Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin & Kripto Para Borsası İncelemesi: Bitfinex

Kripto para piyasasında oldukça fazla borsa bulunuyor. Tüm bu borsaların en büyüğü ise Bitfinex.

Bitfinex‘in günlük ticaret hacmi 1 milyar $’ı aşabiliyor ve borsanın sahip olduğu yalnızca Bitcoin hacmi dahi Nisan-Ekim 2017 arasında 5.77 milyon BTC’ye kadar yükseldi. Bu hacmi kıyaslamak gerekirse aynı zaman diliminde 3.65 milyon BTC’lik hacim yakalayan Kraken’ı ve 3.06 milyon BTC’lik hacme ulaşan Coinbase’i örnek verebiliriz.

Bu rehberde Bitfinex borsasında nasıl ticaret yapılacağı, nasıl para yatırılacağı, nasıl para çekileceği, nasıl USD yatırılacağı ve Bitfinex’in artı-eksi yönleri incelenecek. İncelemenin sonunda Bitfinex, Bittrex ve Binance gibi borsalarla kıyaslanacak ve böylece Bitfinex kendi özelinde incelenmiş olmayacak.

Bitfinex’in Artıları ve Eksileri

Dünya’nın en büyük kripto para borsası olmasına rağmen Bitfinex’in de kendi içinde bazı dezavantajları bulunuyor.

Artılar
  • Para çekerken limit yok
  • Gelişmiş ticaret özellikleri ve diğer türler
  • Yüksek ticaret hacmi, derin likidite
  • Kurum içi mobil uygulama
  • Rekabetçi işlem ücretleri
Eksiler
  • Yeni başlayan kullanıcıların dostu değil
  • Borsa 2016 yılında hacklenmişti
  • 2017’nin başlarından beri ödeme problemleri var
  • Yeni başlayanlar ya da borsalarla pek haşır neşir olmayanlar için uygun olmayabilir
  • Borsa şu an itibari para üzerinden para yatırma işlemlerini durdurmuş durumda

Bitfinex Borsası Nasıl Kullanılır?

Bitfinex üzerinde hem temel ticaret hem de marjin ticaret yapabilirsiniz. Siteye girerek e-posta adresinizle bir hesap oluşturuyorsunuz. Pek çok sitede olduğu gibi Bitfinex’ten de hesabınız doğrulanmasına yönelik bir e-posta alacaksınız. Gelen e-postadaki bağlantıya tıkladığınızda Bitfinex giriş sayfasına yönlendirileceksiniz.

Sonraki adım ise hesabınıza para yatırmak. Para yatırma menüsüne tıklıyorsunuz. “Deposit” sayfasında birkaç farklı para yatırma seçeneğiyle karşılaşacaksınız. Bu seçeneklerden birine tıklayın. Biz şu an “Bitcoin”i seçtiğinizi varsayalım.

Bitcoin’e tıkladığınızda “Takas”, “Ticaret” ve “Para Yatır” seçenekleri arasında seçim yapmanız gerekecek. Şu an yaptığımız şey ticaret ile ilgili olduğu için “Ticaret”e tıklıyorsunuz ve bir BTC adresi alıyorsunuz. Bu adresi Bitcoin yollamak için kullanabilirsiniz.

Ticaret için kullanacağınız cüzdana para aktarıldığında ticarete başlayabilirsiniz. Basit ticaret için “Takas”a tıklıyorsunuz. Burada da ticaretini yapmak istediğiniz para birimi çiftlerinden birini seçiyorsunuz. Mesela BTC/USD gibi.

Emir boyut formunda belli bir miktar belirleyerek emir koyabilirsiniz.

USD kullanarak BTC almak için “Satın Al”a, BTC satarak USD almak için “Sat” kısmına tıklıyorsunuz. Daha sonradan emriniz yerleştirilmiş olacak ve bu emri emir listesinden görebiliyor olacaksınız.

Bitfinex’e Para Yatırma, Bitfinex’ten Para Çekme

Bitfinex’e ister harici bir cüzdan kullanarak ister üçüncü taraf sayılabilecek bir borsayı kullanarak para yatırabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey siteye gitmek, para yatırmak istediğiniz kripto parayı seçmek ve parayı yatırıyor olacağınız cüzdan türünü seçmek.

Cüzdanınızı seçtiğiniz zaman para yatırma adresini kopyalayın. Daha sonra para çekiyor olacağınız harici cüzdanı açın ve bu cüzdandaki “Transfer Hedefi” kısmına, Bitfinex’ten kopyaladığınız adresi yapıştırın.

Bu para yatırma adresini kalıcı olarak kullanabilirsiniz. Yeni bir para yatırma adresi açmanız durumunda eski adresinizi hala daha kullanabiliyor olacaksınız.

Altkoin çekimleri için sitenin para çekme kısmına yönelin. Çekmek istediğiniz kripto parayı ve bu kripto parayı hangi cüzdandan çekeceğinizi seçin.

Şimdi para çekmek istediğiniz cüzdanı açın. Bu cüzdanda “Deposit” kısmına tıklıyorsunuz. Cüzdana aktarmak istediğiniz kripto parayı seçtiğinizde bir adres alacaksınız. Bu adresi kopyalayın ve Bitfinex hesabınızdaki “Transfer Hedefi” kısmına yapıştırın. Son olarak da “Para çek” butonuna basın.

Bitfinex’e Kredi Kartıyla Para Yatırmak

Bitfinex itibari para üzerinden para yatırma işlemlerini durdurduğu için şu an Bitfinex’e kredi kartı ile para yatırılmıyor.

Bitfinex’e PayPal ile Para Yatırmak

Bitfinex itibari para üzerinden para yatırma işlemlerini durdurduğu için şu an Bitfinex’e PayPal ile para yatırılmıyor.

Bitfinex’e USD Yatırmak

Bitfinex itibari para üzerinden para yatırma işlemlerini durdurduğu için şu an Bitfinex’e USD yatırılmıyor. Ancak Kraken borsası üzerinden Tether alarak bunu Bitfinex’e aktarabilirsiniz.

Bitfinex’ten Para Çekmek

Bitfinex şu an itibari para üzerinden para yatırma işlemlerini durdurduğu için para çekmek oldukça zor. Yapılabilecek en iyi şey altkoineri harici bir cüzdana aktarıp, bu altkoinleri kripto para-itibari para takasına imkan tanıyan bir borsada satarak para çekmek.

Bitfinex’te Hangi Kripto Paralar Destekleniyor?

Bitfinex’in desteklediği 35’ten fazla kripto para bulunuyor. Bitfinex tarafından desteklenen koinler şu şekilde: Bitcoin, Ethereum, Ripple, EOS, Litecoin, Bitcoin Cash, IOTA, NEO, Ethereum Classic, Dash, Monero, aelf, OmiseGO, Zcash, Bitcoin Gold, Santiment, Qtum, ETP, TRON, 0x, QASH, Status, Streamr, Eidoo, YOYOW, FunFair, Augur, Time New Bank, Basic Attention Token, Golem, AidCoin, Aventus, RCN, iExec, Decentraland, SpankChain ve SingularDTV.

Bitfinex’te Hangi Kripto Para Çiftleri Destekleniyor?

Bitfinex üzerinde yukarıda sayılan 35 kripto paranın çoğu için Bitcoin, Ethereum, Ethereum Classic, Zcash, Monero ve Litecoin gibi çiftler bulabilirsiniz.

Bitfinex Doğrulama Gereklilikleri

Bitfinex doğrulama süreci için standart AML (para-aklama-karşıtı) ve KYC (müşterini-tanı) ve CTF (kontra-terörizm finansmanı) prosedürlerini seyrediyor. Doğrulama süreci oldukça uzun sürebiliyor ve bu süre altı ile sekiz haftayı bulabilir. Doğrulama yapmak için yaşınızın 18 veya üstü olması gerekiyor. Doğrulama gereklilikleri şu şekilde:

  • Online formun tamamlanması
  • Telefon numarasının, e-posta adresinin ve yerleşim yerinin de dahil olduğu kişisel bilgiler
  • 2 adet fotoğraflı kimlik kartı (nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet, vatandaşlık kartı, ikamet kartı, istihdam izin kartı)
  • Hesap sahibi olarak sizin isminizin gözüktüğü bir hesap durumu
  • İkametgah (bir kamu hizmetinin, hizmet şirketinin, lisanslı kurumun ya da hükûmet yetkilisinin sizin adınızı ve yerleşim yerinizi açıkça belirtiyor olması gerek). İkametgahınızın en fazla üç aylık olması gerekiyor.

Bitfinex’te Minimum Para Çekme-Yatırma Limiti

Kayıt olmadan önce insanlar genelde Bitfinex’teki minimum para yatırma ve para çekme limitini soruyorlar. Hesabını doğrulatmış kullanıcıların kripto para işlemlerinde belli bir para yatırma-çekme limiti bulunmuyor.

Bitfinex’teki Komisyonlar Ne Durumda?

Bitfinex katmanlı ücret yapısı kullanıyor. Son 30 gündeki ticaret hacmine ve maker komisyonu mu taker komisyonu mu ödediğinize bakılarak borsanın aldığı komisyon sıfırdan %0.2’ye kadar değişebiliyor.

Para Yatırma Komisyonu: Böyle bir şey yok. Ama olabilir de. Eğer banka havalesi yapıyorsanız %0.1 ya da direkt 20 $ gibi bir komisyon alınabiliyor.

Para çekme Komisyonu: Para çekme komisyonu para birimine göre değişiyor. Bankadan transfer yapıyorsanız yine %0.1 ya da 20 $ gibi bir komisyon alınabiliyor.

Bitfinex Güvenli Mi?

Bitfinex 2016 yılında hacklenmiş ve borsadan toplamda 72 milyon $ çalınmıştı. O yüzden Bitfinex’in güveni olup olmadığını sormak son derece doğal. Hack saldırısında bu yana borsa güvenlik konusunda ciddi gelişmeler kaydetti ve bunu artan ticaret hacminden de görebiliyoruz. Politik bir cevap vermek gerekirse diyebiliriz ki Bitfinex, en az herhangi bir borsa kadar riskli ya da güvenlidir.

Bitfinex – Bittrex – Binance

Kripto para piyasasına yeni giren kişiler için piyasanın en büyük borsasını diğerleriyle kıyaslamak önemli. Aşağıdaki tabloda bu üç borsa arasındaki farkları görebilirsiniz.

 Özellikler  Bitfinex  Bittrex   Binance
 Şirket Yeri Hong Kong Las Vegas Japonya
Müşteri Desteği 7/24, E-posta, FAQ, Forum E-posta E-posta, Sosyal medya
Vadeli İşlemler Hiç Yok Hiç
Türevler Yok Yok Yok
Marjin Ticaret Var Yok Yok
Önceden Hacklendi Evet Hayır Hayır
 Güvenlik İyi Mükemmel Mükemmel
Ticarette Kullanılabilen Çiftler Bitcoin, Ethereum, Ethereum Classic, Zcash, Monero, Litecoin Bitcoin, Ethereum, Litecoin  Bitcoin, Ether, Ethereum Classic, Zcash, Ripple, BNB, ARK, AST, BNT, BQX, BTG, CTR, DASH, DNT, ENG, ENJ, EOS, Monero, Litecoin
Ticaret Hacmi Yüksek (ama düşüşte) Yüksek
Para Yatırma Ücreti  Hiç Hiç Hiç
Ticaret Komisyonu 0 ile %0.2 %0.25 %0.05 ile %0.1
Para Çekme Ücreti Yok, banka havalesi hariç Evet Hiç

Ziyaret etmek için: bitfinex.com

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • selcuk
    Posted 07 Haziran 2018 - 02:36 02:36

    bitfinex. Hata yapamazsın. hata yapmayın. onlar da hata yaparlar. Birisi bir hata yaparsa ve bir müşteri temsilcisine ulaşmak istiyorsanız. unut gitsin. Erişemezsin. İşinizi yapmamızı beklemeyin. Salonda beklerseniz yaşlanmaya çalışın. BitFinex müşteri temsilcisi yoktur. ama mevcut değil. Altı aydır görmedim. Lanet olası bitfinex.

    bitfinex. You can not make mistakes. do not make mistakes. they also make mistakes. if someone makes a mistake and you want to reach a customer representative. forget it. You can not reach. Do not wait for us to do your job. try to get old if you wait in the hall. There is no BitFinex customer representative. but it does not exist. I have not seen it in six months. Damn bitfinex.

Leave a comment