Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FBI, Bitcoin ile Ödeme Talep Eden Sahte Tehdit Mesajları Karşısında Soruşturma Başlattı

İnternet üzerinde başlayan yeni bir sahte cinayet mesajı furyası, FBI’ın dikkatini çekti. FBI, bu mesajlarda Bitcoin’in de kullanıldığını açıkladı.

İnternet üzerinde birçok insanı sahte olaylarla tehdit ederek paralarını alma olayı, çok sık yapılan bir şey. Hackerların bunu yaparken kullandığı en temel yol ise, sahte bilgiler içeren e mailler atmak. Son dönemdeki artan bir diğer olay ise, hackerın, hedef aldığı kişiyi, kendisine Bitcoin ile ödemekle tehdit etmesi…

Bitcoin ile Öde, Yoksa Çocuğun Ölür (!)

Konuyla ilgili bu elektronik postaların kurbanı olmuş bir kadın, konuyla ilgili yaşadığı tecrübeyi medya ile paylaştı. ”Bir e-mail aldım. Mailde bana ‘Kısa keseceğim, seni öldürmek için emir aldım. Kurtulman için tek şansın bana 2 bin 800 doları Bitcoin ile ödemen.’ yazıyordu.” dedi.

Kötü bir tecrübe yaşayan kadın, şunları da konuşmasına ekledi:

”Kimsenin beni o dönem için takip etmediğine eminim. Ancak maili alınca kendimi bir anda etrafıma bakarken buldum. Şüpheli görünen biri var mı? diye sürekli kendime soruyordum. Sürekli arabaları incelediyordum.”

Konu, FBI’a İntikal Etti

Birçok insan bu tarz olayları yaşayan kişi sayısının çok az olduğunu düşünür ancak olay gerçekte öyle değil. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok kişi buna benzer olaylar yaşıyor. Yukarıda bahsettiğimiz şanssız kadın ise, olayın ardından FBI Bilişim Suçları Merkezi ile irtibata geçmiş. FBI ajanı Laura Eimiller, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Günde neredeyse 800’den fazla bu tarz ihbar alıyoruz. Bu sahte tehditlerin en az %15’i maalesef doğru oluyor. O yüzden sıkı bir takip gerekiyor. Burada belirli bir risk faktörü de yok. Eğer internet kullanıyorsanız böyle bir tehdit altındasınız. Özellikle son dönemde kripto paraların da iyice popülerleşmesiyle Bitcoin merkezli tehditlerin sayısında anlamlı bir artış mevcut. Eğer tehdit ettikleri bin kişiden biri bile kendilerine para yollasa, bu onlar için kar. Çünkü zaten bir iş yapmıyorlar. Her şey onlar için kar demek.”

Email ile tehdit edilip para ödeyen insanların arasında hatırı sayılır miktarda eğitimli insanlar da mevcut. Özellikle bu işleri yapan kötü niyetli insanlar, artık kendilerini öylesine geliştirmiş ki, bu öyle eskiden gördüğümüz saçma sapan 10 kişiye göndermezsen ölürsün mesajlarına benzemiyor. Ayrıca gelen kutunuzda böyle bir ölüm tehdidi görmek, haliyle birçok insanı korkuya sevk ediyor.

Tüm dünyayı birbirine bağlayan ve toplumlar arasında iletişimi bu kadar kolaylaştırarak hayatımızda devrim yapan internetin, maalesef kötüye kullanımı da hayli fazla. Eğer günün birinde böyle bir tehdit alırsanız, yapmanız gereken ilk şey, Siber Suçlar Bürosu ile iletişim kurmak olsun.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment