Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin Ethereum Üretimi İçin Üst Sınır Öneriyor

Vitalik Buterin, ethereum ağının en önemli sorunlarından birinin çözümüne zemin hazırlayabilecek yeni bir teklif kaleme aldı. Teklif, ethereumun yaratılabilecek miktarı ile ilgili bir sınırın belirlenmesini içeriyor.

1 Nisan tarihli yeni bir ethereum iyileştirme önerisinde (EIP), kripto para biriminin yaratıcısı konuyla ilgili son düşüncelerini yayınladı. Buterin, ağın kripto para birimi olan ethereumun maksimum kaynağının 120,204,432 ya da 2014 yılındaki yazılım değişikliğinde yapılan orjinal satış miktarının 2 katı olarak ayarlanacağını söyledi.

Bu bağlamda yorumlar, Buterin’in ilk defa platformun para politikasını doğrudan ele aldığını belirterek, ethereumun yatırım fırsatlarından potansiyel olarak şüphe eden yatırımcıların yorumları da dahil olmak üzere, açıklık konusunda eksik bularak doğrudan eleştirdi.

Bitcoin protokolünün kurallarına göre 21 milyondan fazla bitcoin oluşturulamıyor olsa da, etherin daha açık uçlu bir politikası vardı. Orjinal çıkarma şartlarına göre, her yıl 18 milyona kadar ethereumun çıkarılmasına izin verilmesine rağmen, protokolün tasarımında bir kilometre taşı değişikliğinin ardından şartların değişeceği uzun süredir söyleniyordu.

Pazar günkü gönderisinin bir başka kısmında Buterin, eğer fikir benimsenirse, ethereumun oluşturduğu yeni bir algoritmaya geçtikten sonra platformun ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamayı düşünmeye çalıştı. Koin Bülteni tarafından belirtildiği gibi, ethereum kısa bir süre sonra poof-of-work modelini değiştirip, Casper adı verilen bitcoin kaynaklı alternatif proof-of-stake modeline geçmeyi hedefliyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, Buterin ilerleyen zamanlardaki değişimi, doğru şartlar fikir aşamasında olsa bile, işlemleri doğrulamak için gerekli yazılımı çalıştıranların gelecekte nasıl ödüllendirileceğine dair açıklık sağlamak için ideal bir zaman olarak görüyor.

Gönderiye göre Buterin, 120 milyon etherin çıkarılmasına kadar bir politika değişikliği olmayacağını öngörüyor. Ancak 120 milyon noktasında, 140 milyon kadar bir alternatif sınır seçilmesini önerdi.

Yine de, Buterin’in teklifinin şu an yalnızca bir öneri olduğunu belirtmek önemli.

Açıklamalara rağmen ethereum geliştiricileri ve kullanıcıları değişime kucak açmalı, resmi düzeneği fikrin gerektirdiği yazılıma dahil etmelidir. Bu nedenle, fikir dikkate değer olsa da, eğer uygulanacak olursa aylar veya yıllar alabilecek bir sürecin başlangıcı olabilir.

Ethereum ile ilgili getirilmesi düşünülen üst sınır hakkında ne düşünüyorsunuz? Buterin’in bu önerisi ve para politikasını ilk kez ele alışı sizce neden önemli? Düşüncelerinizi aşağıda bulunan yorum bölümünde Koin Bülteni ekibi ve değerli takipçileriyle paylaşabilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • yunus
    Posted 01 Nisan 2018 - 23:50 23:50

    buterini kripto para dünyasında en dürüst insan olarak görüyorum. Önerisi mantıklı sınır getirilir ve powdan posa geçilirse ethereumun coinmarketcap de toplam market cap olarak btc yi yakalayıp hatta geçeceğini düşünüyorum.

  • Salih
    Posted 01 Nisan 2018 - 23:17 23:17

    Şimdi mi aklına gelmiş. Değerini bu kaybettikten sonra…..

Leave a comment