Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Borsalarının Piyasa Spekülasyonlarındaki Rolleri: Listeleme Süreci

Dünyanın en büyük kripto para borsaları ne zaman yeni bir koini platforma ekleyeceklerini duyursalar, o koinin fiyatında bir artış gözlemleniyor. Hatta bazı borsalar var ki bir koini platforma eklemeyi ‘düşündüklerini’ açıkladıkları anda dahi o koinin artışa geçtiğini görebiliyoruz.

Platforma Ekleme Süreci

Platformuna yeni bir koin eklemeyi düşünen kripto para borsaları doğal olarak o koinin popülerliğini ve zaten desteklendiği platformlardaki performansını göz önünde bulunduruyorlar. Ancak bu durum bazen farklı olabiliyor. 8-bit.io’nun kurucusu olan Nele Maria Palipea, konu hakkında şu yorumu yaptı:

“Bazı borsalar yalnızca para karşılığında bir koini listelemeye başlayabiliyorlar. Bazı borsalar ise projeyi listelemeden önce geçmişe yönelik araştırmalar yapıyorlar.”

Kripto para borsaları bu tarz konularla ilgili kararları genelde gizli tuttukları için karar sürecinin tam anlamıyla nasıl işlediğini elbet bilemiyoruz.

Sektördeki bazı isimler özellikle Binance gibi devlerin bu listeleme süreci boyunca projelerden ciddi miktarda para talep ettiğini iddia ediyorlar. Bu iddialara bir örnek olarak Expanse’in kurucusu Christopher Franko’nun birkaç hafta önce yaptığı açıklamaları gösterebiliriz. Franko’nun iddialarına göre Binance, borsada listelenmek için başvuruda bulunan projelerden 400 Bitcoin gibi bir ücret talep ediyor. Binance’in CEO’su Changpeng Zhao ise Franko’nun bu iddialarını yalanlayan açıklamalarda bulundu.

Kripto para borsalarının listeleme süreçleri yukarıda da belirttiğimiz üzere piyasada çeşitli spekülasyonlara yol açabiliyor. Binance gibi dünyanın en büyük borsaları arasında bulunan ve söz konusu listeleme sürecinin piyasa üzerindeki etkisinin farkında olan Coinbase, çok daha şeffaf bir çalışma metodu benimsemeye karar verdi.

Dünya genelindeki pek çok uzman kripto para piyasasının spekülasyonlarla dolu olduğunu söylüyor ve piyasanın bel kemiklerinden olan borsalar da bu spekülasyonlarda rol oynayabiliyorlar. Borsaların piyasa üstündeki etkileri zaman içerisinde azalacak mı yoksa artacak mı göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment