok fazla değer kaybetmesi halinde bu hareketliliği biraz olsun kontrol altına almak ve yatırımcıları sakinleştirmek. Bu üç seviyeyi şöyle sıralayabiliriz:

  • Birinci seviye: Eğer S&P 500 Endeksi yüzde 7’lik bir düşüş yaşarsa piyasalar 15 dakikalığına tatil edilir.
  • İkinci seviye: Eğer piyasalarda yüzde 13’lük bir düşüş yaşanırsa bir 15 dakika tatil kararı daha alınır.
  • Üçüncü seviye: Eğer piyasalarda yüzde 20’lik bir düşüş yaşanırsa piyasa o günlük tatil edilir.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment