Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Yatırımlarının Artıları ve Eksileri

Kripto para piyasası bazılarımız için çok yeni. Bazılarımız, bu piyasada eskiden beridir uzun süreler geçirse de, birçok kişi için yatırım; -özellikle kripto paralara- yeni bir konu. Kripto para yatırımları, diğer yatırımlara oranla biraz fark içeriyor. Öncelikle, internet erişimi olan hemen herkes kripto para satın alıp ticarete başlayabiliyor. Özellikle kısa bir süre öncesine kadar boğa marketinin de etkisiyle yatırım yapan kişiler çok ciddi kazançlar da elde etti.

Aynı zamanda bu yatırımlar, geleneksel normların dışına çıkmasıyla da diğer yatırım türlerinden sıkı  bir şekilde ayrılmakta. Tüm bu sebepleri göz önüne alırsak, bu yatırımları yaparken ekstra dikkatli olmalıyız. Öncelikle yazıya geçmeden siz değerli okurlarımıza şunu belirtelim. Eğer bu piyasaya gireceğiniz paraya kısa vadede ihtiyacınız varsa veya ihtiyaç duyma olasılığınız varsa, -birçok uzmanın da dediği gibi- o parayı o ihtiyaçlarınıza ayırmanız en sağlıklısı. Birçok analistin ve tecrübeli yatırımcının da dediği gibi gündelik hayatınızı riske atacak miktarda paralar ile bu işe girişmeyin. Eğer bir birikiminiz varsa, ve buna ihtiyaç -en azından kısa süre içinde- duymayacaksınız, tabii ki bir yatırım mantıklı olacaktır. Gelin, bu piyasanın artılarına eksilerine şöyle bir göz atalım:

Garip Düzenlemeler

Kripto para dünyasında düzenleme denince, akla birçok farklı şey geliyor. Diğer yatırım sektörlerinin aksine, burda katı kurallar henüz yok ve devletler bunun için harıl harıl çalışıyor. Düzenleme denince, olay en azından şu an için çok kutuplu. Bazı insanlar bunun gerekli olduğunu belirtirken, bazıları da bu tarz düzenlemelerin Blockhain felsefesine tamamen ters düştüğünü savunuyor.

Genel bir düzenleme mekanizmasının piyasalarda varlığı, kripto paraların temelinde yer alan merkezsiz olma durumunu elbette bir miktar baltalayacaktır ancak; böyle bir mekanizmanın varlığı, yine kripto para ticareti yapan insanların güvenliğini ve korunmasını da sağlayacaktır.

An itibariyle, düzenlemelerin seviyesi ve kat ettiği yol, arzu edilenin çok çok gerisinde kalmış durumda yatırımcıların güvenliği çok az. Bazen yatırımlarınızda tüm adımları doğru da atsanız, bir anda borsalara gelen hack saldırıları sonucunda elinizdeki avucunuzdaki yitip gidebiliyor, bu büyük bir eksi. Şu an kripto para piyasasına katılmanın bir moda olduğunu göz önünde bulundurursak, insanların buraya ciddi paralar akıttığını da söyleyebiliriz. Bu denli paranın döndüğü bir sektörde, güvenlik açıklarının bu denli aşikar oluşu gerçekten aleyhte büyük bir handikap. 

Bir grup görüşe göre ise, yatırım yapmak aslında temel olarak bir risk. Bu durum kripto para piyasasında ise kelimenin tam anlamıyla karşılığını buluyor. Gerek sürekli değişken, bir artan bir azalan, bir piyasada yatırım yapmanın, her yatırımcının öncesinde bilmesi gereken bir durum olduğu da aşikar.

Borsa Hacklenmeleri

Borsalar, şu an kripto para ticareti için tam bir aracı konumunda. Ve bu durumda bu borsalar hackerlar için tam bir hedef konumuna geldi. Bazı borsalar, geçmişte yaşadıkları hack olayları sebebiyle çok ciddi şekilde zarar ederken, müşterilerinin büyük çoğunluğunu mağdur etti.

Özellikle MtGox olayı; kripto para borsalarının ne kadar güvenlik açığı olduğunu bizlere bir kez daha kanıtladı. Yatırımcılar, bu ve buna benzer yaşanan birçok olaydan sonra, bu konuda daha da dikkatli olup güvenlik alternatiflerine yöneldiler.

İnsanlar Kendini Eğitiyor

Elbette kripto para piyasaları geçmişe oranla 5 yıl öncesi kadar başı boş durumda değil. Artık birçok yatırımcı bu konuda kendini çok daha fazla şekilde geliştirdi, insanlar okuyup araştırma konusunda hiç olmadıkları kadar hevesli. Elbette hiçbir bilgisi olmadan çevreden duyduğu veya kulak kabarttığı bilgiler ile kripto para piyasalarına giren insanlar var mı, var. Ancak genel olarak piyasada ciddi bir bilinçlenmenin başladığını söylemek mümkün.

Yine de yukarıda bahsettiğimiz bu kesmin, piyasada esas zarar edenler olduğunu söylemek mümkün. Çünkü, bilgisiz ve acele ile yapılan yatırımlar dönemsel olarak kar getirse de, işin geneline baktığımızda rakamların oldukça düşük seviyede kaldığını söylemek mümkün.

Aksi yönde, kendini geliştirmeye odaklı ve yatırımının karşılığını uzun sürede almayı planlayan insanların sayısı da çok. Özellikle internet üzerinde gerek ücretsiz gerekse de ücretli, kendinizi bu konuda eğitmenizi sağlayacak birçok materyal mevcut. Makalelerden videolara, online eğitimlerden grafik yorumlamaya kadar birçok alanda kendinizi geliştirmek isterseniz, bunu yapmamanız için hiçbir sebep yok.

İşte birçok yatırımcı da,  borsaya girdikleri dönemlerde bunları göz önünde bulundururak, daha fazla şey öğrenip kendilerini korumaya alıyorlar.

Aynı zamanda kripto paraya geçişi kolaylaştıran birçok yeni kurum da var. CME ve CBOE gibi firmalar, kripto paralar konusunda yeniliklerle, bu geçişi hayli kolaştıran iki firma olarak göze çarpıyor.

Açık, Yepyeni bir Yatırım Türü

Wall Street’te çalışan insanlar deyince birçoğumuzun gözünde takım elbiseli ciddi, elinde telefon olan adamlar aklımıza geliyor. Ancak kripto para piyasasında bu durum tam tersi. Açık, katılımcı ve yenilikçi bir yatırım türü olan bu sistemde, doğru şekilde adımlarınızı atarak çok daha güvenlikli bir şekilde ticaret yapabilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment