G20 Zirvesi’nde Kripto Paralar Hakkında Konuşulan 10 Konu
Geçtiğimiz hafta dünya’daki en büyük ve güçlü 20 ekonomik güç Arjantin, Buenos Aires‘de gerçekleşen G20 zirvesinde bir araya geldi. Toplanmış olan ülkelerin ana konu başlıklarından biri ise kripto para birimlerinin düzenlenmesiydi. Arjantin’de gerçekleşen bu toplantıda yapılan her bir tartışma kripto para piyasasında ciddi bir etki yaratabilecek öneme sahip. Ama genel olarak toplantıda verilen mesaj: “Kripto para birimlerini yasaklamayacağız fakat düzenleyeceğiz.” Toplantıdan gelen olumlu haber ise özellikle Çin, ABD, Japonya‘nın bu sorunu kesin bir dille yasaklamak yerine nasıl çözecekleri hakkında şüpheyle yaklaşmalarıydı.
Geçtiğimiz günlerde Koinbülteni‘nde yaptığımız bir haberde kripto para birimlerini düzenlemek üzerine atılacak olan ilk sağlam adımın Temmuz ayında gerçekleştireceğini duyurmuştuk. Bu sebepten ötürü Bitcoin gibi kripto para birimlerini kurumsal açıdan meşrulaştıracak gelişmeleri takip etmek oldukça önemli. Özellikle bu gelişmelerin büyük yatırımcıların ve dünya çapındaki kurumsal piyasalarının yolunu açacağını düşündüğümüzde.
1. Kripto Para Birimleri Ve Blockchain Ülkeler Tarafından Benimsenmeli
G20 katılımcıları kripto para birimlerinin günümüzde ekonomik sistemin kıyısında bulunan ve tam olarak müdahil olmayan veya olmak istemeyen insanları da sisteme dahil etme gücü olduğunu kabul ettiler. Buna ek olarak hükumetlerin toplumsal politikalarını genişletmek için yardımda bulunabileceklerini belirttiler. Bu konuda İspanya Maliye Bakanı ise bunun kesinlikle gerçekleşmesi için destekte bulundu.
2. Ülkeler Geleneksel Ekonominin Düşüşte Olduğunun Farkında
Toplantıda bulunan bakanlar ayrıca geleneksel ekonomi sisteminin bir tür geçiş döneminde olduğunda da hemfikir oldular. Özellikle dijital çağ ile ekonomiyi ayırmanın artık mümkün olmadığını belirttiler.
3. Düzenlemeler Kaçınılmaz
Her ne kadar ekonomi dijital olsa da insanların gerçek olduğu ve belirli ülkelere bağlı olduğunu belirterek düzenlemelerin kaçınılmaz bir süreç olduğu belirtildi. Aynı zamanda işletmelerin de buna dahil olduğu ve farklı sektörlerin farklı kurallara ihtiyaç duyduğundan da bahsedildi.
4. Düzenlemeye Evet Yasaklamaya Hayır
G20 üyeleri kripto para birimlerinin önemli olduğu ve ekonomik ve sosyal düzen için bir devrim niteliğinde olduğu konusunda fikir birliğine vardılar. Bu sebepten ötürü yasaklamanın söz konusu olmadığını fakat bir düzenleme sürecinden geçmesinin ise kaçınılmaz olduğunu belirttiler.
5. Düzenlemeler Teknolojik Gelişmelerin Önüne Geçmeyecek Fakat Yüksek İhtimal Vergilendirme Olacak
Düzenleme süreci hakkında değinilen bir başka nokta ise düzenlemelerin dikkatli bir şekilde ele alınarak teknolojik gelişmeleri engelleyebilecek katı kuralların koyulmasından kaçınılacağı oldu. Fakat bununla beraber sürecin farklı bölümlerinde ortaya çıkabilecek vergilendirmeye neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.
6. İlk Düzenleme Tasarısı Temmuz Ayında Sunulacak
Sunulacak olan G20 düzenleme tasarısının başında ise Merkez Bankası Müdürleri, Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) ve İktisadi işbirliği ve kalkınma teşkilatı (OECD) görev alacak. Düzenlemeler üzerine sunulacak olan ilk tasarı bu yıl içerisinde Temmuz ayında maliye bakanlarının ve merkez bankası müdürlerinin gerçekleştireceği 3. toplantıda ortaya çıkacak.
7.Suçların Önlenmesi Sağlanacak
Sunulacak olan düzenleme tasarısının büyük oranda terörizme finans sağlama, vergi kaçırma, kara para aklama gibi yasadışı eylemlerin önüne geçmeyi amaçlayacak. Aynı zamanda ise tüketicilerin güvenliğini sağlamak için ICO’lar, Kripto para projeleri ve benzeri yollar ile yapılan dolandırıcılıkların tespiti ve engellenmesi için çalışacak.
8. Takip Ve Kimlik Doğrulamanın Önemi
Öte yandan kripto para işlemlerinin nereden geldiği ve nereye gittiğini öğrenmeyi mümkün kılmak için takip edilip edilmemesi konusunda ise halen bir ortak karara varılmış değil. Fakat bu konuda KYC (Know your customer) ve Dijital Kimlik uygulamalarının önemli bir role sahip olması bekleniyor.
9. Avrupa Düzenlemelere G20’den Önce Başlamak İstiyor
Avrupa kripto para birimlerinin düzenleme sürecine öncülük etmeye niyetli fakat bunun için Temmuz ayındaki G20 toplantısına kadar beklemek istemiyor. Avrupa’da bulunan bir grup ülke bir araya gelerek bir çalışma grubu oluşturarak Avrupa için nasıl bir düzenleme çıkarılması ve uygulanması gerektiği üzerine tartışmaya G20’deki tasarıdan çok önce başlamışlardı bile.
10. Kendi Kendini Düzenleme Mümkün Mü?
Her ne kadar bu konu resmi toplantıda dile getirilmemiş olsa da toplantının perde arkasında kendi kendine düzenleme sistemleri oldukça ilgi toplamıştı. Özellikle Japonya, Puerto Rico ve ABD’nin konu hakkında yaptığı yorumlar ileride konunun ana gündem maddesi olabileceğini göstermekte.