Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in (BTC) Fiyat Hareketinde Hangi Aşamadayız: Yükseliş Sürecek mi?

Bitcoin (BTC) fiyatı sadece 2 ay içerisinde neredeyse %100 artış elde ederek bütün piyasayı hareketlendirdi. BTC/USD paritesinin buna benzer son hareketi ise 2017 ve bir nebze de olsa 2019 yıllarında  görülmüştü. Bunun gibi parabolik yükselişlerin devamında ise çok sert düşüş yaşandığının görülmesi yatırımcıları bir yandan da düşünmeye teşvik ediyor. Peki Bitcoin’in piyasa döngüsünde düşüş aşamasına gelindi mi?

Kripto para sektörünün en bilinen veri analiz şirketlerinden olan Glassnode, BTC piyasa döngüsüne dair oldukça detaylı grafikler paylaştı. Glassnode CTO’su Rafael Schultze-Kraft hem kişisel görüşünü hem de net verileri paylaşarak yatırımcılara bu endişe verici konuda yol gösterdi.

Korku ve Açgözlülük Endeksi’ne göre Bitcoin tarihindeki “en açgözlü ay” Kasım 2020 oldu. Bu gelişme yatırımcılara yakında sert bir düşüş yaşanabileceği sinyalini verse de Schultze-Kraft tamamen farklı bir açıklamada bulundu.

Ünlü CTO’nun yaptığı özet açıklamaya göre birçok indikatör hala zirvenin çok uzağında. Schultze-Kraft, olayların 2017 yılındaki ralliye benzer şekilde gelişmesi durumunda Bitcoin fiyatının “bu noktadan 10 kat daha artabileceğini” belirtti. Bu hesaplama yaklaşık olarak 190.000 dolarlık BTC birim fiyatı anlamına geliyor.

Peki hangi indikatörler bu yönde sinyal vermekte?

Glassnode verilerine ve CTO’suna göre mevcut rallinin daha gidecek yolu olduğuna işaret  eden indikatörler ve 2017 yılında ulaşılan zirve noktalar arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • MVRV skoru: 

MVRV indikatörü temel olarak toplam piyasa değerine farklı bir bakış açısı ile yaklaşır. Bu indikatörde bir kripto paranın toplam piyasa değerini hesaplamak için sirkülasyondaki kripto paraların alındığı tarihteki fiyatları toplanır.

Glassnode verilerine göre ise MVRV indikatörü 2017 yılındaki seviyesinin ancak %34’üne kadar çıkabildi ve daha gidecek %66’lık bir yol var. Fiyatın ise o tarihlerde %1.150 artış kaydettiği görülüyor. Mevcut fiyat üzerinden bunun 240.000 dolarlık BTC birim fiyatına tekabül ettiği görülmekte.

  • Gerçekleştirilmemiş kâr/kayıp 

Gerçekleştirilmemiş kâr veya kayıp oranının da BTC fiyatı için 286.000 dolara işaret ettiği görülüyor. Yani 2017 yılında zirve yaptığı anda dipten %1.400 artış yaşamış olan bu indikatör şu an ise zirve noktasının yaklaşık %22 gerisinde.

  • Rezerv risk

Rezerv risk oranı da 2017 yılında zirve yapılan tarihlerde görülenin yaklaşık %89 gerisinde. Schultze-Kraft, uzun vadeli yatırımcıların ellerindeki BTC’ler konusunda duydukları güveni özetleyen bu indikatöre ve BTC’nin 2017 yılındaki fiyat hareketine göre BTC/USD paritesinin 240.000 dolara kadar çıkabileceğini ima etti. Tabii ki bu fiyat, indikatörün daha önce 2017 yılındaki performansına ve zirve noktasına bakılarak ortaya atıldı.

  • Piyasa hacmi / thermocap oranı

Madencilerin ağın güvenliği için yaptıkları yatırım miktarı yani Thermocap’in toplam piyasa değerine olan oranını gösteren indikatör de %75 oranında bir büyüme olabileceğine işaret ediyor. BTC fiyatı 2017 yılında dip noktadan zirve noktaya yükseldiğinde bu indikatörde de %625 artış görülmüş ve sınırları zorlanmıştı. %625’lik artış ise BTC için 138.000 dolara işaret etmekte.

  • Uzun vadeli yatırımcılar için SOPR

Bu indikatör HODLer olarak da bilinen uzun vadeli yatırımcıların ilk başta BTC almak için ödenen ücret ile satış yapınca alınan ücretin farkı olarak ifade edilebilir. Mevcut indikatör 2017 yılındaki zirvesine kıyasla sadece %13’lük bir artış oranına sahip. Bitcoin fiyatının 2017 yılındaki hareketliliği bu indikatör için %1.620 artışı beraberinde getirmişti. Bu da yaklaşık olarak 328.000 dolarlık Bitcoin fiyatına tekabül ediyor.

  • Uzun vadeli yatırımcılar için MVRV

Schultze-Kraft, bu indikatörün de 2017 yılındaki seviyesine kıyasla %87 geride olduğunu vurguladı. Glassnode verilerine göre BTC fiyatı yine bu indikatördeki gibi %1.340’lık yükselişini tekrarlarsa bir anda 274.000 dolar seviyeleri görülebilir.

Glassnode CTO’su açıklamasının ve sunduğu verilerin sonunda ise önemli bir uyarıda bulundu:

“Her zamanki gibi bunların hiçbiri finansal tavsiye değildir. Kendi araştırmanızı yapın.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!