Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FBI, Kripto Para Sahiplerine Yönelik Teknolojik Destek Sahteciliğine Dair Bir Duyuru Yayınladı

FBI’ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi (IC3), kripto para birimi sektörü de dahil olmak üzere çeşitli sektörlere teknik destek veren dolandırıcıların yaygınlığı konusunda 28 Mart tarihli bir kamu hizmeti duyurusu yayınladı.

Duyuru, teknolojik destek sahteciliğini “bireyleri dolandırmaya çalışmak için müşteri, güvenlik veya teknik destek sağlama iddiası” olarak tanımlıyor ve bu tür sahtekarlıkların artan oranlarını suçluların kendilerini “devlet görevlileri olarak” tanıtmaya başlamalarına bağlıyor. Öyle ki bazı dolandırıcılar, bu tarz sahtecilikler ile ilgili iddia edilen kayıpları telafi etmeyi veya “suçluları yakalayarak” mali yardım talebinde bulunmayı teklif ediyorlar.

FBI’ın duyurusuna göre, telefon, arama motorları, pop-up’lar, kilit ekranları ve kimlik avı e-postaları aracılığıyla gerçekleşebilen teknik destek dolandırıcılığı, artık kripto para borsalarını da hedef alıyor.

Bu tür bir sahteciliğin yeni varyasyonları ve eğilimlerine ilişkin departman, kripto para dolandırıcılığının “genellikle bireysel mağdurlarda binlerce dolar tutarında mal kayıplarına” yol açtığına dikkat çekiyor. Dolandırma planı, kripto para birimi servisinin müşteri hizmetleri temsilcisi olduğunu iddia eden bir suçlu tarafından yürütülüyor, böylece hedef aldığı kripto para sahibinin cüzdanına erişim sağlıyor. Daha sonra “tüm iletişimi sonlandırmak” ve fonlarla beraber ortadan kaybolmak üzere sahte bir “bakım” işlemi yapıyor ve tüm hesap şifrelerini kendisine aktarıyor.

FBI, halkın reklam engelleme ve virüsten korunma yazılımlarını güncellemesini, arama motorlarında bulunan müşteri destek numaralarını daha dikkatli bir şekilde incelemesini ve çevrimiçi teknoloji ile ilişkili aksiyonlarda “hızlı davranma baskısına direnmesini” tavsiye ediyor, çünkü dolandırıcılar kurbanın korkuya kapılarak aciliyet duygusuyla eyleme geçmesini istiyorlar.

Herhangi bir teknik destek sahteciliğinin kurbanı olanların, olayları derhal IC3’e olabildiğince ayrıntılı bir şekilde rapor etmeleri isteniyor.

Departman, bu yılın ocak ayında da halkı farklı bir kripto para dolandırma metodu konusunda uyarmıştı: Kripto veya resmi para üzerinden fidye isteyerek karşılığında “hayatları bağışlamayı” teklif eden sahte ölüm tehditleri.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment