IBM Yöneticisi: Merkez Bankası Destekli Dijital Paralar, Ekonomik Krizleri Hafifletebilir
IBM bünyesindeki merkez bankası destekli dijital para biriminin (MBDP) yöneticisi olan Stanley Yong, MBDP’ler hakkında yeni yorumlar yaptı.
CNBC’nin Squawk Box programına katılan Yong, merkez bankası tarafından üretilecek bir dijital paranın ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayabileceğini düşünüyor. Yong’a göre 2008 yılında yaşanan ve neredeyse tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizin etkileri, olası bir MBDP sayesinde hafifletilebilirdi.
MBDP Değerlendirmeleri
Merkez bankası destekli dijital para, adından da anlaşılabileceği üzere belli bir ülkenin merkez bankası tarafından üretiliyor ve kripto paraların aksine ‘merkeziyetsizlik’ özelliği taşımıyor. Bu paranın itibari paradan tek farkı tamamen dijital olması.
CNBC’ye konuşan Yong, MBDP’nin günümüz finans sisteminde ihtiyaç duyulan bazı eksiklikleri giderebileceğine inanıyor. Yong’a göre 2008 yılında bir ekonomik kriz yaşanmasına yol açan etmenler, MBDP gibi bir proje sayesinde etkisiz hale getirilebilirdi.
Yong, 2008 yılında iflas eden ve tüm dünyayı etkileyen Lehman Brothers’ı örnek göstererek MBDP’lerin tam olarak ne kadar verimli olabileceklerinden bahsetti. Yong’a göre söz konusu kriz sırasında tüm finans sistemleri adeta dondu ve bu da aynı anda birkaç farklı ülkenin olumsuz etkilenmesine yol açtı. Yong, bu gibi sorunların MBDP ve Blockchain sayesinde çözülebileceğini düşünüyor:
“Merkez bankalarının para transferi yapmak için kullandıkları dijital sistemlerle emtia, türev ve hisse senedi gibi şeylerin aktarılabildiği Blockchain’i bir araya getirirsek 2008 yılında karşılaştığımız sorunları çözebiliriz.”
Yong ayrıca günümüzdeki bazı gelişmiş ülkelerin çoktan nakit para kullanımını bıraktıklarını ve artık ‘nakitsiz bir toplum’ haline geldiklerini belirtti. Yong’a göre bu gibi ülkelerin merkez bankaları tarafından üretilecek bir dijital para, toplumun tam anlamıyla ‘dijitalleşmesini’ sağlayabilir.