Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

En Büyük 10 Bitcoin Dolandırıcılığı

Bitcoin ortaya çıkışından bu yana çeşitli dolandırıcılıklara sahne oldu. Milyar dolarlar çalınan olaylarda binlerce hatta milyonlarca kişi zarar gördü. Peki en büyük Bitcoin dolandırıcılıkları hangileri oldu? Gelin inceleyelim.

PlusToken

2018 yılında kurulan, Asya merkezli PlusToken, Asyalı yatırımcılara %9 ile %18 arası aylık getiri imkanı sunuyordu. Kullanıcı kitlesi edinirken yüz yüze görüşmelere önem veren şirket, büyük bir kitle oluşturmayı başarmıştı. 2019 yılında ise ilk problemler başladı. Kurucular, 4.2 milyar dolardan fazla Bitcoin ve XRP, EOS gibi diğer kripto paraları alarak kaçtı. Çin polisi, soruşturma kapsamında toplamda; 194.775 Bitcoin, 833.083 ETH, 1.4 milyon LTC, 487 milyon XRP, 6 milyar DOGE, 79.581 BCH, 213.724 USDT, 27.6 milyon EOS, 74.167 DASH ele geçirdi.

Silk Road

Darknet piyasası olan Silk Road, Ekim 2013’te FBI tarafından kapatıldı ve kurucusu Ross Ulbricht tutuklandı. Ulbricht’in bilgisayarında on binlerce Bitcoin bulunuyordu. Elde ettiği BTC’ler, darknet pazarındaki yasa dışı hizmetler sayesinde eline geçmişti. FBI, 144 bin Bitcoin ele geçirdi. Hala faaliyet göstermeyen Silk Road’a ait olan ve bulunamayan 444 adet BTC daha var. Kaybolan Bitcoin’lere dair çeşitli iddialar ve teoriler bulunuyor.

OneCoin

OneCoin, hiçbir zaman bir blockchaine sahip olmadı ancak başarılı bir kripto para olarak lanse edildi. Arkasındaki isim ise bazıları için tanıdık gelebilir: Ruja Ignatova. OneCoin, kullanıcılarına yüksek getiri vadeden eğitim paketleri satarak karşılığında değeri olmayan tokenlar sundu. Cryptoqueen lakabıyla ünlenen Ruja, OneCoin projesiyle milyon dolarlar çaldı ve toplamda 3 milyon kişiyi dolandırdı. Federal savcıların ifadelerine göre, kullanıcılarından çalınan miktar 16 milyar doları aşıyor

bitcoinBitconnect

2016 yılında ortaya çıkan şirket, 2017’de Bitconnect’i piyasaya sürdü. Hindistan merkezli şirket, günde %1 gibi yüksek faiz oranı vadederek kullanıcıları dolandırdı. Kullanıcılar, platformda Bitcoin ile Bitconnect Coin alabiliyordu. Şirket yetkilileri, kullanıcıları şirkete çekmek adına seminerler ve etkinlikler düzenledi. 2018 yılında Texas Menkul Kıymetler Komisyonu, şirketi bir saadet zinciri olarak adlandırdı ve kazançların şeffaf olmadığını beyan ederek şirketi durdurma kararı aldı. Kararın ardından Bitconnect Coin fiyatı önce %92’ye düştü, ardından sıfırlandı. Şirket, 2.5 milyar dolarlık vurgun yaptı.

Bitcoin Savings & Trust

Bitcoin Savings & Trust, Trendon Shavers, Bitcoin sattığını iddia ederek işe başladı. Sonrasında daha fazla likiditeye ihtiyacı olduğunu söyleyerek insanlara BTC’ye gereksinimi olduğunu söylüyordu. Bunu yaparak birçok kişiden Bitcoin almayı başardı. Shavers’ın çalışma prensipi tezgah üstü piyasa usulüydü. Shavers OTC’den satış yapacak, yatırımcılarsa daha iyi fiyattan yeniden satın alma işlemi gerçekleştirecekti. Kendisinin vaadi haftalık %7’lik bir getiriydi. Fakat çok vakit geçmeden Shavers’ın saadet zinciri ortaya çıktı ve 18 ay hapis cezası aldı. Toplamda 764.000 BTC toplamıştı. Bugünkü değerle 41.2 milyar dolar.

BitClub Network

Nisan 2014 yılında kripto para madencilik şirketi olarak kurulan BitClub Network, Aralık 2019 tarihine kadar Bitcoin madencilik şirketi olarak çalıştığını iddia ederek yatırımcılardan para topladı. Yatırımcılara madencilik ödülleri vadedildi ve kazanılan işlem ücretleri üzerinden ödeme yapıldı. Fakat şirket, yatırımcılara yanıltıcı ücret bilgileri sunarak onları dolandırdı. Şirket, toplamda 772 milyon dolarlık vurgun yaptı. Dolandırıcılık yaptığı tespit edilen üç kişi ise tutuklandı.

Banana Fund

Banana Fund, Mayıs 2018’de Jo Cook adlı bir İngiliz vatandaş tarafından başlatıldı. Fona ne kadar çok bağış yapılırsa o kadar çok avantajdan faydalanılıyordu. Örneğin, bir kullanıcı 82 BTC yatırdı, bir diğeri 0,024 BTC yatırdı. Toplamda 482 Bitcoin yatırılmıştı. ABD savcıları, 482 BTC ile birlikte 1.7 milyon USDT ele geçirdi.

Mirror Trading International 

Güney Afrika merkezli Bitcoin şirketi, müşterilerinin en az 100 dolar değerinde Bitcoin yatırarak kaydolmasını sağlayan bir platformdur. Böylece yatırımcılar Bitcoin’lerini çoğaltabilir ve getiri elde edebilirler. Şirketin, 177 ülkede 90 binin üzerinde üyesi bulunuyor. Fakat mahkeme, şirketi geçici olarak kapattı. Gerekçe olarak ise şirketin 280 bin yatırımcısından 644 milyon dolar çalmış olması gösterildi. Şirket müşterileri mahkemeye başvurarak şikayetçi oldu. İfadelere göre, müşteriler hesaplarındaki paralarını çekemedi. Şirket CEO’su ise Brezilya’ya kaçmış olabilir.

Quadriga CX

Kanada merkezli kripto para borsası CEO’su Gerald Cotten, Aralık 2018’de Crohn hastalığından hayatını kaybetti. Eşi Jennifer Robertson, Gerald’ın şifrelerine dair hiçbir şey bilmediğini söyledi. Sonrasında şifrelerin bir dizüstü bilgisayarda saklandığı iddia edildi. Müşteriler, bu sırada 169 milyon dolarlık kayıp verdiğini rapor etmişti. Konuyla ilgili araştırma yapan Ontario Security Commission (OSC), Quadriga’nın 76 binden fazla kullanıcıya 215 milyon dolar borcu olduğunu ortaya koydu. Borçlanılan kripto paraların çoğunluğunu Bitcoin oluştururken Litecoin ve ETH gibi kripto paralar da bulunuyordu. Çalınan toplam Bitcoin miktarı 26.350 olarak belirtiliyor.

DragonEx

DragonEx kripto para borsası, Mart 2019 tarihinde siber saldırıya uğradı. Estonya, Tayland, Singapur ve Hong Kong gibi şirket yönetim merkezlerine gereken açıklamaların yapıldığını belirten borsa, polislerle birlikte çalıştı. Başta Bitcoin olmak üzere; ETH, XRP, LTC gibi bazı kripto paralar çalındı. Selfkey verisine göre, çalınan kripto paraların değeri 7 milyon dolar.

Bonus: Bitcoin Safiye

Türkiye’de kendisini yatırım uzmanı olarak tanıtan Bitcoin Safiye, 40 kişiden Bitcoin aldı ve onlara kar payı ödedi. Ardından birkaç ay ortadan kayboldu. Mağdurlar, suç duyurusunda bulununca Bitcoin Safiye hakkında soruşturma açıldı. Gerçek ismi Safiye Gökçe olan dolandırıcının hesabında 8.300 adet Bitcoin bulundu. Araştırmaların ardından 40 kişiyi dolandırdığı ve 600 BTC’lik vurgun yaptığı ortaya çıktı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!