Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fidye Yazılımı Sebebiyle Atlanta Hükümeti ve Polisi Durdu

ABD’nin Georgia eyaletindeki Atlanta şehrinde birçok hükümet servisi bu hafta durdu. Belediyeye ait bilgisayarlarda fidye yazılımı görüldü ve yazılım 51.000 dolara eşdeğer Bitcoin ödemesi talep ediyor, aksi takdirde şehirdeki hayati işlevleri kapatacak. Hackerlar tehditleri konusunda ciddi ve polis de dahil olmak üzere şehrin dört bir yanındaki tüm servisler etkilendi. Hafta sonu geldi ancak sorun halen çözülmüş değil.

Hackerlar Atlanta’dan Bitcoin Talep Ediyor

National Broadcast Corporation (NBC) televizyonu, 11 Alive Perşembe sabahı erken saatlerde hikayeyi anlattı: Atlanta’daki bilgisayarlar şehri rehin tutuyor. TV sunucuları, polis departmanlarının, mahkemeleri ve hemen hemen her bir departmanın devam eder siber saldırıdan etkilendiğini açıkladı. Saldırgan (lar) fidye olarak karşılığı 51.000 dolar olan Bitcoin talep ediyor.

Fidye Yazılımı Büyük Amerikan Şehrinin Hükümetini Durdurdu

Bu durum ABD’de ilk defa gerçekleşmiyor. Daha önce meydana gelen olayları özetlemek gerekirse, Florida Sarasota’da bir çalışanın uyarıyla birlikte kabloları duvardan çekmesiyle 33 milyon dolarlık bir talep önlendi. Alamaba, Leeds’de bilgisayarları geri alabilmek için 12.000 dolar ödendi. Georgia Hinesvile ve New Mexico Farmington’da hala bilgisayarlara erişim yok. Colorado, Englewood tüm şehrin bilgisayar alt yapısını kapattı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ekipleri davayı ele aldı. Durumun ciddiyeti, kentin gerektiğinde bir sonraki iş günü hükümet dairelerini kapatacağı söylentisiyle kanıtlanıyor. Belki de bütün meselenin en çılgın yönü, uzlaşmanın boyutunun bilinmemesiydi. Kentin en önemli havalimanı saldırıdan etkilenmedi. Ancak, polis, teknolojik olarak yirmi yıl geriye gönderilerek, rapor yazma ve doldurma gibi konuları el ile yapmaya başladı. (bu çaba hack olayından çok bir temkin olarak ele alınmış gibi görünüyor)

Hala Hiçbir Şey Kesin Değil

Öğleden sonra, tüketicilerin çevrimiçi olarak su faturalarını ödemelerine izin verilmedi ve yerel yönetim, kullanıcıların kişisel verilerinin çalınması durumunda özellikle proaktif olmalarını istedi. Şehir çalışanları bilgisayardan yapılan zaman çizelgeleri ve ücretler konusunda açıkça endişeleniyor. Yetkililer, fiziksel kontroller kesilse dahi herkesin ücretinin ödeneceğine dair güvence verdi. Başkan Keisha Lance Bottoms, “Saldırının derecesini bilmiyoruz” dedi. Sabırlı olmaya davet etti: “Açık bir yaraya yara bandı yapıştırmadığımızdan emin olmak istiyoruz. Saldırının kapsamını bilmiyoruz ve herhangi birinin kişisel verileri veya banka hesapları tehlikeye girerse, hepimiz bu saldırının öznesi oluruz.”

Ve böyle bir saldırı için asla iyi bir zaman olmasa da, Atlanta için özellikle dokunaklı bir zamanda gerçekleşti. Bir Amazon tesisi için kısa listede olduğu söyleniyor, March Madness basketbol etkinliklerine ev sahipliği yapacak ve Cumartesi günü dev bir silah kontrol mitingi gerçekleştirecekti.

Birden fazla talebe rağmen başkan, şehrin fidyeyi ödeyip ödemeyeceği konusundaki soruları reddetti.

Sizce şehir fidyeyi ödeyecek mi? Düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment