Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliğinin Çevreye Verdiği ‘Zararlar’ Abartılıyor

Şu sıralar 10 madenciliğinin ne kadar israfa yol açtığı, çevreyi ne kadar kirlettiği hakkında çeşitli yazılar yayınlanıyor. Ana akım denilebilecek haber kaynakları sürekli olarak bu konunun üstünde duruyor ve Bitcoin madenciliğinin çevreye ne kadar zarar verdiği hakkında yazılar yayınlıyor. Yeni yayınlanan bir yazıda ise bu olgunun aslında o kadar da doğru olmadığını belirtiliyor.

Proof-of-Work Algoritması

Node Blockchain’den Saad Imran, 30 Ağustos’ta yayınladığı yazıda “Bitcoin’deki Proof-of-Work algoritmasının çevre için zararlı olduğunu söylemenin çok popüler hale geldiğini” söylüyor. Özellikle İngilizce yayın yapan haber sitelerinde ‘Bitcoin’ kelimesi aratıldığında Bitcoin madenciliğinin zararlarıyla ilgili çeşitli yazılara denk gelmek mümkün.

Bitcoin.com yazarlarından Kai Sedgwick ise medyanın bu durumu lüzumsuz bir şekilde abarttığını düşünüyor. Sedgwick’e göre ana akım medya, Bitcoin madenciliği yüzünden tüketilen elektrik miktarını en az %30 oranında abartıyor. Sedgwick ayrıca bu tarz medya kanallarının Bitcoin üzerindeki işlem sayısı ile madencilik masraflarını topladığını ve ortaya abartı bir sayı çıkardığını ancak bu iki şeyin aslında birbiriyle tamamen alakasız olduğunu belirtiyor.

PoW’un Olumlu Yönleri

Node Blockchain’de yayınlanan yazıya göre günümüzdeki kripto para madencileri İzlanda, Kanada gibi en ucuz elektriği bulabilecekleri bölgelere geçiş yapıyorlar. Bu durum dünya genelindeki elektrik pazarının daha verimli hale gelmesini sağlayabilir.

Yayınlanan yazıda madencilerin artık ‘yeşil enerji’ye de geçiş yaptıkları belirtiliyor. Saad Imran, yazısında şu noktaya parmak basıyor:

“Bitcoin madenciliğine benzer olan faaliyetlerin elektrik tüketimleriyle kıyaslama yapmak gerekiyor. Dünya genelindeki veri merkezleri tüm dünyadaki elektriğin %2’sini tüketiyorlar ki bu oran Bitcoin’in tükettiğinden 133 kat daha fazla. Peki durum böyleyken niye herkes Bitcoin madenciliğine israf diyor da diğer alanların tüketimi ‘adil’ sayılıyor?”

Veri merkezlerinin, altın madenlerinin ve ciddi miktarlarda elektrik tüketimi yapan diğer alanların aksine kripto para madencilerinin zaman içerisinde çevre dostu bir tutum takınmaya başlamaları gerekiyor. Şu anda kripto para madenciliği yapan büyük şirketlerin iki seçeneği var: Ya ucuz elektrik alabileceğin bir ülkeye git ya da faturayı ödeyemeyip işi bırak. Kripto para madencileri zaman içerisinde yenilenebilir enerji kullanmak zorunda kalacaklar. Bunun sebebi de bu kişilerin çok üst düzey ahlak yapılarına sahip olması değil. Yenilenebilir enerjiye geçiş yapacaklar çünkü maddi açıdan atılabilecek en iyi adım bu olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment