Binance’ten Uganda’ya Blockchain Eli
Changpeng Zhao, blockchain teknolojileriyle Uganda’nın ekonomik gelişimini desteklemek ve genç istihdamını arttırmak istiyor.
Binance’in CEO’su Changpeng Zhao twitter hesabından yaptığı açıklamada, Uganda’da bir blockchain geliştirme merkezi olan “Crypto Savanna” isimli kuruluşla işbirliği yaptıklarını söyledi. Bununla birlikte Doğu Afrika ülkesinin ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amaçlanıyor.
Zhao Changpeng ve Uganda Blockchain Birliği, ortaklığı konuşmak üzere biraraya geldi.
Binance günlük 2 milyar dolarlık işlem hacmiyle şu an dünyanın en büyük kripto para borsası. İlk olarak Çin’de kurulan borsa, Çin’in geçtiğimiz yıl getirdiği sınırlamalarla oradan ayrılmak zorunda kalsa da bu ayrılma onlar için bir büyüme fırsatına dönüştü. Şu an Hong Kong ve Japonya’da ofisleri var ve bir yenisinin Malta’da açılması için planlar masada.
Uganda Blockchain Birliği, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Ülkede blockchain teknolojilerini teşvik etmeyi, yeni projeleri desteklemeyi ve Uganda’yı uluslararası alanda temsil etmeyi amaçlıyor. Şimdiye kadar blockchain teknolojileri için merkezler Kenya, Güney Amerika ve Zimbabwe olmuştu.
Blockchain girişimleri için Afrika kıtası büyük potansiyele sahip.
Afrika’nın birçok bölgesinde insanların bankalara erişimi yok, 30 milyondan fazla Afrikalı ülkelerinin dışında çalışıyor ve evlerine para gönderiyor. Yani finansal sistem içinde insanları birbirine bağlayabilecek bir teknoloji bu bölgede çok çabuk kabul görecektir. Buna örnek olarak M-Pesa isimli şirket verilebilir. Kullanıcılarına mobil telefon tabanlı bir ödeme hizmeti sunan şirket, Kenya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının %25’inden fazlasını sağlıyor.
Bunlara ek olarak; yeni endüstri, yeni iş olanakları sağlanması ve fakirlikten muzdarip bölgelerdeki ekonomik gelişmelere önayak olacaktır.
Uganda denize kıyısı olmayan, 42 milyon nüfuslu bir ülke. Dünya’daki en fakir ülkeler arasında. Kahve, tütün, şeker, metal, petrol gibi doğal kaynaklar açısından zengin. Buna rağmen 2007 yılında tarım, hizmet sektörüne karşı gayri safi yurt içi hasıladaki pay üstünlüğünü kaybetti.
Dünya Bankasının 2016 yılındaki verilerine göre, Uganda dünyada en çok havale yapılan ülkelerden biri. Çok sayıda ülke vatandaşı yurtdışında çalışıyor ve 2016’da ülkelerine 1 milyar dolardan fazla para göndermişler.