G20 Kripto Para Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Tedbirlere Yoğunlaşacak
Reuters tarafından bildirildiğine göre,Japonya 19-20 Martta Buenos Aires’teki yıllık zirve sırasında kripto para birimleri için ortak bir kara para aklama (AML) stratejisi geliştirmeye odaklanılması için G20 üyesi hükümetlere çağrıda bulunacak.
Durum hakkında Japonya hükumeti yetkilisinin Reuters’a verdiği demeçte, Japon hükumetinin kripto para birimi ticareti için daha sıkı düzenlemeler yapmak yerine AML’yi engelleyecek tedbirlerin geliştirilmesine odaklanmanın daha uygun olacağını düşündüğünü söyledi.
Yetkili, bazı hükümetlerin diğerler ülkelerden daha zayıf düzenlemeleri olmaları nedeniyle kara para aklama için “boşlukların” halen bulunduğunu vurguladı.
“Tartışmalar, kripto para ticaretinin bankacılık sistemini nasıl etkileyebileceğinden ziyade kara para aklamaya yönelik adımları ve tüketici koruması üzerine odaklanacak” diyen yetkili, bu noktada G20’deki genel ruh halinin “çok sıkı düzenlemelerin uygulanması” olduğunu da sözlerine ekleyerek bu durumun pek iç açıcı olmadığını ifade etti.
Reuters’ın yaptığı habere göre, 37 ülkeden temsilcilerden oluşan bir Finansal Eylem Görev Gücü (FATF)’nün kara paranın aklanmasının önlenmesi için standartlar üzerinde çalışmakta ve G20 toplantısında sunulmak üzere kripto para aklama ile mücadele yöntemleriyle ilgili bir rapor hazırlayacak.
Japon kripto para borsaları tarafından 23 Şubat’ta verilen rapora göre; 2017 yılında ülke bankaları tarafından bildirilen 347.000 vaka karşısında aynı dönemde kripto para borsaları tarafından ise çok az bir kısmı olan 669 şüpheli kara para aklama vakasının gerçekleştiğini açıklandı.
Şubat ortalarında Japonya Finansal Hizmetler Kurumu (FSA), Coincheck’in 26 Ocak’da hacklenmesini müteakip kripto para alışverişi borsaları için bir ‘Denetleme Raporunu’ yayınladı. Geçen hafta ise aynı kurum tarafından 15 kripto para borsası için ‘Ceza Raporunu’, açıklanddı ve ikisinin çalışmasına ise son verildi.
1 Comment
sedat
sonuç sizce ne olur..