Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kodak, Madencilik İşini de Eline Yüzüne Bulaştırdı

Bir dönem fotoğrafçılık sektörünün açık ara lider firması olan Kodak, daha sonra yaşanan yeni teknolojik gelişmelerin ardından, sektördeki eski pozisyonunu, türlü çabalara rağmen bir türlü geri alamadı. Firmanın, kripto para sektöründe yapmak istedikleri şeyler için ise, karşısına her geçen gün yeni bir sorun çıkıyor.

Kodakcoin’in ortaya çıkmasının ardından, kripto para piyasasında bir hamle daha yapmak isteyen Kodak, bu sefer de eli boş döndü. Kodak KashMiner ismiyle bir proje çıkaran firma, madencilik cihazlarını kiraya vererek gelir elde etmeyi planlıyordu.

Ancak Kodak, yaptığı açıklamada ürün ile herhangi bir ilgileri olmadığını açıkladı. Bununla birlikte yapılan bazı araştırmalara göre, Spotlite USA tarafından satın alınan bu ürün, aslında Kodak LED Lightning ismiyle, firma tarafından lisanslanmış durumda.

Ürüne Bir Bakış

Evdeki madencilik operasyonlarının zahmetinden insanları kurtarmaya çalışan ve bunun için çalışmalar yürüten firmanın iş modeli, aslında pek de mantıklı değil.

Başlangıçta kira ücreti olarak 3 bin dolar almayı planlayan firma, daha sonra da cihazın kazdığı Bitcoin’lerin sadece belirli bir kısmını müşteriler ile paylaşmayı planlıyordu.

Yine bir ufak bir araştırma sonucu görülecek bir başka şey ise, cihazın Bitmain Antminer T9+ ile benzerlikler taşıdığını ortaya koyuyor. Bu cihaz, yaklaşık 373 dolar maliyeti ile dikkat çekerken saniyelik 10.5 Terahash işlemci gücüne sahip ve 21 Temmuz’dan itibaren kargolanmaya başlayacak.

Yani, ürüne Kodak damgası vurulup piyasaya çıkması demek fiyatların bir anda bu kadar artış yaşaması anlamına geliyor ki bu durum, çoğu otoriteye hiçbir anlam ifade etmiyor. Ayrıca, Kodak KashMiner’ı alan Spotlite firması, 3 bin 400 dolarlık bir yatırım sonrasında iki yıl boyunca yaklaşık ayda 375 dolar net kar kazanılacağını iddia ediyor ki bu iddia da bir hayli komik.

Cihazın Antminer T9+ olduğu artık ayan beyan ortada ve bu cihazın bir alt modelinin fiyatı ise 283 dolar.

Cihaz, şu anda ayda ortalama 0.0152952 BTC kazabiliyor ki bu rakam hemen hemen 102 dolara tekabül ediyor. Bu durumda hiçbir enerji harcamadığınızı da varsayarsak -ki böyle bir şey takdir edersiniz ki imkansız- elinizde yine de 102 dolar kalıyor, 375 değil.

Madencilik havuz ücreti ve dünyanın en ucuz elektriğini kullandığınızı bile farz etsek, şu fiyatlarda elinize aylık geçecek rakam ortalama 50 dolar. Elbette ki Bitcoin fiyatları on binlerce dolarlık bir artış gösterirse, bu iş o zaman çok karlı bir hal alabilir ancak şu anda, kazanılacağı iddia edilen rakamlar, tam bir aldatmaca.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment