Güney Kore Varlık Yönetimi Firması: Kripto Paralar Güvenli Bir Mal Varlığı Olabilir
Güney Kore menşeli varlık yönetim firması platformu olan TrustVerse’nin kurucusu ve eski bir Cisco yöneticisi olan Jeong Ki-wook, bitcoin ve ethereum gibi kripto para varlıklarının uzun dönem içerisinde güvenli liman görevi görecek mali varlıklara dönüşebileceğini söyledi.
Durağanlık Sağlamaya Başlıyor
ZDNet Korea ile yapılan bir röportajda Jeong, kripto para birimleri ile ilgili yatırımların doğurduğu riskleri minimize etmek için yenilikçi teknolojiler ve çözümler kullanılabilirse eğer mali varlıklar için güvenli bir sığınak bölgesi olma potansiyeli içerdiğini belirtti. Şuan için kripto para piyasası bir ödeme birimi olarak oldukça değişkenlik içeriyor ve bu sebeple kripto paralar hala olgunlaşmamış olarak görülmekte.
Yatırım aracı olarak ise kripto para birimleri yüksek risk ve yüksek kar oranına sahip. Tüccarlar bu klasmanda 24 saat içerisinde %30’luk bir kazanç veya tam tersi bir şekilde %50’lere varan kayıplar yaşayabilirler. Bu piyasaya kendini adamış tam zamanlı tacirler ve yatırımcılar için bu seviyede bir değişkenlik idare edilebilir ancak sıradan yatırımcılar ve kurumsal işletmeler için bu denli değişken bir mal varlığı ile uğraşması gerçekten zorlayıcı.
Jeong’a göre yatırımcıların riskleri otonom olarak belirleyebilen ve market üzerindeki tokenler ile kripto para birimleri takaslarına izin veren platformlara erişim sağlamaları ve bunları kullanmaları kilit öneme sahip. Jeong bunu yapmak için yapay zekanın yatırımcılara otonom olarak tavsiyelerde bulunmasının ve bu dijital mal varlıkları için dengeli bir portföy yaratmasının önemini de vurguladı.
Ethereum’un oluşturulmasından itibaren geçen 3 yıl içerisinde bir çok organizasyon ve startup kripto para yatırımlarının barındırdığı riski azaltmak ve bu piyasaya yatırım yapmak için yapay zeka ve merkezileşmemiş yapılar kullanmaya çalıştılar. Ethereum platformu üzerindeki Merkezileşmemiş Otonom Organizasyon (DAO) ismini taşıyan ilk ICO aslında bu fikri ticarileştirmeye yönelik ilk fikirdi ancak maalesef ki bunu başaramadı.
DAO’nun ardından bunun devamı niteliğinde, yapay zeka kökenli piyasa analizi yaparak kripto para yatırımcılarının girdiği riski azaltma adına bir çok sistem ve yöntem geliştirme projeleri denendi. Ama bunların hepsi halk arasında yaygınlık kazanma konusunda sıkıntılar yaşadı. Ethereum-temelli Numerai buna benzer bir model uygulamak amacıyla bazı veri bilim adamlarının da yardımıyla merkezileşmemiş bir hedge fonu kuran bir çok projeden birisiydi ancak maalesef ki büyük ölçekli bir katılım göremedi.
Emin Gün Sirer konu ile ilgili bir tweetinde şu açıklamalarda bulundu:
”Bugüne dek yapay zeka ve blockchain kökenli iyi bir uygulama göremedim, bunu @numerai’ye saklıyorum.”
I’ve yet to see a clever application of AI and blockchains, save for @numerai.
— Emin Gün Sirer (@el33th4xor) 19 Nisan 2018
Riski En Aza Düşürmek
Bugünlerde milyarder yatırımcı Peter Thiel öncülüğünde kurulan risk sermayesi firması Founders Fund ,Tagomi isimli bir startup şirketine yatırım yaptı. Tagomi isimli bu startup’ın sağladığı olanak ise over-the-counter (OTC; sermaye piyasaları gibi bir çok regülasyona maruz kalmayan piyasalar aracılığıyla yapılan borsa işlemleri) piyasaları ve kripto para borsaları tarafından yapılan yüksek likiditeye sahip işlemleri eşit bir şekilde dağıtarak kurumsal yatırımcılar ve yüksek ölçeğe sahip aile fonlarının kripto para piyasasına yatırım yapmasını kolaylaştırmak. Bu geleneksel borsa yatırım metodunun yanı sıra Tagomi’nin kodaman yatırımcılar için riski minimize etmek amacıyla başka yenilikçi çözümler üretmesi de bekleniyor.
Emin Gun Sirer isimli Cornell profesörünün de açıkladığı üzre blockchain sektörü varlık yönetimi ve yatırımı konularında yapay zekanın da yardımı ile daha pratik kullanımlar görmenin arifesinde. Ancak bunu yapmadaki başarı kripto para birimlerinin kütlesel olarak benimsenmesine ve başka başka yatırımcıların da bunlarla ilgilenmesine neden olabilir.