Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Ağını Bir Günlük ‘Satın Almak’, 75 Lamborghini Masrafına Denk

Vitalik Buterin’in yaptığı bir açıklamaya göre, yakın zamanda Ethereum ağına yapılan ve token işlemleri ile ağı aşırı dolduran saldırılar, 15 milyon dolar, veya yaklaşık olarak 75 Lamborghini marka araç fiyatına mal olmuş olabilir.

Olayların başlangıcı bir kaç hafta önce ağdaki işlem ücreti fiyatlarının tavan yapması ile ortaya çıkmıştı. Ağda oluşan ciddi bir tıkanma sonucu gas ücretleri Ethereum’un tarihinde hiç olmadığı kadar yükselmiş ve topluluktaki bir çok kişiyi bunun nedenini araştırmaya itmişti. Daha sonra bir kaç firma ve Reddit kullanıcısının bulduğu verilere göre, bunun temel sebebinin FCoin isimli pek adı sanı bilinmeyen bir borsa olduğu ortaya çıkmıştı.

Ağ tıkanıklığının olası nedenleri hakkında EOS‘un direkt etkisi üzerinde de durulmaktaydı. EOS işlem hacminde ciddi bir artış göstermiş ve saniyede 1.275 işleme kadar çıkmıştı. EOS ağının işlem hacmindeki bu ani yükselişin tam da Ethereum ağındaki tıkanıklığa denk gelmesi bazı topluluk üyelerine ”acaba?” diye düşündürttü. Bazı kullanıcılar bu durumu ispat etmek adına spam işlem yapmış bir kaç cüzdan içerisindeki EOS token’larının varlığına dikkat çekti. Başka bir teori olarak, sık sık yapılan airdrop’ların ağı tıkamış olabileceği üzerinde de duruluyor.

Şu an için Ethereum tıkanıklık sorunu çözüldü ancak en hızlı işlemler için gereken gas fiyatı çok az bir miktar hareket etti. Şu an en çok gas kullanan ürün Blue Whale Token (BWX) olup toplam gas miktarının %14’üne sahip.

Ethereum ağındaki bu yüklenme, bir kaç kripto para borsasının çalışmasını bile engellemişti. Huobi Pro hafta sonu boyunca token çekim işlemlerini askıya aldığını duyururken, CryptoKitties de geçtiğimiz hafta sonu geçici olarak işlem ücretleri arttırdığını duyurmuştu.

Merkeziyetsiz uygulamalara gelecek olursak, dApp Radar’dan alınan verilere göre, mevcut uygulamaların hiçbiri, ağa aşırı bir zorlamada bulunmuyor. En büyük merkeziyetsiz borsa olan IDEX, geçtiğimiz gün içerisinde sadece 2.165 kullanıcıya hizmet verirken, diğer çoğu merkeziyetsiz uygulamanın kullanıcı sayısı yüzlü hanelerde gezinmekte. Augur gibi projeler 24 saat içerisinde 109’a yakın kullanıcıya hizmet verdi.

Ethereum’un basın saatine göre biri fiyatı 476.06 dolar olurken, hacme göre ikinci kripto para biriminin toplam piyasa değeri 47.959 milyar seviyesinde. ETH son 24 saat içerisinde diğer çoğu kripto para birimi gibi artış yaşadı ve şu an %4.30’luk bir ‘yeşilliğe’ sahip.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment