Binance’i Ülkeye Kabul Eden Malta, Blockchain Adası Olmak İstiyor
Bu hafta, Binance tarafından yapılan açıklamada günlük ortalama 1.7 milyar dolar ticaret hacmine sahip borsanın, kripto paralara karşı tutunduğu dostça tutumla bilinen Malta’ya, merkezini taşıdığı belirtilmişti.
Binance, çekirdek ekibi ile birlikte diğer birçok kaynağını da Malta’ya taşıma kararı alırken, ünlü kripto para borsasının aynı zamanda 200’den fazla kişiyi tam zamanlı olarak işe alarak da, şirketin Malta’daki varlığını ve kapladığı yeri iyice sağlamlaştırmak istediği belirtiliyor. Tabii ki Binance neden Malta’ya taşınmak zorunda kaldı sorusu da akıllara gelebilir; bunun için yapılacak en temel açıklama elbette ki Binance gibi multi milyar dolarlık bir girişimin, haliyle ülkeler ve onların yasalarıyla yaşadığı veya yaşayacağı muhtemel sorunlar olarak görülebilir.
Ancak yine de, Malta hükümetinin son yıllarda kripto paralara karşı takındığı olumlu tavır, Binance’in merkezini oraya taşımasında önemli bir etken oldu. Binance’in Malta’ya taşınma kararı, elbette ki kripto para piyasasındaki dengeleri bu sevimli ada ülkesi lehine çevirebilir.
Karşınızda Malta, Nam-ı Diğer Blockchain Adası
Konuyla ilgili konuşan Malta Hükümetinin Finansal Hizmetler, Dijital Ekonomi ve İnovasyon biriminden sorumlu genel sekreter Silvio Schembri, Binance ekibiyle yapılan görüşmelerin ardından, kripto para sektöründe önemli bir adım olan bu kararı verdiklerini belirtti. Schembri, aynı zamanda Binance’in ülkeye gelişinin de önemli bir haber olduğunu belirterek, Malta’nın Blockchain adasına evrilmesinde, bu gelişmenin hayli önemli olduğuna dikkat çekti.
Konuyla ilgili konuşan Schembri, şunları söyledi:
”Bu durum (Binance’in ülkeye taşınmasından bahsediyor), bizim hükümetimizin kripto para sektörüne ve bu sektörde şu ana kadar yapılan işlere verdiği açık ve net bir güvenoyudur. Şu çok nettir ki, Malta son dönemde bu sektörde aranan bir yüz haline gelmiştir ve Binance gibi çok büyük bir firmanın da ülkemizde faaliyete girecek olması; bizim açımızdan da önemli bir gelişmedir. Malta olarak bu konudaki adımlarımızı sağlamlaştırmaya ve vizyonumuzu açık tutmaya devam edeceğiz. Binance’in de ülkemizdeki varlığı bu vizyonun bir sonucudur ve hep birlikte Malta’yı ”Blockchain adası” yapma projemiz tam gaz devam etmektedir.”
Binance ekibinden konuyla ilgili yapılan açıklamada da, Malta’nın Blockchain ve kripto para sektörüne karşı tutunduğu olumlu tavrın yanı sıra, ülkedeki yasal mevzuat ve yerel kripto para işlerinin, firmayı birçok farklı kıtadan alternatiflerin yerine, Avrupa’da yatırım yapmaya ikna ettiği belirtilmişti.
Binance CEO’su Changpeng Zao, konuyla ilgili görüşlerini belirterek, Malta’nın mantıklı, ileriye dönük bakış açısının ve aynı zamanda ortaya koyduğu vizyonun kendilerini ikna ettiğini söyledi ve Silvio Schembri’nin varlığının da kararda etkili olduğunu sözlerine ekledi.
Konuyla ilgili konuşan Zao, şunları söyledi:
”Bay Silvio Schembri ile görüştükten sonra ben ve ekibim Malta’nın mantıklı, açık, net ve ileriye dönük koyduğu vizyondan etkilendik. Konuyla ilgili yapılan finansal görüşmelerin ardından ise, Malta’nın Blockchain dünyası için yeni bir merkez ve Blockchain temelli birçok yeni proje için Avrupa’daki aranan adres olacağına karar vererek, merkezimizi buraya taşımaya karar verdik. Binance olarak artık daha sağlıklı ve net politikaları bulunan bir ülke ile çalışmaktan dolayı çok mutluyuz ve gelecekte Blockchain temelli girişimlere gerek kaynak bulma, gerekse de Malta’daki lokal işleri destekleme konusundaki tutumumuz devam edecektir.”
Peki Kararın Diğer Bölgelere Etkileri Ne?
Özellikle yakın dönemde Güney Kore hükümetinin ülkenin en büyük internet paydaşlarından biri olan ve bünyesinde KakaoTalk, KakaoPay, KakaoTaxi, KakaoStory ve KakaoStock gibi birçok alt tip uygulamayı barındıran Kakao uygulamasının, ICO yapacağını açıklamasının ardından; ICO’lara olan bakışını değiştirdiğini ve yakın dönemde yerel ICO’lara izin vermeyi düşündüğü haberini sizlerle paylaşmıştık. Kakao yetkililerinin, eğer ülkedeki yasak devam ederse, ICO’yu başka bir yerde organize etmek isteyecekleri haberinin üzerine böyle bir karar alan Güney Kore hükümetinin, yakın dönemde nasıl bir politika izleyeceği de, her zaman olduğu gibi merak konusu.
Ancak Kakao’nun Güney Kore hükümetine savurduğu bu tehdit, aslında pek de içi boş bir tehdit değil. Özellikle son dönemde, birçok dev kripto para firması ya da kripto parasını çıkartmak isteyen dev internet paydaşları, bulundukları ülkedeki yasal prosedürlerle uğraşmayı, pek de istememeye başladı. Binance örneğinde olduğu gibi bu dev firmaların, Malta gibi daha Blockchain dostu ve daha sağlıklı kuralları olan yerlere merkezlerini taşımak istedikleri biliniyor.
Özellikle dünyanın geleceğinde Blockchain sisteminin olacağını düşünen Malta gibi ülkeler, bu tarz dev firmaların yatırımlarını alarak; istihdam kapasitesini ve uluslararası bilinirliğini arttırarak, bunu yapmayan rakiplerinden bir adım öne fırlıyor.
Birtakım analizlere göre, Malta’nın kripto paralar karşısında izlediği bu olumlu ve ileriye dönük tutum; yakın gelecekte Japonya ve Güney Kore gibi ülkeleri de buna itip, ellerinde var olan firmaları tutmaya çalışacakları yönünde bir sonuç doğurabilir.