Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple’ın David Schwartz’ı, 1988 Yılında Bile Dağıtık Teknolojiler Üzerine Patent Başvurusunda Bulunmuş

XRP Ledger’ın orijinal mimarlarından birisi olmanın yanı sıra, Stefan Tomas ile birlikte InterLedger Protocol’ün kuruluşuna yaptığı katkılar ile birlikte, Ripple‘ın Baş Kripto Uzmanı David Schwartz‘ın kripto sektörüne sundukları gerçekten çok fazla. Yakın zamanda gün yüzüne çıkan haberlere göre, Schwartz bilişim ve bilgisayar sistemlerine olan katkısı, bunlar yaygın olarak konuşulmaya başlamadan çok öncelere dayanıyor. Çok önceler derken gerçekten çok çok önceleri, 1988 yılını kast ediyoruz.

1988 yılında, ABD içerisindeki evlerin yaklaşık %15’inin kişisel bir bilgisayara sahip olduğu, Apple  II, Commodore 64 ve Atari ST‘nin zamanlarında, o zamanlar David Schwartz Enterprises Inc. isimli şirketini yönetmekte olan David Schwartz, ABD Patent ve Ticari Marka Ofisine bir bilgisayar sistemi için patent başvurusunda bulunmuş.

Söz konusu bilgisayar sistemi sahip olduğu ”dağıtık işlem yapma” sayesinde,”çok katmanlı dağıtık bilgisayar sistemi” olarak tanımlanmaktaymış. Patent başvurusunda sistemin buna ek olarak kişisel bilgisayarların ”çoğunluğu” ile kullanılması gerektiği de vurgulanmakta.

Figure 1 from the patent | Source: United States Patent and Trademark Office

Patent başvurusundan 1. Şekil. Kaynak: ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi

Sistem bir görevin belirli taraflara ayrılıp daha sonra dağınık bir şekilde işleme alınmasını ön gören bir alt yapı ile tasarlanmış. Görevin işlem görmemiş kısımları daha yüksek seviyelerdeki mevcut bilgisayarlara dağıtılıp bütün görevler tamamlanana kadar bunun devam etmesi amaçlanmış.

Bu teknoloji dünyasında dağınık sistemler ve teknolojiler hakkındaki ilk bahsetme olabilir. Bu yeniliğin ve teknolojinin ne denli kullanımlara sahip olabileceği ta o yıllarda bile Schwartz tarafından görülmüş.

Patentte şunlar ifade edilmekte:

”Çok katmanlı bilgisayar sistemi şirkette, kurumda veya personel hiyerarşisi olan herhangi bir yerde kullanıma uygun. Her bir kullanıcıya, sistem içerisindeki katmanlardan birisi ile eşleştirilecek bir kişisel bilgisayar sağlanacak.”

 

Figure 6 from the patent | Source: United States Patent and Trademark Office

Patent başvurusundan 6. Şekil. Kaynak: ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi

Bu buluş görevin bilgisayarlar arasında bölüşülmesinin hedeflendiği bir bilgisayar sistemi oluşturmak için de yapılmış olabilir.

Throwaway995485 isimli Reddit kullanıcısı konu hakkında şunları ifade etti:

”Ben XRP’ye yatırım yapmadım. Ben David Schwartz’ın büyük beynine yatırım yaptım. Bu şimdiye kadar bana tonlarca para kazandırdı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment