Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tayland, ICO’lar Konusunda Düzenleme Yapmaya Hazırlanıyor

Daha dengeli bir kripto para piyasası amaçlayan Tayland’ın, bu amaç doğrultusunda ülkede gerçekleşen ICO’lar konusunda düzenlemeler yapmayı kafasına koyduğu belirtildi. Şimdiki kuralları biraz daha genişletmeyi düşünen Tayland hükümeti, daha şimdiden ilgili kurumlarla fikir alış verişine başlarken, konuyla ilgili resmi açıklamaların da önümüzdeki günlerde kamu oyu ile paylaşılması bekleniyor.  Ülkede, yakın dönemde devlet tarafından kaydı bulunan bir şirketin ICO’sunun yapılacağı ve bu ICO’dan yaklaşık 20 milyon dolar gelir beklendiği belirtildi.

Diğer Ülkelerin ICO’lar ile İlgili Hamleleri Tayland’ı da Harekete Geçirdi

Tayland Piyasa Denetleme kurulu ve Tayland Ulusal Borsası yöneticileri, dünyanın diğer ülkelerinde ICO’lara yönelik yapılan uygulamaların ardından harekete geçti. Ülkedeki basın platformlarında yapılan haberlere göre Tayland Hükümeti, ICO’lar ile ilgili bir kural kitabı oluşturarak önümüzdeki dönemde vatandaşlarının yatırımlarını daha güvenli bir şekilde  yapmasını hedefliyor.

Ülkedeki çeşitli kurum ve kuruluşlarla yapılacak görüşmelerin nihayete erdirilmesinin ardından yasa taslağının kamu oyu ile paylaşılacağı belirtilirken, daha sonra da tasarının; resmileşmek amacıyla meclise gideceği de belirtildi.

Ülkede şu anki yasalara göre bir vatandaş ICO başına maksimum 10 bin dolar harcayabiliyor. Yıllık kota ise kişi başına 95 bin dolar. Tayland hükümeti, büyük yatırımcılar ve ilgili kurumlarla görüşerek bu rakamı yeniden değerlendirecek ve rakamın; yakın dönemde değişmesi bekleniyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, hükümet yetkilileri şu ifadeleri kullandı:

ICO’lar konusunda daha dikkatli ve total bir uyum gerektiren kanunları yürürlüğe koymak zorundayız çünkü bu çok önemli bir mesele.”

Ülkedeki Borsa Denetleme Kurulu’nda başkan yardımcılığı yürüten Rapee Sucharitakul da, ICO’lar konusunda diğer birçok ülkede yapılan düzenlemelerin, Tayland olarak aksiyon almalarına katkıda bulunduğunu belirterek, bu olayla politik seviyede bir ilgilenilmeye ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi. Sucharitakul, olayın kurumun gelecek ayki toplantısında masaya yatırılacağını da sözlerine ekledi.

Ülkedeki ICO’ların düzenlenmemesi olayı devam ederse bazı yurt dışı kaynaklı yatırımcının bunların meşrutiyeti noktasında kafalarında soru işaretleri oluşacağını belirten Rapee, olayın daha iyi bir şekilde düzenlenmesi ve keskin sınırlarının çizilmesinin, y atırımcı lehine bir durum olacağının da altını çizdi. ICO’ların özellikle bazılarının ciddi tehlikeler barındırdığını da sözlerine ekleyen Rapee, birçok start up firmasının hiçbir finansal veri göstermeden rahatlıkla kaynak toplayabildiğini de sözlerine ekledi ve bunun artık trend bir durum olduğunu belirtti.

Ülkede- yakın dönemde önemli bir firma ICO yapacak. Jaymart’ın alt şirketi olan J Ventures şirketi, ülkede SET tarafından listelenen ve kendi kripto parasını çıkaracak ilk firma olacak. J Fin adı verilen kripto parasını satışa çıkaracak olan firma, bu paraları merkezsiz olan ve blockchain temeliyle entegre edilen bir sistemde kullanacak. İnternet üzerinden bir satın alma sitesinin temellerini atan oluşumun, ICO sonrası yaklaşık 21 milyon dolar tutarında bir parayı toplamayı umduğu belirtiliyor. ICO boyunca 100 milyon tokenin dağıtılacağı belirtilirken, token başı ücretin ise 6.40 baht yani 0.20 dolar olacağı belirtildi.

Endişe Etmek Yersiz

SEC’in yaptığı bu açıklama, aslında Tayland’da kripto para ve ICO’lara olan pozitif bakışın değişmeyeceğini gösteriyor. Bu haberlerin ilk çıktığı dönemde, kripto paralara olumlu  yaklaşan ender ülkelerden biri olan Tayland’ın da ICO’lara sırt döneceği düşünülse de, işin aslı pek de öyle değil. Bu düzenlemeler ile yatırımcısını güvence altına almayı planlayan Tayland, aynı zamanda daha güvenli bir ortam sunmayı amaçlıyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz ay konuşan SEC Başkan yardımcısı Praoporn Senanrong, bu uygulamaların gündeme gelmesindeki sebebin yatırımcıya güvenli bir ortam sunabilmek olduğunu belirtmişti.

ICO’lar hakkındaki yasal düzenlemelerin tarihi ise geçtiğimiz ay yapılan açıklamalarda 2018’in ikinci çeyreği olarak verilse de, hükümet bu düzenlemeyi bir miktar öne çekme kararı almış durumda.

Tayland hükümeti de diğer birçok ülke gibi, ICO’lar arasında dengeyi bulmaya çalışıyor. Dijital girişimlerin desteklenmesini isteyen Tayland hükümeti, buna karşın insanların parasını deyim yerindeyse çalan ve boş projeler üretip daha sonra ortadan kaybolan ICO’lara ise geçit vermek istemiyor. Tayland hükümeti, bazı ICO’ların tamamen spekülasyon ve kötü amaçlar için düzenlendiğini söylerken, bazılarının da toplumun gelecekte ihtiyaç duyacağı teknolojileri sunduğunu farkında. Ayrıca ülkede, yakın dönemde Bitcoin ile alakalı kısa ve uzun pozisyonların açıldığı ticaret de başladı.

Ülkede yapılan yeni düzenlemeler ile ICO’larda toplanacak paraya bir sınır getirildi. Buna göre, ICO yapan bir şirket, bireysel yatırımcıdan toplamda maksimum 20 milyon baht yani 640 bin dolar yatırım alabilecek. ICO’nun alacağı total yatırım ise, diğer yatırımcı tipleri de göz önüne alınacak olursa, 40 milyon baht yani 1.3 milyon dolar olarak sınırlandırıldı.

Aynı zamanda ülkede ICO yapacak kuruluşlar, Borsa Denetleme Piyasası’nın koyduğu kurallara göre hareket etmek zorunda olacak. Tüm firmalar Whitepaper’larını paylaşıp, projenin amaçları, iş planları ve gelecekteki hedefleri ile detaylı açıklamaları bu sistem ile paylaşacak. Aynı zamanda ICO yapacak firmalar bazı hukuksal yükümlülükleri kabul ettiklerine yönelik de bir bildiriyi imzalamk zorunda kalacak. Ülkede bu düzenlemelerin ardından işlerin nasıl yürüyeceği ise şimdilik merak konusu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment