Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’da Elektronik Eşyalar Bitcoin ile Alınacak

Japonya’da elektronik ürün satan en büyük şirket olarak gösterilen Yamada Denki, ülkenin lider kripto para borsası Bitflyer ile ortak çalışma yapacaklarını duyurdu. Bu ortaklığa göre, Yamada Denki merkezlerinde, alınacak çeşitli birçok ürün Bitcoin ile ödenecek. Firma, bu uygulamanın yararlılığının test edilmesi başta başkent Tokyo’daki iki merkezin kullanılacağını ve ileri dönemde, bu ödeme metodunun tüm ülkeye yayılmasının amaçlandığını da kamu oyu ile paylaştı.

Bitcoin ile Elektrik Faturası Ödemek

Yamada Denki, yaptığı açıklamada, Bitcoin ile ödenecek elektronik ürünlerin kabulüne 27 Ocak itibariyle başlandığını açıkladı. Ödemelerin alınımında ortaklığı ise, ülkenin en büyük kripto para borsası olan Bitflyer’ın üstleneceği belirtildi.

Japonya’da mobil telefon operatörü olarak hizmet veren NTT ve bazı yapılan bağımsız araştırmalara göre ülkedeki en büyük enerji devi olan Yamada Denki’nin, Bitcoin ile ödemeleri kabul etmeye başlaması, Japonya’nın kripto paralar konusundaki olumlu duruşunu bir kez daha teyit etmiş oldu.

Birçok diğer şirkete göre de ülkedeki en büyük teknoloji marketlerinden biri olan Yamada Denki’nin ana felsefesi ise çeşitli fonksiyonel ürünleri uygun fiyata tüketici ile buluşturmak.

Firmanın bayiliklerinde bilgisayar, tablet, masak koltukları, cep telefonları, beyaz eşyalar, elektrikli ev gereçleri, küçük mutfak eşyaları ve diğer ev ürünleri gibi çok çeşitli ürünler tüketici ile buluşuyor. Yamada Denki, bu ürünleri genelde yoğun indirimler ile satıyor ve bu da onları ülkede bu alanda zirveye oturtuyor.

Bu yeni ödeme konseptinin ilk başta hayata geçeceği iki yer ise, firmanın Tokyo’da bulunan iki merkezi. Özellikle yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği merkezleri ödeme başlangıcı için pilot bölge olarak seçen şirket, bu sayede ödemelerin nasıl işlediğini test etmeyi, daha kolay ve takip edilebilir şekilde yapmayı amaçlıyor.

Ödemenin Bitcoin ile yapılabilmesi için ise minimum sınır 300 bin Japon Yen’i yani 2.760 dolar olarak belirlendi. Bu miktarın altında yapılan alımlarda, ödeme masraflarının ciddi rol oynaması sebebiyle Bitcoin ile ödeme yapılamayacak. Ortaklığın başlamasının şerefine ise ülkedeki en büyük kripto para borsası Bitflyer, Bitflyler cüzdanlarındaki kripto paraları kullanarak ödeme yapan ilk 500 kişiye, 500 Japon Yen’i verileceğini duyurdu.

Bitflyer’dan yapılan açıklamaya göre ise, ortaklığın gelecek vizyonunda sadece bu iki merkezdeki ödemeler yok. İki taraf da, kripto paralar kullanarak yapılacak ödemelerin, tüm Japonya’ya yayılması konusunda fikir birliği halinde. Daha geçtiğimiz günlerde Avrupa’ya da açılan Bitflyer’dan yapılan resmi açıklamada ise şu noktalara parmak basıldı:

”Ana hedef olarak Bitcoin ile ödeme metodunun yaygınlaştırılması ve bunun teşvik edilmesi için çalışmaktayız. Yamaka Denki ile yapacağımız bu ortaklığın bize ve Yamaka Denki’ye gerek Japonya içi gerekse de yurt dışından birçok müşteri kazandırmasını da umuyoruz. Bitcoin ile ödeme yapılması konusunda artmış bir talep vardı ve bu talebi karşılamak için harekete geçtiğimiz için mutluyuz. Yakın dönemde de sistemin geliştirilmesi ve yayılması için çalışacağız.”

Sadece İki Merkez Değil

Yamada Denki, Japonya’da birçok farklı marka ile hizmet veren bir kuruluş. Öyle ki, şirket; Tecc Land Stores, Labi Stores, Yamada Mobile ve Yamada Outlet gibi birçok farklı markayı bünyesinde barındırıyor.

Labi Stores genel olarak kalabalık yerlerde konumlandırılmış ve satış potansiyeli yüksek yerlerde yer alırken, Yamada Mobile ise tamamen cep telefonu satışı üzerine inşa edilmiş durumda. Tecc Land’lere ise Japonya genelinde daha az sıklıkta rastlanıyor. Şirketin yayınladığı son verilere göre ise Mart 2017 itibariyle ülke genelinde tam 956 adet Yamada Denki merkezli satış mağazası bulunuyor.

Bu, Bitflyer’ın yaptığı ilk Bitcoin ödeme ortaklığı değil. Daha önce de bu ünlü kripto para borsası, benzer atılımları ile gündeme gelmişti. Örneğin son olarak 2017 Nisan ayında Bitflyer ile Bic Camera arasında yine Bitcoin ile ödeme seçeneği sunan bir sistem geliştirilmişti. Yine önce iki merkez ile başlayan bu işbirliğinin sonuçlarından memnun kalan iki taraf, daha sonra bunu Bic Camera’nın Japonya’daki tüm satış mağazalarında uygulamaya koymuştu. An itibariyle Bic Camera’nın 40 mağazasında da bu şekilde ödeme yapmak mümkün.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment