Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gerçek Ekonomi’de Konu Blockchain

Erkan Öz ve Melis Hazal Karagöz tarafından hazırlanıp, sunulan ve her hafta cuma günü yayınlanan Gerçek Ekonomi programında bu hafta #Blockchain teknolojisi ve kripto paralar konuşuldu. İşte programda üzerinde durulan önemli başlıklar:

Genesis Vision bir #blockchain tabanlı fon yönetimi girişimi olarak göze çarpıyor. General Vision Token adında da bir tokenları mevcut. Yöneticiler birden fazla program yaratıp, yönetebiliyor. Yapılan her yatırımdan %0.5 fee alınıyor.

Substratum #blockchain tabanlı merkeziyetsiz bir internet kurguluyor. En büyük iddiaları ise internette kimliğiniz saklı bir şekilde gezinebileceksiniz. Firmanın Kurucu Ortağı B.J Allmon şirketlerin ve devletlerin altında bilgilerimizin risk altında olduğunu belirtiyor. Ayrıca bir diğer üstünde durdukları konu ise sansür. İnternetin bir özgürlük olduğunu ve insanların bunu istedikleri gibi kullanmalarını amaçladıklarını söylüyorlar. Sansüre örnek verirken ise Çin, İran ve Rusya’nın adı anılıyor. Namımız henüz oralara ulaşmış değil anlaşılan.

Blockchain teknolojisini birazcık anlayan ve Türkiye gündemini yakından takip eden herkesin ilk aklına gelen fikir oy verme işlemini blockchaine taşımaktır. Bunu bir de noter sistemine taşıma sistemi düşünülmüş, böylece Silent Notary adlı girişim ortaya çıkmış.

Merkeziyetsizliğin ekonomi üzerine etkileri nasıl olacak?

Merkez bankaları gibi merkezi yönetimlerin harcadığı onca kaynak, kamusal alanlar, iş gücü, para gibi kalemlerin bir çoğunu ya tamamen ortadan kaldıracak veyahut önemli ölçüde azaltacak. Bu da demek oluyor ki bu kamusal alanlar, çalışanlar başka şekillerde değerlendirilecekler. Böylece ekonomide muazzam bir kaynak tasarrufu gözlenebilir.

JavaScript, Mozilla ve Firefox’un Kurucu Ortağı olan bir ekipten çıkan merkeziyetsiz, açık kaynaklı bir tarayıcı; Basic Attention Token kendilerine ait tokenları ile dijital reklamcılığı başka bir boyutta değerlendirmişler. Token ise Ethereum üzerine kurulmuş. Web tarayıcıda reklam gördükçe token kazanıyorsunuz. Henüz BAT’nin anlaşmalı olduğu reklamlarda token kazanabiliyorsunuz. Ayrıca sitelerinde dijital reklamcıların, kullanıcıların ve içerik üreticilerinin nasıl kaybet-kaybet yaşadıklarını anlatan çıkarımlar yer almakta.

Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz;

https://www.youtube.com/watch?v=-1oPufEQWys

Yorum: Görüldüğü üzere şu an hayatımızda merkezi bir şekilde varolan çoğu şey blockchaine geçecek. Burada, Türkiye olarak çok büyük bir fırsatı yakalama şansımız bulunuyor. Bu şansı hayata geçirmek için ise ekiplere ihtiyacımız var. Bir ekosistemin yaratılması gerekiyor. Bu ihtiyaç doğrultusunda son dönemde içerik ve çeviri üretiminde görülen istikrarlı üretimin proje üretimi ve eğitim faaliyetlerinde de kendini göstermesini arzuluyoruz.

Twitter: https://twitter.com/zahidinho

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment