Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Kazılan Boş Blokların Gizemi Ne?

Bitcoin madencileri halving sonrasında birkaç kez boş blok kazdılar. Peki bu işlemlerin gizemi nedir?

Bitcoin madencileri halving sonrasında bloklardan 12.5 BTC değil 6.25 BTC kazanmaya başladılar. Bunun sonucunda madenci gelirinde çok ciddi bir düşüş yaşandı. Blockchain.com verilerine baktığımızda bu düşüşü net bir şekilde görebiliyoruz.

Madenciler dün toplamda neredeyse 9 milyon dolar kazandılar.

Madencilik gelirlerinin azalmasıyla birlikte bazı madenciler fiş çekmeye başladılar. Çünkü bu madenciler artık blok kazmak yaptıkları masrafı karşılamaya yetecek kadar para kazanmıyorlar. Bunun sonucunda ağdaki hash oranında düşüş yaşandı, onun sonucunda da işlemlerin onaylanma süresinde ve işlem ücretlerinde bir artış görüldü.

Ortalama işlem ücreti 5 doların üstünde.

Artık eskisi kadar fazla blok ödülü kazanamayan madenciler eskisi kadar fazla gelir elde edemedikleri gibi artık işlem ücretlerine de daha çok bel bağlamış durumdalar. Öyle ki madencilerin dün kazandıkları 9 milyon doların %17’lık kısmı işlem ücretlerinden geldi ki bu oran hemen hemen 2 yıldır bu kadar yüksek olmamıştı.

Boş Bloklar

Bitcoin madencilerinin halving sonrasında kazdıkları bazı bloklara baktığımızda bu blokların boş olduklarını görüyoruz. Yani bu blokların içerisinde kullanıcılara ait herhangi bir işlem bulunmuyor. Madenciler bu boş blokları kazdıklarında herhangi bir işlem ücreti almıyor yalnızca blok ödülüyle yetinmek zorunda kalıyorlar.

Bugün kazılan boş bloklardan birine örnek, BTC.com

Peki Bitcoin madencileri özellikle halving sonrasında zaten daha az para kazanmaya başlamışken, artık işlem ücretlerine daha fazla bel bağlamış durumdayken niye boş blok kazsınlar? Neden işlem ücreti de kazanabilecekken sadece blok ücretiyle yetinsinler?

Bir Yandan Onayla…

Bitcoin blockchain tabanlı bir sistem olduğu ve PoW algoritmasıyla çalıştığı için kazılan her bir Bitcoin blokunun, ağdaki her bir madenci tarafından doğrulanması gerekiyor. Geçersiz, sahte, hatalı, kötü niyetli işlemlerin önüne bu şekilde geçiliyor.

Bu sistem şu anlama geliyor: Bir madenci yeni bir blok kazıp bunu diğer madencilerle paylaştığı zaman diğer madencilerin bu bloku onaylamaları gerekiyor. Peki bunu nasıl yapıyorlar? Madenciler bu blokun full versiyonunu indiriyor, içerisindeki her bir işlemi onaylıyor ve bu blokun geçerli olduğunu, başka bir deyişle bu blokun üstüne yeni bir blok eklenebileceğini açıklıyorlar.

…Bir Yandan Kaz

Madencilerin neden boş blok kazdıklarını anlamak için öncelikle madencilerin “durmak yok” mottosuyla çalıştıklarını hatırlatmak lazım. Maden cihazları çalıştıkları her saniye ciddi miktarda elektrik harcıyor ve masrafa yol açıyorlar. Ve madenciler hiçbir saniyeyi boşa harcamak istemiyorlar.

Madenciler bu yüzden bir yandan başka bir madencinin kazdığı bloku onaylarken  bir yandan yeni bir blok kazmaya başlıyorlar. Bu sayede sırf başkasının kazdığı onaylamak için vakit kaybetmemiş, bu işlemi yaparken boş durmamış oluyorlar. Campinas Eyalet Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Öğretim Üyesi Prof. Jorge Stolfi; madencilerin bu çalışma tarzlarını bundan birkaç yıl önce özetlemişti. Onun açıklamalarına göre madenciler “N blokunu onaylamaya başladıkları” zaman hemen “N+1 blokunu da kazmaya” başlıyorlar.

Stolfi’nin bundan 3 yıl önce yaptığı açıklama, Reddit

Fakat bu noktada yeniden Bitcoin’in nasıl işlediğini hatırlatmak zorundayız. Eğer bir blokta geçersiz işlem varsa; o blokun üstüne yeni bir blok eklenemiyor. Yani N blokundaki geçersiz bir işlemi N+1 blokuna da yansıtırsanız sizin kazdığınız blok da geçersiz olacaktır. İşte madenciler bu noktada şöyle bir yöntem izliyorlar: N blokunu onaylamaya başladıkları zaman N+1 blokunu kazmaya başlıyor ama N+1’e, N blokundaki herhangi bir işlemi aktarmıyorlar. N bloku henüz onaylanmadığı (içerisinde geçersiz işlem olup olmadığı bilinmediği) için N+1 blokuna herhangi bir işlem eklenmiyor.

Madenciler N+1 blokuna yalnızca kendi alacakları blok ödülünü ekliyorlar (ki bu yüzden bu bloklar aslında tam anlamıyla ‘boş’ değiller) ve bu bloku o şekilde kazmaya başlıyorlar. Prof. Stolfi’nin de belirttiği gibi eğer bu madenciler şanslılarsa; N+1 blokunu kazmaları N blokunu onaylamalarından daha kısa sürüyor. Böylece ortaya ‘boş bloklar’ çıkmış oluyor.

Madenciler bu yüzden içerisinde sadece 1 adet işlem bulunan (blok ödülü) bu ‘boş’ blokları kazıyorlar. Bunu yaptıkları zaman ekstra işlem ücreti alamıyorlar, evet. Ama en azından blok ödülünü alacaklarını garantilemiş oluyorlar. Yani bir nevi daha güvenli yolu tercih ettikleri için boş blok kazıyorlar. Fakat yerli kripto para yorumcularından Wolfe; bunun daha büyük bir soruna işaret ettiğini düşünüyor. Onun görüşlerine göre madenciler “yüksek işlem ücretlerine” rağmen masraflarını karşılayamıyorlar. Wolfe bunun zaman içerisinde “fahiş işlem ücretlerine” ve “ağ tıkanıklığına” yol açabileceğini söylüyor.

Twitter
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment