Bitcoin Hakkında Morgan Stanley CEO’sundan Yorumlar
Wall Street’teki pek çok kişi JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’un Bitcoin yorumunun destekçisi olsa da, Bitcoin‘e karşı daha az şüpheci yaklaşan kişiler de bulunuyor.
Wall Street’teki başka bir büyük finans kurumu olan Morgan Stanley’in CEO’su James Gorman, yaptığı açıklamada Bitcoin’in bir “sahtekarlık” veya anlık bir “heves” olmadığını söyledi.
Bitcoin’in Cazibesi
James Gorman yaptığı açıklamalarda Bitcoin’in avukatlığını yapar gibi davranmadı. Yani John McAfee gibi sıkı bir Bitcoin destekçisi değil. Ancak Gorman, dijital paraların gelecek vaat ettiğini ve kendilerine has bir cazibeleri olduğunu vurguladı.
Gorman Bitcoin’in anlık bir “hevesten” öte olduğunu ve Bitcoin’in kullanıcılara sunduğu mahremiyet ve kontrolün kendince bir çekiciliği olduğunu söyledi.
“Şahsen yatırım yapmadım. Yatırım yapmış pek çok insanla konuştum. Piyasanın yüksek oranda spekülatif olduğu doğru ancak bu demek değil ki piyasa tamamen kötü. Blockchain teknolojisini kullanmanın doğal bir sonucudur bu.”
Gorman aynı zamanda bankaların insanlar ve insanların mahremiyetleri üzerinde sahip oldukları kontrole de değinerek: “Mahremiyeti kontrol eden merkez bankalarına karşı durması da onu (Bitcoin) ilginç yapıyor.” yorumunda bulundu.
Çelişen Görüşler
Wall Street’te Bitcoin ile ilgili farklı görüşlere sahip olanların sayısı sürekli olarak artıyor. Bir kısım Jamie Dimon gibi düşünüp Bitcoin’i kötülerken, bir kısım Bitcoin’e, türevlerine ve Bitcoin’in altında yatan teknolojiye ılımlı yaklaşıyor.
Kripto para piyasası olur da patlarsa kendilerini riske atmamak için şimdiden piyasaya “balon” diyen yorumcular da bulunmuyor değil.
Eski Fortress Investment Group yöneticisi Mike Novogratz ise, bu iki tarafa da dahil olan nadir isimlerden olsa gerek. Kendisi, Bitcoin’e “balon” diyor ancak yatırım yaptığını da itiraf ediyor. Zira kendisi, “Bitcoin balon olsa bile, bu balon patlayana kadar kar edebilirim” düşüncesiyle hareket ediyor.
Yasal Düzenlemeler
Şahsi olarak Gorman’dan ziyade, Morgan Stanley firması genel anlamda hükümetlerin dijital para piyasasına ne zaman dahil olacağı konusunda meraklı.
Yakın zamanlarda tam anlamıyla dahil olan ülkelerden biri Çin’di. Çin’in ICO’lara ve borsalara epey sert yaptırımları oldu.
Gorman’a göre hükümetlerin dijital para birimlerini kontrol etmeye çalışmak için pek çok sebebi bulunuyor. Bunlar arasında para aklama, ülkeden sermaye çıkışı “ve benzeri” sebepler bulunuyor.