Sayısı prensin ve milyarderin bulunduğu ülkede, tüm prensler arasından en zengini El-Velid bin Talal. Kendisi Suudi Arabistan’ın kurucusu Kral Abdülaziz el-Suud’un torunu. Forbes’a göre El-Velid bin Talal dünyanın en zengin 45. insanı. El-Velid, Kingdom Holding Co. aracılığıyla Lyft, Twitter, Citigroup ve Londra’daki Savoy Hotel gibi kuruluşlarda hisse sahibi.
Twitter ve AOL gibi zamanında henüz erken aşamalarında olan ama gelecek vaat eden projelere yatırım yapmasıyla tanınan El-Velid, Bitcoin fırsatını kaçırmış.
Jamie Dimon’a Katılıyor
CNBC’ye konuşan prens:
“Bitcoin olayına inanmıyorum. Bir gün patlayacağına inanıyorum. Enron’dan bir farkı olmadığı görüşündeyim.”
Yeni ve başarı vaat eden teknolojik gelişmeleri erkenden fark etmesiyle bilinen El-Velid, herhangi bir merkezi otorite tarafından yönetilmediği için Bitcoin’in patlayacağından emin olduğunu söyledi. Bu bağlamda, Jamie Dimon ile pek çok ortak yönü var…
“Herhangi bir mantığı yok. (Bitcoin) ABD Federal Rezervi ya da başka bir merkez bankası tarafından kontrol edilmiyor. Güvenmiyorum. Jamie Dimon’a katılıyorum“
Neden Enron?
Enron olayı “sahtekarlığın” en klişe örneklerinden biri. Enron şirketi farklı bir imaj yaratmak için muhasebede kurnazlık yaptı, denetçiler yönetimdekilerin bu davranışlarına göz yumdu, yönetim kurulu yöneticilerin hatalarına gözlerini ve kulaklarını kapadı. Bu sistematik sahtekarlık sonucunda da Enron iflas etti ve Arthur Andersen dağıldı. Belirtmekte fayda var ki bu firma zamanının en büyük 5 denetim firmasından biriydi.
Kripto paraları sırf merkezi olmadıkları için böyle kasıtlı biçimde sahtekarlıkla uğraşan bir şirketle aynı kefeye koymanın lüzumu yok. Görünüşe bakılırsa Suudi prens Bitcoin’in fiyatının yere çakılacağını düşünüyor. Tıpkı Enron’un hisselerinin 90 $’dan 1 $‘a çakılması gibi.
Bitcoin Kurulmuş Düzeni Tehdit Ediyor
Jamie Dimon ve Prens El-Velid’in anlamadığı (veya anlamak istemediği) şey, herhangi bir merkezi otoriteye bağı olmamak Bitcoin’in zayıflığı değil, gücü. Rusya ve Çin gibi otoriter devletlerin borsaları kapatarak ya da katı yasal düzenlemeler yaparak Bitcoin’i durdurmaya çalıştığını görüyoruz. Bitcoin sayesinde insanlar kendi paralarının kontrolünü kendi sağladığı için Bitcoin kurulmuş düzeni tehdit ediyor. Wall Street’in ileri gelenlerinin ve Orta Doğulu prenslerin bu konuda kendini tehlikede hissetmesi anlaşılır.