Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BitPay, Coinbase veya Diğerleri: Bunlardan Birisi Visa’yı Tahttan İndirebilir Mi?

Geleneksel ödeme yöntemleri yerine merkeziyetsiz ödeme yöntemlerinin kullanımı konusu geçen hafta gene gündeme geldi. 1 Haziran tarihinde genellikle günlük 150 milyondan fazla işlem yapabilen Visa’nın sitemi çöktü. İngiltere ve Avrupadaki milyonlarca insan herhangi bir hizmet veya eşya için ödeme yapamadı ve buna ek olarak Visa ödemeleri  ABD vatandaşları için de sıkıntılar yarattı.

Yukarıdaki fotoğrafta bir Alışveriş merkezi önündeki ATM’ler için oluşan kuyruğu görebilirsiniz.
Bu olaydan bir kaç saat sonra problem çözüldü ancak bu denli büyük bir çökmenin imkansız olduğu merkeziyetsiz ve stabil alternatif sistemlerin kullanımının gerekliliği daha da çok ilgi çekti.

Aşağıda Visa veya MasterCard’ın ”kripto hali” potansiyeline sahip sektörün bir kaç öncü firmasını sizlerle paylaşacağız. Bu alternatifler sadece para depolama, ödeme yapma veya kripto para yönetme gibi hizmetlerin dışında işletmeler için de tam teşekküllü araçlar sağlayabiliyor. Daha da önemlisi, bu platformların sunduğu hizmetler karşılığında talep ettiği işlem ücreti Visa’nın uyguladığı %3’e oranla neredeyse yok denecek kadar düşük.

SİSTEM KIYASLAMASI

BitPay

CEO: Tony Gallippi

Kuruluş: 2011

Merkez: ABD

2011 Mayıs ayında Tony Gallippi ve Stephen Pair tarafından kurulan BitPay, Bitcoin ile çalışan ilk firma oldu. Bu projenin gelişimi hızlı, güvenli ve ucuz bir ürün ve hizmet ödeme yönteminin eksikliğinden doğdu. BitPay kurucularına göre bu platformun amacı Apple’ın Apple Pay ödeme sisteminin kripto dünyasındaki eşdeğeri haline gelmek ki bu da isimlerinde bulunan benzerliği açıklıyor.

2017 yılında BitPay, Bitcoin ödemesi olarak 1 milyardan fazla işlem yaptı. Şirketin diğer adımı ise BitPay Visa bankamatik kartı çıkartmak oldu ki bu POS cihazları aracılığıyla ödeme yapılmasını sağlarken ATM’lerden para çekme ve yatırma işlemini de mümkün kıldı.

Bitcoin sahipleri bu kartı 9.95 dolar karşılığında satın alabilirler. Fonlar bankamatik hesabına direkt olarak Bitcoin cüzdanından veya yetkili bir hizmet sağlayıcı aracılığıyla aktarılabiliyor. BitPay %1.9 oranına kadar çıkan işlem ücreti alabiliyorken, işlem hızı bu platformdaki en büyük sorunlardan bir tanesi.

Uygulamanın daha fazla insan erişimini ve popülerliğini arttırmak için BitPay 2017 Aralık ayında diğer kripto para birimlerine ek olarak Bitcoin Cash desteğini de açıklamıştı. Bu gelişmelerden sonra platformun güvenilirliğini arttırdığı izlenimi doğsa da, hala bu uygulama hakkında farklı dedikodulardan bahsedilmekte.

Örneğin geçen yaz Bitcoin topluluğu BitPay’i dolandırıcılıkla itham etmişti. BitPay’in Bitcoin Core’u reddederken BTC1 istemcisini aktif hale getirmeyi zorunlu kıldığını söylemesi BitPay’in kullanıcıları bir nebze de olsa yanlış yönlendirdiğini göstermekte. Peter Todd, Tuur Demeestr, Francis Pulio, John Carvalho, Rodolfo Nowak ve diğer kullanıcıların da dahil olduğu Bitcoin Core destekçilerinin tepkisi bir an bile gecikmedi. Bunların hepsi BitPay’in, Bitcoin Core’a  alternatif bir kullanım teklifi konusunda olumsuz tutum sergiledi. Peter Todd bu teklifin sahtekarca olduğunu söyleyip diğer topluluk üyelerini hakkını aramaya davet etti. Programcı Eric Lombrozo ise SegWit2x destekleyen herhangi bir şirketi boykot etme konusunda Twitter takipçilerine destek çağrısı yapmıştı. Şu an bile internetin çeşitli forumlarında ve sosyal medya ağlarında BitPay’in teklifi hakkındaki tartışmalar devam etmekte.

Bundan iki hafta sonra 24 Aralık tarihinde, BitPay kullanıcıların kafasını gene karıştırarak Aralık açıklaması içerisinde minimum işlem miktarını 100 dolar olarak belirleyeceğini açıklamıştı. Açıklamadan hemen iki gün sonra ise şirket bu değeri gerisin geri 5 dolar seviyesine çekmişti ki bu kullanıcıları oldukça şaşırttı.

Coinbase

CEO: Brian Armstrong

Kuruluş: 2012

Merkez: ABD

Olay şan ve şöhret olduğunda sektörün bilinen isimlerinden olan 14 Şubat 2012 tarihinde kurulan Coinbase‘den bahsetmemek olmaz. Coinbase Commerce isimli servis Coinbase borsasının bir ürünü ve tacirlerin direkt olarak kullanıcı cüzdanlarına bağlı fonlar aracılığıyla kripto para ödemeleri yapabilmesini sağlayıp, kullanıcılara kendi hesapları üzerinde tam kontrol veriyor. İşlevsel olarak, Coinbase Commerce eklentisi PayPal ödeme sistemine oldukça yakın çünkü ikisi de sadece telefon numarası ve e-posta adresi gerektiriyor.

Ürün Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum ve Litecoin gibi kripto para birimi ödemelerini kabul edip, e-ticaret platformlarında ödeme yapmak için veya normal ödeme sistemlerine entegre edilmek için kullanılabiliyor.

Coinbase kendisini firmalar için çok sağlam bir işletme hizmeti haline getirdi. Bitcoin şeklinde ödemeleri kabul etmek için, tacirler hiçbir komisyon ödemek zorunda kalmıyorlar ancak bu fonların dönüştürülmesi için sistem %1 oranında bir ücret istiyor.

Görünüşe göre ”Kimse Coinbase İşlem Ücretlerini Sevmiyor” veya ”Coinbase Komisyonundan Nasıl Kurtulabilirim?” gibi videolar ve serzenişler geçmişte kalmış gibi görünüyor.  Ancak bu yeni hizmet Coinbase’in bankamatik kartı işlemleri için talep ettiği %4’lük işlem ücreti konusunda kendisini ”iyileştirmesini” sağlayacak mı?

GoCoin

CEO: Steve Beauregard

Kuruluş: 2013

Merkez: Singapur

2013 yılında halka açık bir şekilde piyasaya sürülmeden önce, GoCoin tek bir kişi tarafından özel amaçlar doğrultusunda geliştirilmişti. Şu an çok popüler bir kripto para platformu haline geldi ve BTC, LTC, DASH ve BCH kabul eden online ve perakende dükkanlardan alışveriş yapmak için kullanılabiliyor. GoCoin %1 gibi en düşük işlem ücretini sunan ilk platformlardan birisiydi ki bu işlemlerin toplam miktarı aylık 2.500 doların üstüne çıktığında %0’a iniyordu.

Platform bir plugin olarak yüklenebiliyor ve müşterilerin USD, EUR, GBP‘nin yanı sıra tercih ettikleri kripto para birimi ile ödeme yapabilmelerini sağlıyor. Ödeme yapmak için ise çeşitli metotlar kullanılabiliyor.

2013 yılından beri GoCoin tarafından 500 milyonun üzerinde işlem yapıldı. Bu platformu böylesine gelecek vaat eden bir yapı haline getiren ise içlerinde General Electric, Cozy Games, BitFury ve Tesla Motors gibi büyük şirketlerin de yer aldığı küresel 15.000 müşteri portföyü.

GoCoin’in Facebook eski İşletme müdürü  Owen Van Natta ve Blockchain Capital kurucusu Brock Pierce gibi isimlerden destek aldığı da bilinen gerçekler arasında.

CoinPayments

CEO: Alex Alexandrov

Kuruluş: 2013

Merkez: Kanada

CoinPayments 2013 yılının Ağustos ayında kurulduğunda ilk olarak çok koinli bir ödeme hizmeti sunmaktaydı. Platform aralarında popüler olan BTC, ETH, LTC gibi koinler ve daha küçük alternatifleri PinkCoin ve Triggers gibi kripto para birimlerinin de dahil olduğu tamı tamına 535 kripto para birimi haznesi ile ödeme sistemlerini kolaylaştırmayı hedefliyordu. Şirket buna ek olarak bir kaç alışveriş sepeti eklentisi ve özel yapılmış ödeme çözümleri ile tacir ürünleri sunuyordu.

Hizmetin seviyesi ve seçeneklerin sayısı hem alıcıları hem de satıcıları etkilemeyi başarmıştı. Geliştiriciler kendilerini sadece ödeme araçları ile sınırlandırma ve platformu bir çok online mağazanın içine kurdu. Kripto hayranları XBOX için oyunlardan, kıyafetlere, kedi yataklarından, marihuana yapraklarına kadar bir sürü ürün kategorisine sahipti.  Satın alma işlemi yapmak oldukça kolayken, bunların ne denli ‘yasal’ olduğu pek kesin değil.

Kullanıcıların kullanımına sunulan başka bir özel hizmet ise  herhangi bir kripto para kullanıcısının veya yatırımcısının hayatını kolaylaştıracak olan PaybyName servisi. Bir hesap üreterek herhangi bir desteklenen koini almak veya göndermek için tek bir adrese sahip olabiliyorsunuz.

Tacirler bu hizmet sayesinde piyasadaki en çok aranan özelliklerden bazılarına sahip oldu- basitleştirilmiş kayıt olma, müşteri desteği ve %0.5’e sabitlenmiş komisyon oranı.

Coinsbank

CEO: Vitaliy Andrusevich

Kuruluş: 2014

Merkez: İngiltere

Blockchain hizmetleri için ”her şey dahil” bir aracı olan Coinsbank 2014 yılında BIT-X ismi altında kuruldu. İlk başlarda  BIT-X projesi kripto para birimi ön ödemeli kart hizmeti olarak tasarlanmıştı. Ağustos 15, 2016 tarihinde isim değiştirdikten sonra Coinsbank tam teşekküllü bir ödeme platformu haline geldi ve o zamandan beri kripto para birimlerinin ticareti ve işlenmesi ile ilgili her konuda yüksek standart sağlamaya devam ediyor. Kısmen düşük kripto para desteğine sahip olmasına rağmen, platform günlük sabit bir ticari hacme sahip ve bu da Coinsbank’ın kendi kategorisinin top 10 listesinde kalmasını sağlıyor.

Belki de sahip olduğu yüksek güvenlik düzeyi ve kullanıcı dostu cüzdan hizmeti yukarıda bahsettiğimiz diğer hizmet sağlayıcılarından daha fazla tanınıyor ve müşteri çekiyor. Piyasa analisti Roger Aitken Coinsbank’ın sahip olduğu çevrimdışı depolama sistemini bankanın emanet kasası ile kıyaslıyor:

”Bunun bankaların sahip olduğu kiralık emanet kasaları gibi iki anahtar ile yapılan özel bir girişe sahip olduğunu düşünün: birisi müşteride kalıyor ve diğeri de bankada. Bu kısımda Coinsbank tarafından sunulan güvenlik yöntemlerini anlatmak gerekiyor çünkü kullanıcı anahtarı olmadan ”hiçbir harici taraf” cüzdanın güvenliğini ihlal edemez.

Eğer, örneğin, birisi Coinsbank’ın sistemini hacklemiş olsa bile,  – ki bu daha önce Hong Kong bitcoin borsası Bitfinex’in başına gelmişti ve 60 milyon dolar değerinde Bitcoin çalınmıştı –  cüzdan içerisindeki varlıklara gene ulaşılamaz çünkü kullanıcının imzası olmadan herhangi bir işlem veya para hareketi yapmanın ”hiçbir yolu” yok.”

Coinsbank, Cointelegraph ile yaptığı bir röportajda Eylül ayı gibi Blockchain tabanlı kripto para bankamatik kartlarını çıkartacağını müjdelemişti:

”Dünyanın en büyük kart sağlayıcısı tarafından çıkartılacak ödeme kartları çok yakında kullanıcılara dağıtılacak. Kartlar şu an kullanımda olan kripto para birimlerini içerecek – LTC, BTC, ETH, XRP.”

Bakalım bankamatik kartlarındaki komisyon ücreti de önceki %0.5’e sabitlenmiş komisyon ücreti kadar düşük olacak mı?

GoByte

CEO: Hisyam Nasir

Kuruluş: 2017

Merkez: Malezya

Diğer projeler hizmetlerin ayrıcalıklı olmasına değil de teknolojik mükemmelliğe odaklanmakta. Bunlardan bir tanesi de kendi ödeme hizmetini geliştirmekte olan ve platform içerisindeki hizmetler ve nakit içermeyen ödemeler için %0 komisyon alan GoByte Network.

GoByte Pay modülü direkt olarak blockchain ile etkileşime girerek, teknik olarak sorunlar ve imkansızlıklar yaşayan tacirler veya bilgisayarlarında veya cep telefonlarında benzer sorunlar yaşayan kullanıcılar için, yapılan ödemeler bu kişiler tarafından değil de ana düğümler veya madenciler tarafından onaylanmakta. Sistem hızlı olmanın yanı sıra güvenli ve kullanım kolaylığı gibi özelliklere de sahip. BitPay kullanıcıların tek bir hesap içerisinde farklı cüzdanlara sahip olabilmesini de sağlıyor. Ödemeler için şu an sadece GBX koini mevcutken geliştiriciler Pay modülünün Haziran ayındaki sürümünden sonra yeni koinlerin ekleneceğini belirtmekte.

Modül mevcut terminallerin POS terminallerine kolayca bağlanabilmesini sağlamak için bir API yaratarak mağazaların bu sistemi benimseme eksikliğini çözmeyi planlıyor. InstandSend  (anında gönderilen) ve ücretsiz işlemlerin yanı sıra GoByte kendi kripto para bankamatik kartlarını, ATM’lerini ve POS cihazlarını çıkartmayı planlamakta.

Visa ve Çıkar Çatışması

Visa gibi bir endüstri devi yukarıda bahsettiğimiz projeler ile sık sık çıkar çatışmasına girmekte. Ocak 2018 tarihinde Visa Avrupa’daki bazı kullanıcıların kredi ve bankamatik kartlarını kitlemişti. Visa hizmetlerinin geri çekerek Visa yan kuruluşu olan WavecrestBitwalaTenxBitpay ve Xapo dahil olmak üzere birçok kripto kartı düzenleyicisini olumsuz olarak etkilemişti. Sonuç olarak bunların bir çoğu ABD vatandaşı olmayan müşterilerine hizmet vermeyi kesmişti.

Bu haber sonucunda alt kurumlar ciddi bir darbe yemişti. Sürpriz darbe sonucunda CryptopayBitwala ve Bitpay gibi şirketlerin Avrupa hizmetlerini sona erdirmek ve kullanıcılara para iade etmekten başka seçeneği kalmamıştı ve gelişen haberler üzerine, TenX Kart’ın koin birimi PAY % 15 oranında düşüş bile yaşamıştı.

 

Bundan hemen sonra ise kullanıcı hesaplarından yalan yanlış para çekimi yapılması sonucunda Coinbase ile Visa arasında bir skandal ortaya çıkmıştı.

”Yalan yanlış kredi ve bankamatik kartı ücret çekimlerinin Visa tarafından yapıldığına karar verdik. Bu Coinbase tarafından yapılmadı. Bu durumdan etkilenen bütün müşterilerin zararını karşılamak için Visa ile ortak çalışma başlattık.’

Kripto para biriminin geliştiricileri bu gibi sistemlerin yardımları ile daha çok tanınma ve parasallaşma hedefine doğru ilerlemekte. Şimdiye kadar kredi kartı aracılığıyla fon yatırmanın komisyonu %3 seviyesindeydi. Görünüşe göre bugünlerde bir çok proje yaratıcısı  kendi startup şirketlerini mobil uygulamalara koymaya çalışıp plastik kartları bu bağlamda saf dışı bırakmak istiyor ve akıllı telefonlardaki NFC kullanımı ile beraber müşterilerin yaptıkları satın almalar için sadece cihazlarını satıcının aletinin yanına getirerek ödeme yapmasını planlıyorlar. Mobil Bitcoin ödemeleri için QR kodu taratmak çok daha kolay ve uygun bir yol olabilir. Belki de yakın gelecekte kullanıcılar, NFC için QR kodundan tamamen vazgeçebilecek bir duruma gelebilir.

Özetlemek gerekirse, şu an için birisinin Visa sistemine sağlam bir rekabet sağlayacağını düşünmek için pek bir kanıtımız yok. Bir çok insan için, fonksiyonel elverişlilik, güvenilirlik ve kullanım kolaylığı neredeyse 3 kat daha düşük olan komisyon ücretine göre daha tercih edilebilir seçenekler.

Yukarıda sıralanan çözümlerden bir tanesinin, gerekli düzenleyici kurumlar ile birlikte pozitif ilişkiler geliştirip güvenliğini garanti altına aldıktan sonra kripto para işlemleri için önemli bir hisse elde edeceğini söylemek gerçekten olası bir durum. Bu esnada farklı yetki bölgelerinin gerektirdiği farklı yasalar ve düzenlemeler yüzünden bu gibi projelerinin gelecekteki gelişimleri hakkında bir tahmin yürütebilmek oldukça zorlu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment