DeFi ile On Binlerce Dolar Kazanmak Mümkün: Ne Pahasına?
Kripto para dünyasında genellikle büyük yatırımcıların borusunun öttüğünü görsek de, merkeziyetsiz finans (DeFi) platformları bu algıyı değiştirme yolunda hızla ilerliyor. Gün geçtikçe daha fazla tecrübesiz yatırımcı DeFi sayesinde kripto para ve dolar zengini oluyor. Bu sırada, popülarite ile gelen ölçeklenebilirlik sorunu DeFi’nin yola çıkış amacını da gölgelemeye devam ediyor.
DeFi uygulamaları, diğer birçok kripto para platformunun aksine deneyimsiz kullanıcılara kullanıcı dostu, daha ulaşılabilir ve basit bir deneyim sunmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra SUSHI, YAM, CREAM ve giderek yaygınlaşan daha birçok “food meme” tokenı gibi DeFi projeleri, bir eğlence ve pazarlama unsuru etrafına yapılandığında daha geniş bir kitleye hitap etme olanağı buluyor. Bu şekilde popüler kültürü takip eden tokenlar, acemi kripto para yatırımcısını daha fazla cezbediyor.
Ethereum ve DeFi ile 1 Yıldan Kısa Bir Sürede Yüz Binlerce Dolar
Coindesk‘in yaptığı söyleşiye göre, DeFi’dan tabiri yerinde ise bir servet kazanan sıradan yatırımcılardan biri de Kanadalı bir üniversite öğrencisi. 1 yıldan uzun bir süredir merkezi olmayan borsalarda al-sat yapan ve Kanada’da matematik öğrenimi gören bu genç, sadece Ethereum yazılımı ve kendi hesaplamaları ile 2020 yılında yüz binlerce dolar para kazandı.
“Belki bir balina değilim fakat kullandığım DeFi protokolünün en iyi kullanıcılarından biriyim” diyen genç, DeFi bu kadar popülerleşmeden önce rekabetin çok daha az olduğundan dem vurdu. Matematik öğrencisi trader Coindesk’e yaptığı açıklamalarda, DeFi çılgınlığının bir çığ gibi büyümesiyle, yield farming modeli gibi uygulamaların daha az teknik bilgiye sahip yeni kullanıcılara sunulmaya başlandığını söyledi.
Birbiri ardına piyasaya sürülen denetlenmemiş DeFi projelerinden biri olan YAM, yalnız 72 saat içinde parlayıp söndü. Bu projeye akın eden yeni ve deneyimsiz kullanıcılar, kısa sürede 465 milyon dolarlık değere sahip olan YAM projesinden anormal derecede yüksek kazançlar sağladılar. Coindesk’in ulaştığı adı verilemeyen başka bir kullanıcı ise YAM’in sürdürülebilir olmadığını anlaması ile elindeki YAM tokenlarını sattıktan sonra sağladığı kazancı 15 bin dolar olarak açıkladı.
Uçuk Getiriler Sağlayan Uygulamalar DeFi’nin Asıl Amacını Unutturdu
İnsanlar DeFi ile elde edilen inanılmaz kazançları duydukça, blockchain teknolojisinin ve kripto paraların temelde ne vadettiğini çabucak unutuyorlar. Blockchain ve kripto para sektörü, en basit şekilde düşük ücretli hızlı işlemler yapmayı hedefliyordu. Merkezi ve yavaş geleneksel bankacılık sisteminden kaçmak ve blockchain tabanında güvenli, anonim ve şeffaf uygulamalar teklif ediyordu.
DeFi uygulamalarının büyük etkisi ile artan Ethereum işlem ücretleri, bu hedeflere kara bir gölge gibi çöküyor. Yüksek işlem ücretleri, perakende kullanıcıyı devre dışı kalmaya zorluyor ve kripto para dünyasının daha geniş kitlelerce kabul görmesini baltalıyor.