Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Facebook, Kendi Kripto Parası İçin ICO Düzenleyecek

Özel bir kaynak, sosyal medya devi Facebook’un kendi kripto parası olan Facebook Coin (FBC) ile ürün yelpazesini çeşitlendireceğini doğruladı. Kullanıcılar kripto para kullanımı için kayıt yaptırmak zorunda kalacak ancak Facebook, cüzdanların ve işlemlerin tamamen anonim olacağını garanti edecek.

Bu gelişme resmi olarak açıklanmadı ancak kripto paranın iki hafta içinde Ethereum Blockchain’de başlatılacağı bildirildi. Facebook’un büyüklüğü ve kitleye erişimi göz önüne alındığında, ICO’nun Telegram’ın kendi ICO turunda topladığı 1.2 milyar dolara rakip olacağını düşünmek mantıklı görünüyor.

Arka Plan

Facebook, yanlış nedenlerden dolayı son zamanlarda adını bir çok habere konu etti. Geçtiğimiz günlerde şirketin 50 milyondan fazla kullanıcısına ait kişisel bilgileri Cambridge Analytica adlı politik veri analiz şirketine sattığı ortaya çıktı. Cambridge Analytica yasa dışı olarak bu verileri, Birleşik Krallıktaki ve Birleşik Devletler’deki son başkanlık seçimlerinde Brexit referandumunda halkı etkilemek için kullandı.

Skandalın halka açılmasının ardından Facebook CEO’su Mark Zuckerberg bu ifadeyi iki ülkedeki büyük gazeteye gönderdi:

“2014’te milyonlarca insanın bir üniversite araştırmacısı tarafından yapılmış sınav uygulamasının Facebook verilerini sızdırdığını duymuş olabilirsiniz. Bu bir güven ihlaliydi ve o zamanlar daha fazlasını yapmadığımız için üzgünüm. Artık bunun gerçekleşmeyeceğinden emin olmak için adımlar atıyoruz. Bu topluluğa inandığınız için teşekkür ederiz. Sizin için daha iyisini yapacağıma söz veriyorum”.

Ne yazık ki Zuckerberg’e olan inanç azalıyor. Milyonlarca kullanıcı profillerini skandalın ardından kapattı ve Facebook’un piyasa değeri 538’den 464 milyar dolara düştü.

Ancak Facebook’un asıl endişelendiği şey, ödemek zorunda kalacağı para cezası. 2011 yılında Facebook, kullanıcılarının gizliliği ile ilgili vaatlerini yerine getiremediğine dair Federal Ticaret Komisyonu ile bir uzlaşma kararı imzaladı. En son ihlalin bu anlaşma olduğu tespit edildi ve ABD yasalarına göre ceza, ihlal başına 40.000 dolar. 50 milyon insanın verileri uygunsuz kullanıldığı için, toplam ceza trilyonlarca dolara ulaşacak.

Görünüşe göre Facebook, bir sosyal medya platformu olarak gün sayıyor ve şirketin yönetim kurulu bu nedenle şubelere ayrılmaya karar verdi.

Anonim Kripto Para

Kaynağa göre, teknik detaylar hala devam ediyor ama FBC’nin Monero benzeri anonim bir kripto para olacağı söyleniyor.

Bir kripto paranın tutulması için kullanıcıların ismi, adresi, telefon numarası, annesinin kızlık soyadı ve ilk evcil hayvanının adı gibi verileri sağlaması gerekiyor. Bu güvenlik nedenlerinden dolayı akıllı sözleşmeye yazılan bir gizlilik hükmü, tüm işlemlerin tamamen anonim ve tamamen izlenemez olmasını sağlıyor.

Kaynak ilginç bir şekilde Facebook’un, kullanıcılarının Facebook yayınlarında ICO reklamı yapacağını söyledi. Bu ilgi çekici çünkü şirket geçtiğimiz günlerde tüm kripto para reklamlarını kendi platformunda yasakladı.

Bunun üstüne ürün müdürü, Facebook’un “dolandırıcılığı ve aldatmacayı” önlemek istediğini ve kendi kripto parasıyla bu kuralı görmemezlikten gelme kararının doğal olarak insanları şaşırttığını söyledi. Ancak kaynak, politikada çelişki olduğunu reddetti:

“Facebook, bu şirketlerin bir çoğu dolandırıcı olduğu için kripto para reklamlarını yasakladı. Bu tamamen farklı bir olay. Facebook’un ICO’su daha fazla veri elde etmenin meşru bir yolu, yeni bir anonim dijital paraya güç vermek için gerekli. Bu bir aldatmaca değil, bu yüzden platformda görünmemesi için bir sebep yok”.

1 Nisan Şaka Günü’nüz kutlu olsun

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Serkan
    Posted 02 Nisan 2018 - 08:48 08:48

    TAmam da anne kızlık soyadını ve diğer bilgileri niye istiyor Hiçbir kripto para istemez bunun altında başka birsey var cüzdanı kıran hacker bütün bilgilerine ulaşır

Leave a comment