Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Sektöründeki “Açgözlülük” Zirve Yaptı

Bitcoin (BTC) fiyatı ekim ayından bu yana neredeyse %100 artış yaşadı ve 10.000 dolar bandından 19.800 dolar seviyesine kadar yükseldi. BTC/USD paritesinin bu yükselişi doğal olarak sektördeki korkunun yerini açgözlülüğün almasına neden oldu. Kripto para piyasasındaki açgözlülüğün ise son yılların rekor seviyesine ulaştığı görülüyor.

BTC fiyatı yükseldikçe, açgözlülük de artıyor 

Kripto para  yatırımcıları için önemli bir indikatör olarak bilinen “Korku ve Açgözlülük Endeksi”, alarm vermeye başladı. Aşağıdaki verilere bakıldığında 2 Ekim 2020 tarihinde 41 olan endeks seviyesinin, bunun devamında zirve yaptığı ve neredeyse 100’e ulaştığı görülüyor.

korku ve açgözlülük endeksi

0 ve 100 arasında değişen değerlere sahip olan bu endeks ne kadar yüksek seviyelere işaret ederse açgözlülük de o kadar artıyor. Eldeki verilere göre ise kripto para sektörünün tarihindeki “en açgözlü ay” Kasım 2020 olarak kayıtlara geçti. Son 30 günün verilerine bakıldığında Korku ve Açgözlülük Endeksi’nin 90 seviyesine işaret ettiği görülüyor.  Geçtiğimiz ay ise ortalama seviyenin 82 olduğu görülmekte.

Zirveden sonra dip kaçınılmaz 

Korku ve Açgözlülük Endeksi 1 Şubat 2018 tarihinde kullanılmaya başlandı. O tarihten bu yana en yüksek açgözlülük seviyesinin ise 26 Haziran 2019 tarihinde 95 olarak kayıtlara geçtiği görülüyor. Bunun devamında ise geçtiğimiz hafta yaşanan onca düşüşe rağmen endeks yine 95 seviyesini göstermişti.

Açgözlülük seviyesinin rekor kırması, yatırımcıların kazanç için daha fazla risk aldığını gösteriyor. 2017 ve 2019 yıllarında görülen rallide alınan bunca risk yatırımcılar için kötü sonuçlar doğurmuştu. Bitcoin fiyatında görülebilecek sert bir düşüş, BTC’den çok altcoin yatırımcılarına zarar verecektir.

Altcoin yatırımcılarının dikkatine 

BTC fiyatı 2017 yılındaki ralliden sonra yine tüm zamanların rekorunu kırarken önde gelen altcoinlerin bile tüm zamanların rekor seviyelerinden çok uzakta olduğu ve tam olarak toparlanamadığı görülüyor. Altcoin yatırımcıları ise açgözlülük seviyesinin zirve yaptığı şu günlerde uzmanların tavsiyelerini dikkate alıp, risk iştahlarını biraz daha azaltmalılar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!