Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF Sordu: Dijital Para Para mıdır?

Uluslararası Para Fonu (IMF), Twitter’da dijital para hakkında bir anket oluşturdu. IMF, yaptığı ankette “dijital para para mıdır?” diye sordu ve “evet” cevabı oy çokluğuyla birinci oldu. Oylamaya 95 binin üzerinde kişi katıldı.

IMF’nin 14 Ocak tarihinde düzenlediği ankete katılan 95 bin 256 kişinin %79.9’u (76 bin 109 kişi) dijital paraların para olduğunu düşünüyor. Kalan %20.1’lik kısım ise bu soruya “hayır” yanıtını verdi.
dijital-para
Ankete bazı tanıdık isimler dahil olmak üzere birçok yorum geldi. Kullanıcıların bir kısmı “fiat para para mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. Yazılım uzmanı Ben Kaufman da IMF’in anketine bir anketle cevap vererek “renkli kağıtlar para mıdır?” diye sordu. Kaufman’ın anketine 1331 kişi katıldı ve %89.2 oranıyla “hayır” cevabı önde geldi.

Yorumlarda birçok dolar ve diğer fiat paralara eleştiriler geldiği görülürken Bitcoin gibi kripto para birimlerinin gerçek para olduğu üzerine yorumlar da yapıldı.

Yasal olarak dijital paraya izin veren ülke sayısı az

Dijital para anketi düzenleyen IMF, aynı gün dijital paralar üzerine bir inceleme yazısı paylaştı. Yazıda, merkez bankalarının dijital paralara giderek daha çok ilgi göstermesine rağmen büyük bir kısmının yasal zorluklarla karşı karşıya olduğu ifade edildi. 174 IMF üyesi ülkenin merkez banka yasalarını inceleyen IMF, elde ettikleri verileri aktardı. Araştırmalar sonucunda 174 ülkenin yalnızca %23’ünün yasalar dahilinde dijital para üretimine izin verdiği öğrenildi.dijital-para
Paylaşılan grafikte, 174 ülkenin %61’inde yasaların sadece kağıt ve madeni para basmaya izin verdiği görülüyor. Bu ülkelerin %16’sında ise yasaların belirsiz olduğu ifade ediliyor. %23 oranına dahil olan merkez bankaları ise (40 merkez bankası) yasal olarak herhangi bir para üretim sınırı barındırmıyor.

Dijital para kullanımı için bazı gereklilikler var

Bir paranın yasal para birimi olması için o ülkenin yasaları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen IMF, nüfus tarafından kolaylıkla kullanılabilen kağıt ve madeni paraların en yaygın paralar olduklarını belirtti. Bununla birlikte, dijital paraların kullanıma sunulabilmesi ve bu paraların yayın bir şekilde rahatlıkla kullanılabilmesi için altyapı oluşturulması gerektiğini söyledi. Mobil cihazlar, internet, bilgisayar gibi birçok cihazın dijital para kullanımına uygun hale getirilmesi ve nüfusa bu cihazların ulaştırılmasının gerekliliği vurgulandı.

Bunların yanı sıra, dijital paranın hangi alanda kullanılacağının da bazı belirsizlikler içerdiği ifade edildi. “Şu anda hesaplarda bulunan paraların dijitalleştirilmesinden mi bahsediyoruz yoksa yeni bir token yaratmaktan mı?” diye soran IMF, bu sorunun cevabının henüz verilemeyeceğini belirtti.

Hukuksal sorunlar ortaya çıkabilir

Merkez bankalarının dijital para yaratmasının bazı hukuki yasalar çerçevesinde zorluklar oluşturabileceğini ifade eden IMF; ödeme sistemleri, kara para aklama, gizlilik, verilerin korunması gibi önemli konularda sıkıntılar yaşanabileceğini aktardı. Son olarak IMF, dijital paraların sorunsuz işleyebilmesi için bu paraları sisteme sorunsuz entegre edebilecek güçlü yasaların gerekli olduğunu söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!