Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CryptoKitties Satışları 12 Milyon Doları Geçti

Ethereum tabanlı, kedi toplama oyunu olarak adlandırılabilecek CryptoKitties, merkezsiz pazar alanında 12 milyon $’dan fazla satış yapmayı başardı.

CryptoKitties ile ilgili önceki yazılarda oyunun biraz Pokemon’u andırdığından bahsetmiştik. CryptoKitties Ethereum protokolünün üstüne kurulmuş merkezsiz bir uygulama (dapp). Her bir dijital kedi kendine has bir kripto para varlığını temsil ediyor ve Ethereum blockchain’inin sabitliği sayesinde sahiplikleri değiştirilemiyor.

Pahalı Kediler

Kedi satışlarına göre CryptoKitties platformundaki en nadir bulunan beş kedi, ayrı ayrı 100 bin $’dan fazla bir fiyata satıldılar. Bu kedilerden en pahalısı 120 bin $‘a satıldı. Bazı analistler ve araştırmacılar bu dijital kedilerin değerini ve platformun uzun vadede ayakta durup duramayacağını sorguladılar.

Daha Büyük

CryptoKitties eleştirmenlerinin büyük çoğunluğu oyunu yalnızca basit bir kedi toplama olarak görürken ileri gelen risk sermayesi yatırımcılarından Balaji Srinivasan farklı düşünüyor. Andreessen Horowitz ortaklarından ve Earn.com CEO’su olan Srinivasan, CryptoKitties’in blockchain üzerinde geniş-ölçekli bir uluslararası ticaretin gerçekleştirilebildiğini gösterdiğine inanıyor. Srinivasan’a göre CryptoKitties, herhangi bir varlığın arada aracı olmadan tamamen merkezsiz bir şekilde ticarette kullanılabileceğini gösterdi.

CryptoKitties’in kullandığı mekanizma ve teknolojinin aynısı kullanılarak merkezsiz bir platform üzerinde herhangi bir dijital varlığın ticareti yapılabilir. Eğer CryptoKitties platformuna yalnızca basit bir kedi toplama oyunu olarak değil de bir dijital varlığın ticaretinin yapılabildiği eşler arası platform gözüyle bakarsanız bu teknoloji daha ilginç bir hal alıyor.

Uzun vadede yatırımcılar ve tüccarlar Ethereum ağındaki merkezsiz uygulamalarla birlikte dijital varlıkların ticaretini yapabilecekler. Bu sayede de artık birbirinden farklı tehditlere açık olan ve çok katı şekilde Müşterini Tanı (KYC) ve Anti-Para Aklama (AML) politikalarıyla donatılmış merkezi platformlara güvenmek zorunda kalmayacaklar.

Asıl Değer Diye Bir Şey Yok

Bitcoin ve kripto para piyasasındaki diğer para birimleri “asıl değer” diye bir düşüncenin hatalı olabildiğini gösterdi. Değer subjektif bir şey ve küresel piyasadaki hiçbir ürün veya para birimi için “bunun fiyatı tam olarak bu kadar olmalı” demek mümkün değil.

Buna örnek olarak Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, Leonardo Da Vinci’nin “Salvator Mundi” adlı tablosunu örnek gösterdi. Da Vinci’nin tablosu bir Suudi prens tarafından 450 milyon $’a açık arttırmayla satın alındı. Tabloyu satın alan Suudi Prensi Bader bin Abdullah bin Muhammed için bu tablonun değeri gerçekten 450 milyon $ olabilir ancak başkaları için tablonun değeri daha farklı bir miktar olabilir.

“Crypto (kitties) geniş çaplı dünyanın bir yansıması.”

Buterin CryptoKitties ile ilgili şu yorumu da yaptı:

“Blockchain’in değerinin, bankaların veya hükûmetlerinin kendileri kullanmadıkları için kapatacakları uygulamalardan çok daha öteye gittiğini gösteriyor.”

CryptoKitties platformundaki dijital kedilerin değeri ne kadar ender bulunduklarına göre değişiyor. Tıpkı piyasadaki tüm kripto paralar gibi bu kedilerin de belli bir limiti var. Ancak yukarıda vurgulandığı gibi, CryptoKitties yalnızca bir kedi oyunu olarak gözükse de çok daha büyük bir şeyin temsilcisi. CryptoKitties dijital varlıkların hiçbir aracı olmadan, merkezsiz bir platformda sorunsuz biçimde ticarette kullanılabileceğini gösterdi. Yani bu teknoloji finans gibi çok daha büyük çaplı sektörlerde de kullanılabilir durumda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment