Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Polis Ofisi: Monero, ZCash ve Dash Güvenlik İçin Büyük Sorun

Avrupa Polis Ofisi, Europol, siber suçluların Monero, ZCash ve Dash gibi gizlilik odaklı, anonim kripto para birimlerini tercih ederek izlerini saklamada daha iyi hale geldiğini ileri sürdü.

Gizlilik Odaklı Altcoinlere İlgi Yoğun

Europol’ün siber suç uzmanı olan Jarek Jacubchek’in geçtiğimiz günlerde Business Insider‘a verdiği demeçte, Avrupa polis teşkilatının Bitcoin’den daha fazla gizlilik sağlayan alternatif kripto para birimlerine belirgin bir kayma tespit ettiğini söylediği yer aldı.

 

” Kısaca söylemek gerekirse bu altcoinleri kullanarak daha yüksek düzeyde bir gizlilik elde edebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Monero, temelde gizli adresler kullanıyor.

Gizli adresleri olmayan, şeffaf adresleri olan Dash gibi altcoinler de var ancak bu altcoinlerin protokolünün bir parçası olan karıştırma işlemi mevcut. “

Jacubchek, aynı zamanda kripto paraların kullanılmasının cezai nitelikte olmadığını vurguladı. Ancak, yukarıda belirtilen kripto paraların suç faaliyetlerini kolaylaştırma potansiyeli olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, sadece normal insanlar için değil, suçlular için Bitcoin’i kullanmak oldukça basit çünkü altyapısının sağladığı birinci elden işlem görme avantajı sayesinde satın almak ve kullanmak daha kolay.

Bunların yanında bu yıl piyasaya sürülmesi beklenen popüler Ledger Nano S cüzdanı hala Monero’yu desteklemiyor.

Teknik Bilgi ve Yetenek İstiyor

İronik bir şekilde, Bitcoin kullanarak radar dışında uçtuğuna inanan suçlular aslında arkalarında dijital bir kağıt izi bırakarak polise yardımcı oluyorlar. Dolayısıyla Jacubchek, anonim kripto paraların kullanımını suçlulara karşı teknoloji savurganlığının ve sofistikeliğinin bir işareti olarak görüyor.

Geçtiğimiz yıl Monero gibi anonim para birimlerinin Bitcoin kullanıcıları tarafından ticaret esnasında izlerinin gizlenebileceğini ve Bulletproofs, TumbleBit ve Mimblewimble gibi kendi anonimleştirici araçları kullanabileceğini bildirdi.

Ancak yasadışı faaliyetler için kripto para birimleri kullanımı hala bir sorun. Geçen yıl Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, bazı suçluların kripto para birimleri ile işlemlerini gerçekleştirmek isteyebileceğini ancak kripto para birimlerinin kullanımı için teknik uzmanlığa ihtiyaç duyduklarını ve bu da onlara daha az cazip geldiğini söylüyor.

Ayrıca son çalışmalar, daha birçok anonim kripto para birimin bulunmasına rağmen, Bitcoin’in internetin karanlık tarafında halen en çok tercih edilen kripto para birimi olduğunu gösteriyor. Bu durum, ajansın gizlilik odaklı kripto paralar üzerindeki endişesinin en azından yakın gelecekte abartılı olabileceği anlamına geliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment