Ticari amaçlar taşıyan ancak devlet tarafından işletilen Bank of China (ülkenin merkez bankası olan Çin Halk Bankası ile karışmasın) Çin Devleti Fikri Mülkiyet Ofisi (SIPO) aracılığıyla Blockchain teknolojisindeki ölçekleme sorununa karşı bulduğu bir çözümün patentini aldı.
Banka patent başvurusunu 28 Eylül 2017’de yaptı ve patent mucidi olarak Zhao Shuxiang ismi gözüküyor. SIPO’nun patent haberlerini yayınlaması ise 23 Şubat 2018’de gerçekleşti. Evet, patente 28 Eylül 2017’de başvuruluyor ama 23 Şubat 2018’de duyuruluyor.
Patentte yer alan şey ise şu: Blockchain verisini, yeni bloklarda oluşan depolama sorununu takip edilebilme ve değiştirilemez olma özelliklerinden taviz vermeyecek şekilde çözecek bir metot.
Patentte de belirtildiği üzere yeni bloklarda depolanacak veri miktarı şu şekilde azaltılacak: tam boyutlu bir düğümün sıkıştırılması talep edildiğinde, birkaç farklı bloktaki işlem verisi tek bir “veri bloğuna” sıkıştırılacak ve bu blok geçici süreliğine farklı bir veri depolama sisteminde barındırılacak.
Bu veri daha sonra veri bloğundaki hash değeriyle birlikte bir hash fonksiyonundan geçirilecek ve sıkıştırma işlemi sıkıştırılmış blok, veri bloğu ve sıkıştırma olayı arasındaki ilişkinin bir nevi haritasını çıkaracak. Bunların hepsi de Blockchain üzerinde kaydediliyor olacak.
Çin ve kripto para dendiğinde akla pek olumlu şeyler gelmiyor. Çin’in özellikle Eylül ayında aldığı ICO’ları iptal etme ve kripto para borsalarını kapatma kararı ülkenin kripto paralara pek ılımlı yaklaşmadığını gayet açıkça gösterdi. Ancak Güney Kore Maliye Bakanı, bu ayın başlarında Çin Halk Bankası yöneticisiyle yaptığı bir toplantıda Güney Kore ile Çin’in Blockchain sektöründe işbirliği yapması gerektiğini söyledi.
Bu haftanın başlarında Çinli PC şirketi Lenovo da Blockchain tabanlı bir patent almıştı. Lenovo’nun aldığı patent Blockchain teknolojisini fiziki dosyaların bütünlüğünü doğrulamaya odaklı. Ancak Lenovo bu patenti Çin’deki SIPO’dan değil ABD’deki Patent ve Marka Ofisi’nden aldı.