Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Kripto Para Ticareti İle Uğraşan Bir Kişi Kara Para Aklamaktan Suçlu Bulundu

ABD hükumeti son zamanlarda P2P (peer-to-peer) [eşler arası] bir platform olan Localbitcoins’i kullanan kişileri yakın takibe almış durumda. Bu hafta içerisinde Arizona‘da yaşayan Thomas Costanzo isimli bir kişiyi kripto para birimleri ticareti ile 164,000$’dan fazla kara para akladığı gerekçesiyle suçlu bulundu.

Son İki Yıl İçerisindeki BTC İşlemleri İncelendi

Arizona eyaleti savcılığı ve Adalet bakanlığı tarafından, Localbitcoins platformu aracılığıyla 164,000$‘ı aşkın değerde BTC ticareti gerçekleştiren Thomas Costanzo (Takma adı Morpheus) suçlu bulunduğu açıklandı. Yetkililer yapmış olduğu açıklamada bu soruşturmanın 2 yılı aşkın bir süredir devam etmekte olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl 20 Nisan 2017‘de Costanzo’nun evine bir baskın düzenlenmiş ve Ulusal Güvenlik birimi tarafından göz altına alınmıştı. Yerel haber ajansları, Costanzo’ya karşı yapılan suçlamaların arkasında ABD Federal Kurumlarının ülke çapında yürütmekte olduğu kara para aklama karşıtı girişimlerin bir parçası olduğunu ileri sürmekte. Localbitcoins üzerinden yapmış olduğu işlemler haricinde Costanzo aynı zamanda borsa dışından da kripto para birimi satışı yaptığından ötürü 28 mart 2018‘de savcılık tarafından 5 kez daha kara para aklama suçuna çarptırılmıştı.

Arizona Savcılığının yaptığı açıklamada:

“Yaptığı reklamlarda Costanzo 50,000$’a kadar nakit alışverişine girmeye hazır olduğunu belirtmekteydi. Gizli görevdeki federal ajanlar Costanzo’ya yaklaşarak ona uyuşturucu satıcısı olduklarını söylediler. Costanzo ise onlara Bitcoin temin ederek, kanuni yaptırımlara maruz kalmadan işlem yapmanın en iyi yolun bu olduğunu söyledi.”

Federal Kurumlar Kara Para Aklamaya Karşı Sıkı Önlem Alıyor

Raporun devamında Costanzo’nun gizli görevdeki ajanlardan yaklaşık olarak 164,700$ aldığını belirtmekte. Emniyet güçleri aynı zamanda Costanzo’nun Bitcoin kullanarak internet üzerinden uyuşturucu maddeler aldığını da belirtmekte. AML/KYC kanunlarını uygun şekilde işlem yapan merkeziyetçi borsalarda işlem ücreti komisyonu yüzde 1 ila 2 arasında değişiklik göstermekte. Fakat yetkililerin yaptığı açıklamaya göre Costanzo kendi P2P işlemleri için yüzde 7 ila 10 arasında işlem ücreti komisyonu almaktaydı.

Yetkililerin yaptığı açıklamada bu soruşturma IRS,DEA,ICE,,Ulusal Güvenlik, ABD Posta Servisi ve yerel Arizona emniyet güçlerinin ortak çabasıyla gerçekleştirildi. Costanzo, 11 Haziran 2018’de Bölge Yargıcı G. Murray Snow karşısına çıkacak. 5 farklı kara para aklama suçu Costanzo için 20 yıla yakın bir hapis cezası veya 250,000$’lık bir para cezasına yada her ikisine de çarptırılabilir. Savcılığın yaptığı açıklamaya göre ise tam olarak sayısı verilmeyen bir miktarda Bitcoin’e de dava gereğince el konulmuş bulunmakta. Kripto para birimlerinin kara para aklama işlemlerinde kullanılması yalnızca ABD’de yaşanmıyor. Geçtiğimiz ayın ortalarında Koinbülteni’ninde yer alan bir haberde Brezilya’da da benzer bir olay ile karşılaşıldığından bahsetmiştik.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment