Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’deki Kripto Para Borsaları Yasalara Uyuyor, Sorun Bankalar

Güney Kore hükümeti bundan bir süre önce ülkedeki borsalara uygulanan kara para aklama karşıtı sistemde (AML) bazı değişikliklere gitmiş ve AML sistemi dahilindeki prosedürleri daha katı hale getirmişti. Hükümetin ABD’deki yetkililerle de yaptığı görüşmeler sonrasında aldığı bu kararın ardından ülkedeki kripto para borsaları değişikliklere uyum sağlamak için gerekli önlemleri aldılar ancak ortada bir sorun var: Borsalar uyum sağlıyor ama bankalar zorluk yaşıyor.

Hükümet Bankalardan Endişeli

Güney Kore hükümetinin AML sistemine getirdiği yeni prosedürler ülkedeki kripto para borsalarını doğrudan etkilemiyor. Ülkedeki borsalar hala doğrudan hükümete bağlı olmadıkları için hükümet borsalarla ilgili aldığı belli başlı kararlarda bankaları aracı olarak kullanıyor. AML sistemine getirilen değişikliklerde de aynı durum söz konusu. Hükümet AML prosedürlerini borsalar için zorlaştırdı ancak borsalarda gerçekleşen olası kara para aklama faaliyetlerden hükümeti haberdar etme işini bankalara bıraktı.

Ülkedeki pek çok banka hükümetin getirdiği yeni talimatlara ters düşmemek için ekibine ‘uyum görevlileri’ katıyor.

Yerel haber kaynaklarından Korea Times’ın yakın zamanda yaptığı bir habere göre ülkedeki NH Nonghyup Bank adlı banka “yalnızca yasal uyumlulukla alakalı meseleleri halletmesi için bağımsız bir birim oluşturdu.” Hatta banka bu ekibi oluşturduktan sonra ekipteki görevli sayısını 16’dan 23’e çıkardı. Ancak Joongang Daily’nin yaptığı habere göre bankaların attıkları adımlar yeterli değil:

“Tüm çabalara rağmen Kore’nin finansal otoritesi olan Finansal Denetim Servisi (FSS) bankaları iç kontrol sistemlerini yeteri kadar geliştiremedikleri gerekçesiyle uyardı.”

ABD ile İşbirliği 

Güney Kore kripto para piyasası için uyguladığı AML prosedürlerini daha iyi hale getirebilmek için ABD ile işbirliği içerisinde. Yerel kaynaklara göre ABD Hazine Bakanlığı’nın Terör ve Finansal İstihbarat biriminin müsteşarı olan Sigal Mandelker ile Kore’deki Finansal Hizmetler Kurumu’nun başkan yardımcısı olan Kim Yong-beom bizzat iletişim halindeler. Korea Times tarafından yapılan haberden bir kesit şu şekilde:

“Sigal Mandelker, Kim Yong-beom ile uluslararası işbirliğinin yanı sıra özellikle kripto paralar için ne gibi kara para aklama karşıtı önlemler alınabileceğini konuştu.”

Ancak ABD’li yetkililer yapılan görüşmeler sonrasında Kore’deki bankaların AML sistemi doğrultusunda aldıkları önlemleri yetersiz buldular. Güney Kore’nin finans düzenlemeleri alanında en yetkili kurumu olan Finansal Hizmetler Kurumu (FSC), Cuma günü yaptığı açıklamaya göre New York Finansal Hizmetler Departmanı’nın (NYDFS) “New York’ta hizmet veren ve yasal uyumluluk gerekliliklerini karşılayamayan Kore bankalarını araştıracağını” belirtti.

ABD’deki yasal düzenlemelerden sorumlu olan kurum Nonghyup adlı bankayı zaten “kara para aklamaya karşı yetersiz bir kontrol ve uyumluluk sistemine sahip olduğu” gerekçesiyle 11 milyon dolar para cezasına çarptırmıştı. Joongang Daily tarafından yapılan habere göre NYDFS “ya bu ayın sonunda ya da gelecek ay New York’ta hizmet veren altı Kore bankasını yakından inceleyecek.” Bu bankalar arasında Nonghyup Bank, Woori Bank, KB Kookmin Bank, Shinhan Bank gibi özel bankaların yanı sıra Kore Endüstri Bankası ve Kore Gelişim Bankası gibi devlete bağlı bankalar da bulunuyor:

“New York’taki otorite tarafından verilecek olası cezalar Kore finans sektörünün itibarını genel olarak zedeleyeceği için Kore’deki finansal düzenleyiciler de bankalarla işbirliği yaparak kontrol ve uyumluluk sistemlerini güçlendirmeye çalışıyorlar.”

Yukarıda adını verdiğimiz bankalar arasında kripto para borsalarına hizmet veren bankalar da bulunuyor: Nonghyup Bank, Shinhan Bank ve Kore Endüstri Bankası. Bu bankalar hizmet verdikleri kripto para borsalarındaki hesapların AML sistemine uyumlu olup olmadıklarını denetlemekle yükümlüler.

Borsalar Dünden Razı

Güney Kore’de para aklama faaliyetlerini, yasa dışı para akışını ve terörizm finansmanını önlemek Finansal İstihbarat Birimi’nin (FIU) görevi. FIU bu alanda FSS ile işbirliği yaparak bankaların da AML kapsamındaki talimatlara uyduğundan emin oluyor. Söz konusu her iki kurum da FSC’ye rapor veriyor.

Kripto para borsaları şu anda ne FIU ne de FSS tarafından doğrudan düzenlenmiş durumdalar ancak yetkililer ülkedeki borsaları bu iki kurumun yetki alanlarına dahil etmeyi önerdiler.

Kore’deki en büyük kripto para borsaları uyguladıkları AML sistemini ve iç kontrol sistemini güncellemeye gayet razı haldeler. Bithumb bundan bir süre önce platforma erişimi 11 ülkeye kapatmış, gerçek-isim sistemini kullanmayan hesapların para çekim limitini düşürmüştü. Kakao tarafından desteklenen Upbit de Thomson Reuters’ın sistemini benimsedi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment