Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’deki Açık Pozisyon Sayısı Yine Arttı, Peki Şimdi Ne Olacak?

Bitcoin için alınan kısa pozisyonların sayısı geçtiğimiz ay içerisinde rekor seviyeye ulaştı. Bitcoin şu sıralar 7 bin dolar seviyesinde kısmen istikrarlı bir şekilde ilerliyor ancak 1 Eylül’de 10 bin adet kısa pozisyonun açılmış olması, yatırımcıların mevcut fiyata pek güvenmedikleri anlamına gelebilir.

Açığa Satışlar Zirveyi Buldu

Bitcoin Nisan ayında 7 bin dolar civarında seyrederken Bitcoin için alınan kısa pozisyonların sayısı rekor seviyelere ulaşmıştı. Şubat ayından Nisan ayına kadar artan pozisyonların sayısı 38,000’e kadar ulaşmıştı. Açığa satış miktarında bu kadar artış yaşanmış olmasına rağmen Bitcoin fiyatı bir süre daha artmayı sürdürmüştü. Ancak açık pozisyon sayısındaki artışın Bitcoin fiyatını olumsuz yönde etkilediğine de tanıklık ettik.

2 Ağustos’ta 17,000 civarında açık pozisyon vardı ve bu sayı 21 Ağustos’a gelindiğinde neredeyse 40 bine ulaşmıştı. Açık pozisyon sayısındaki bu artış sonucunda Bitcoin 8 bin dolar seviyelerinden 6 bin dolar seviyelerine kadar geriledi ve genel kripto para piyasası da bu düşüşten nasibini aldı.

Açık pozisyonların sayısı 40 bine ulaştıktan sonra yaklaşık 22 bine kadar düştü ve bu düşüş neticesinde Bitcoin fiyatında bir artış görüldü: 6 bin dolardan 7 bin dolara.

Yüksek sayıdaki açık pozisyon sayısının birden düşüşe geçmesi, açığa satış darlığı (short squueze) yaşandığının göstergesi olabilir. Piyasadaki pek çok uzman bu tarz darlık durumları sonucunda Bitcoin fiyatında artış yaşanacağını söyler. Sermaye Piyasa Kurulu, yayınladığı bir yazıda açığa satış darlığı hakkında şu bilgiyi veriyor:

“Açığa satış darlığı kısaca hisse senetlerinin fiyatlarının artmaya başlaması ve tüm kısa pozisyonda olan yatırımcıların pozisyonlarını kapatmaya çalışmaları neticesinde fiyatların daha da artması olgusudur.”

Bu aşamada sorulacak tek soru, yeni açılan 10 bin adet açık pozisyonun piyasayı ne yönde etkileyeceği.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment