Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yasa Dışı Kripto Para Kullanımı Dünya Çapında Takip Ediliyor

Kripto paraların yasa dışı amaçlar için kullanılmalarına yönelik duyulan endişe Dünya çapında gittikçe daha da yoğunlaşıyor. Kripto paraların yasa dışı faaliyetler için kullanıldıklarına yönelik yapılan yorumları artık kripto paraların fiyat açısından son derece değişken olduklarına yönelik yapılan yorumlarla neredeyse eşit sıklıkta duyuyoruz.

Toplamda 30’dan fazla ülkeye yayılmış altmıştan fazla Interpol ve Europol finansal araştırmacısı Ocak ayında yaptıkları toplantıda kripto paraların suçlular tarafından kullanılmalarına karşı ne gibi önlemler alınabileceğini konuştular.

Europol’ün başındaki isim olan Rob Wainwright’a göre her yıl kripto para kullanılarak toplamda 5.5 milyar USD civarında para aklanıyor.

Blockchain sayesinde kripto paralarla yapılmış tüm işlemleri görebiliyoruz görmesine ancak bazı suçlular, belli başlı yollar kullanarak bir fonu orijinal kaynağına kadar takip etme sürecini bir hayli zorlaştırabiliyorlar.

Dark Web Poll Results

Görsel: CoinTelegraph

Cloakcoin, Dash, PIVX ve Zcoin gibi kısmen yeni sayılabilecek kripto paralar, bu süreci zorlaştırmayı sağlayan hizmetleri zaten kendi Blockchain’lerinde barındırıyorlar. Uyuşturucu satıcılarının gözdesi olan Monero, tamamen gizliliğe odaklanmış yapısı sayesinde oldukça güçlü bir anonimlik sunuyor. Dolayısıyla yapıları sayesinde kullanıcılara daha fazla gizlilik sunabilen kripto paralarda bir işlemin takibini yapmak için çok daha fazla çaba sarf etmek gerekiyor. Bu çabanın da sarf edilmesi ‘gerekiyor’ çünkü ancak bu şekilde vergi kaçıranlar bulunabilir, para-aklama işlemleri önlenebilir.

Interpol ve Europol’den gelen araştırmacıların yaptıkları toplantıdan sonra Dünya çapındaki -ABD, AB, Japonya ve Avustralya dahil- pek çok düzenleyici kurum kripto para kullanılarak yapılan “finansal suçlarla” daha etkili şekilde mücadeleye etmeye başladı.

Avrupa Birliği (AB)

Avrupa Parlamento’sunun 45 kişilik komitesi gani gani vergi kaçakçısının bulunduğu dijital para sisteminde gerçekleşen para aklama ve vergi kaçırma suçlarına yönelik bir araştırma başlatacak. Avrupa Parlamento’su 7 Şubat’ta geçici süreliğine Taxe 3 olarak adlandırılacak olan bir komitenin oluşturulması yönünde oy kullandı. Bu komite vatandaşlık programları altında sunulan vergi ayrıcalıklarını ve Portekiz, İtalya, Malta, Birleşik Krallık gibi ülkelerde uygulanan nahoş rejimleri araştıran ilk komite olacak.

Vergileri vergilendirme gücü AB’ye üye ülkelerin kendi egemenliklerinde olduğu için -ve üye ülkeler bu konuda AB’ye tam yetki vermedikleri için- Taxe 3 adlı komitenin Mart ayında gerçekleşecek bir genel oylamayla onaylanması gerekecek. Komite böylece önümüzdeki on iki ay boyunca finansal suçlarla mücadele etmeye başlayacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Mali Suçlar Denetim Ağı’nın (FinCEN) şu anda ülkedeki kripto para borsalarına uyguladığı mevzuat, diğer para aktarma hizmeti sunan kurumlara uyguladığıyla aynı. FinCEN aynı zamanda yabancı bir hesapta imza yetkisi bulunan ABD’li vatandaşların, söz konusu hesapta bulunan toplam değerin yılın herhangi bir döneminde 10,000 $’ı geçmesi durumunda FinCEN 114 adlı bir yabancı banka hesabı raporu doldurmalarını istiyor. FinCEN, kripto para ile “vergi kaçıranları” ve “para aklamayı önlemek için yeterli güvenliğe sahip olmayan platformları” (ABD dışındakiler de dahil) çok sıkı şekilde takip ettiğini belirtti.

ABD’deki İç Gelir Servisi’nin Ceza Soruşturma bölümü (IRC-CI), kripto para kullanarak sınır-ötesinde vergi kaçıranları daha kolay takip edebilmek için ekibine 10 yeni müfettiş kattığını duyurmuştu.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafazası (ICE) eşten-eşe şekilde kripto para ticareti yaparak para aklayan kişileri yakalamak ve açığa çıkarmış için gizli taktikler kullandığını belirtmişti.

Japonya

Japonya’daki Mali Hizmetler Kurumu (FSA), yakın zamanda Japonya merkezli bir kripto para borsası olan Coincheck’ten yaklaşık 500 milyon $ değerinde kripto paranın çalınması sonrasında tüm kripto para borsalarını yakından incelemeye başladı.

Avustralya

Avustralya İşlem Raporları ve Analiz Merkezi (AUSTRAC) 13 Aralık 2017’de, 2006’da yürürlüğe soktuğu Para Aklama Karşıtlığı ve Terörizm Finansmanıyla Mücadele Yasası’nda, kripto para kullanarak yapılan para aklama ve terörizm finansmanı faaliyetleriyle de başa çıkabilmek için yasa değişikliğine gitti. Yapılan yasa değişikliğiyle beraber bundan sonra kripto para borsaları, sahip oldukları müşterilerden kimlik isterken daha sıkı uygulamalar kullanacaklar ve şüpheli davranışları rapor edecekler. AUSTRAC, bu yeni kuralların piyasayı nasıl etkilediğinden haberdar olmak için sektördekilerin geri dönüt almaya devam ediyor.

Yazan: Selva Özelli

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment