Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hong Kong’un Merkez Bankası Blockchain Platformu Oluşturuyor

Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) Blockchain tabanlı bir finans platformu oluşturmak için Ping An adı bir Çin şirketiyle işbirliği kurdu. HKMA kurulan bu işbirliği ile birlikte Blockchain alanındaki gelişmeleri hızlandırmayı ve dolandırıcılık vakalarının sayısını azaltmayı hedefliyor.

6 Bankaydı, 21 Oldu

HKMA tarafından başlatılan bu girişime Çin Bankası (Hong Kong), Deloitte, HSBC, Doğu Asya Bankası, Hang Seng Bankası ve Standard Chartered gibi bankalar katılmıştı. Başlangıçta 6 bankadan oluşan bu girişim şu anda 21 üyeye sahip ve girişime dahil olan her bir bankanın platformda belli oranda bir hissesi olacak.

HKMA böyle bir platform oluşturacağı aslında bundan birkaç ay önce duyurmuştu. Aralık ayında platform üstünde denemeler yapmaya başlayan HKMA, Mart ayında da duyuruyu yapmıştı ancak platform daha yeni hazır hale geldi.

HKMA’in amaçlarından biri bu platform sayesinde finansal işlemleri çok daha kısa bir sürede tamamlamak. Geleneksel metotlarla yapıldığında tamamlanması 10 günü bulabilen bazı işlemler bu platform sayesinde 24 saatte tamamlanabilecekler.

Platform Blockchain teknolojisine dayandığı için platform üzerinde gerçekleşen işlemlerin doğrulukları otomatik olarak kontrol edilecek ki bu da evrak işinin ciddi ölçüde azalması demek.

Ping An’in yetkili isimlerinden olan Jessica Tan, merkez bankasının attığı bu adımı takdir ediyor:

“Bankalar kendi platformlarını oluşturmaktansa HKMA’in çatısı altında bir araya geliyorlar.”

Tan oluşturulacak olan platformun özellikle küçük çaplı şirketlere fayda sağlayacağını düşünüyor. Küçük çaplı şirketler belli başlı masrafları karşılayamadıkları için büyük şirketler kadar iyi hizmet alamayabiliyorlar. Ancak bu yeni platform sayesinde durum tespit sürecinde de ciddi kolaylıklar yaşanacak ki bu da küçük çaplı şirketlerin yararına olacak.

Blockchain’e dayalı bu platform sayesinde hem daha az hizmet bedeli ödenecek hem de daha kısa sürede işlem gerçekleştirilebilecek. Ancak bu platformun başka faydaları da var. Bu faydalardan biri de platformun dolandırıcılıkla mücadele alanında kolaylık sağlayacak olması.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment