Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

George Soros: Bitcoin, Diktatörler Tarafından Destekleniyor

Birçoklarımız için kanlı canlı bir insan silüetinden bir metaya, efsaneye dönüşen 87 yaşındaki ünlü yatırımcı George Soros, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yıllık konuşmasını, dinleyenler ile paylaştı. Soros’un konuşmasının sonunda, kendisine kripto paralar hakkında ne düşündüğü de soruldu.

Soros’a Göre Bitcoin’in ‘Balonu’, Diktatörler Tarafından Destekleniyor

Soros’un konuşmasının sonunda, dinleyici kitlesinden gelen bir soruyu sesli bir şekilde okuyan oturum moderatörlerinden biri: ”Sayın Soros, size bir soru var. Siz büyük bir yatırımcısınız. Kripto paralar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Bitcoin bir balon mu ve kripto paralar konusunda bir yatırımınız var mı?”

Bu soru karşısında -en azından ordaki kişilerin izlenimlerine göre- yılların getirdiği tecrübenin suratına yansıttığı gülümseme ve sırıtışla kafasını hafifçe oynatan Soros: ”Arkadaşlar, kripto paralar gibi bir terim kullanmak bir kere yanlış. Bu ürünler, çok net bir şekilde balon ve bir balonun her özelliğini barındırıyor.” dedi.

Yatırımcılığının esas konusu devletlerin para birimleri olan Soros’un elinde tuttuğu miktar öyle bizlerin hayal ettiği kadar bile değil. Kripto para piyasasına uyarlayacak olursak Soros, balinaların atası diyebiliriz. Bu konuyu özellikle İngilizlere ve Asya’daki ülkelere sorabiliriz. Soros’un ekonomik  hamleleri, tüm dünya piyasalarını sarsacak güçte. İşte bu sebeple, bu adam paradan anlıyor diyebilir miyiz, kesinlikle evet. Bitcoin’e balon diyen Soros, bu düşüncesini ise şöyle temellendiriyor:

”Bitcoin bir para değil. Para dediğimiz şey, dengeli değere sahip bir üründür. Ve eğer uzun vadede sabit bir değeri olan üründen bahsediyorsak, eminim ki bu ürünün fiyatı gün içinde %25 artıp azalmaz. Bitcoin gibi değerleri sürekli değişiklik gösteren ürünler, para olarak değerlendirilemez.”

Bitcoin’de Vergi Kaçırma

Soros’un konuyla ilgili olumlu yorumları da var. Birçok kişi gibi o da Blockchain teknolojisine ve felsefesine olan inancını dile getirdi. Felsefeden etkilendiğini söyleyen Soros, buna karşın enteresan bir değerlendirmede bulunarak, Bitcoin’in diktatörlük ile yönetilen birçok ülkede vergi kaçırmak için kullanıldığını belirtti ve şunları söyledi:

”Bence Bitcoin birçok ülkede vergi kaçırmak için kullanılmakta. Özellikle de diktatörlükle yönetilen ülkelerin halkları bunu yapmakta. Artık birçok lider bu konularla ilgileniyor çünkü hoşlarına gidiyor. Rusya’da önemli bir toplantı vardı, konuşulan tek şey bu paralardı. Bu bile her şeyi anlatıyor.”

Soros, ayrıca dünya liderlerinin de kripto paralar konusunda bir hayli fazla miktarda konuştuğunu belirterek, şunları ekledi:

”Özellikle liderler kripto paralar hakkında konuşmaya devam ettikçe, bu şeylerin fiyatı da gün geçtikçe artıyor. Böyle şeylerin kullanımı da özellikle diktatörlerin işine geliyor.”

Soros, burada açık olarak kimseyi kastetmese de, bahsettiği ülkelerin Kuzey Kore, Venezula, Iran ve Rusya gibi ülkeler olduğunu tahmin etmek zor değil. Bazı ülkeler de esas olarak (Venezuela gibi) kendi kripto paralarını çıkarıp yola devam etmek istiyor. Soros, ayrıca kripto para yatırımının olup olmadığını sorusunu ise yanıtsız bıraktı…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Lazim Degil
    Posted 28 Ocak 2018 - 21:29 21:29

    piyasada nice ocaklar sondurmus , kalbinin pisligi yuzune vurmus lavuk.

Leave a comment