Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Ağında Tıkanıklığa Yol Açan FCoin’e Toplu Dava Mı Açılıyor?

Ethereum ağındaki etkinlik oranı geçen haftanın sonlarına doğru inanılmaz bir artış yaşamış ve buna bağlı olarak işlem ücretlerinin de tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasına neden olmuştu. Olay biraz araştırıldıktan sonra Ethereum topluluğundan bir kaç kişi işin altından Çinli bir kripto para borsası FCoin’in çıktığını duyurmuştu. Suçlamalar arasında eskiden Huobi bünyesinde bulunan ama daha sonra FCoin‘in kuruculuğuna gelen Jian Zhang‘ın, trafik oranını arttırmak ve Ethereum ağını tıkayıp kendi adını duyurmak için Sybil saldırılarında bulunduğu da vardı.

Yüksek Ether İşlem Ücretinin Suçlusu FCoin’in Oylama Metodu Mu?

Ethereum ağındaki tıkanıklık, FCoin’in borsa üzerinde yeni koinleri listelemek için yaptığı ‘değişik’ oylama protokolü ile bağlantılı. Bu süreç esnasında kullanıcılar, borsa üzerinde listelenmesini istedikleri koin için, kullanıcı başına bir oyun kullanmak yerine, istedikleri koinleri borsaya yatırma işlemini yapmak zorundalar. Özet olarak açıklamak gerekirse, FCoin isimli borsa,  kullanıcılarını tokenlarını borsaya yatırmaları konusunda teşvik etmekte. Sonuç olarak da kullanıcıların binler olmasa bile yüzlerce tokeni borsaya yatırmalarına sebep olmakta. Ki bunun Ethereum ile ilgili olan kısmı bu tokenların çoğunun ERC-20 tokeni olması.

Oylama süreci farklı hesaplara giriş yapıp istedikleri tokeni tekrar tekrar borsaya yatıran kötü amaçlı kişiler tarafından kolayca manipüle edilebiliyor ve bunun adı da Sybil saldırıları olarak geçiyor. Biraz daha açarsak, Bir Sybil saldırısında, saldırgan çok sayıda sahte kimlik oluşturarak eşler arası bir ağın itibar sistemini altüst eder ve onları orantısız olarak büyük bir etki elde etmek için kullanır. Ethereum tabanlı koinlerin Sybil saldırıları aracılığıyla borsada listelenme yarışına girmesi, ağda ciddi bir tıkanıklık yarattı ve işlem ücretleri ile gas ücretlerinin artmasına neden oldu.

Reddit üzerinde u/ltcisking isimli kullanıcının açtığı gönderi, daha yeni yeni kurulmuş borsanın Ethereum gibi devasa bir ağda nasıl böylesine etkisi olabileceğini merak edip daha sonra yaptığı araştırmalarda FCoin’in sahip olduğu 7 milyar dolarlık günlük ticari hacim ile şaşkına dönmüş. Gönderinin devamında kullanıcılar, hem borsanın ticari hacminin hem de yukarıda bahsettiğimiz oylama mekanizmasının ciddi oranda manipülasyona uğramış olduğu sonucuna vardı.

FCoin’e Bot Kullanımı ve Fiyat Manipülasyonu Suçlaması

Gönderide, borsa üzerinde biraz daha vakit geçirdikten sonra, ”inanılmaz seviyede bot kullanımı yapıldığının” kesin olduğu belirtildi.

”5, 7, 10, 15, 20 emirleri ekranda adeta öylesine hızlı  uçtu ki, 24 saatlik periyotta sadece FT (Fcoin Token) için bile 6 milyar dolarlık ”işlem” yapılabilir.”

Kullanıcı FCoin Token fiyatının da sürekli olarak botlar tarafından manipüle edildiğini belirtiyor. Gönderide ”Şimdiki mevcut fiyatında, riski karşılayacak günlük ödülleri kazanacak kadar yeterli FT elde etmek bile imkansız gözüküyor.” ifadesi yer almakta. Kullanıcı u/ltcisking gönderisinde, FCoin’de ismini vermek istemeyen bir kaç kaynağa ulaştığını ve bunların hem fiyat manipülasyonu hem de bot kullanımı hakkındaki iddiaları kabul ettiğini ifade etti.

Gönderi FCoin işine dahil olan herkesi u/ltcisking’in borsaya karşı açmayı planladığı toplu davaya katılma çağrısı ile bitiyor. Reddit kullanıcılarının çoğu açılan gönderi hakkında teşekkür etti. Bazıları böylesine büyük bir ağı riske attığı için borsaya lanet ederken, bir kaç kullanıcı da CoinMarketCap’in borsalar ile ilgili durumları daha dikkatli incelemesi gerektiğini vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment