Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Telekom Devi, Artan Mobil Verileri Blockchain’e Taşımak İstiyor

Ülkenin devlete ait üç telekomünikasyon devinden biri olan China Mobile Corporation, temel mobil veri işinde dağıtık defter teknolojisinin kullanımını araştırıyor.

Kasım 2016‘da Çin Devlet Fikri Mülkiyet Ofisi (SIPO) ile yapılan ve bu salı günü kamuya açıklanan patent başvurusuna göre şirket, mobil veri yüklemeleri için işlem taleplerini ele almak ve veri merkezleri üzerindeki ağır işlem yükünü kaldırmak için bir blockchain ağı geliştirmek istiyor.

Belge, böyle bir sistemde, bir kullanıcı bir ağ planı için ilk kez kaydolduğunda, kullanıcının bilgisi ile birlikte bir öncü artırma/biriktirme (top-up) işlemi yaratılacağını belirtiyor. Bu veriler daha sonra firmanın “top-up düğümleri” dediği düğümlerden oluşan bir blockchain’de saklanacak.

Daha sonra, kullanıcı daha fazla veri aktarmaya yönelik talepler gönderdiğinde, China Mobile, kullanıcı hesabındaki fonları borçlandıracak; bu noktada blockchain düğümleri, işlemi kullanıcı hakkında tuttuğu bilgilere dayanarak doğrulayacak. Doğrulamanın ardından, China Mobile, talebe göre kullanıcıya daha fazla mobil veri tahsis edecek.

Sistem, bu şekilde bir kullanıcının işlem geçmişinin merkezden uzak bir kayıt zincirini muhafaza edecek.

Dosyalamada China Mobile, şirketin hızla artan sayıda mobil cihazla karşılaştığını ve sonuç olarak müşterilerden gelen veri taleplerinde ortaya çıkan keskin bir artışla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Şirket, önerilen teknolojinin potansiyel avantajları hakkında şunları söyledi:

“Merkezi bir yapı, bir sistemin güvenliğini, gizliliğini ve anonimliğini tasarıma entegre etmesi gerektiği için önemli bir güvenlik ve güven maliyetini dayatıyor… ki bu da teknolojinin yenilenmesinin zorluğunu kaçınılmaz olarak yüklenen daha yüksek bir bakım maliyeti ile artırıyor. Mobil veri dağıtımını yönetmek için yeni bir merkeziyetsiz teknolojiye ihtiyaç var.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment