Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İnternet Kafeler 800.000 Dolar Değerinde Siacoin Madenciliği Yapmak İçin Hacklenmiş!

İddialara göre bir grup hacker Çin‘deki bakım onarım firmaları ile ortaklaşa bir tezgah düzenleyip internet kafelerdeki bilgisayarları hackleyip bu bilgisayarlar aracılığıyla kripto para madenciliği yapmış.

Yerel bir haber kaynağının Cumartesi günü yayınladığı habere göre, Zhejiang bölgesindeki Rui’An şehrinin polis ekipleri, geçen yılın Temmuz ayından itibaren 30 farklı Çin şehrinde bulunan internet kafelerdeki 100.000’den fazla bilgisayarı hackleyerek 5 milyon yuan (800.000 dolar) elde ettikleri iddia edilen 16 şüpheliyi tutuklamış.

Habere göre hackerlar ilk olarak bulaştığı bilgisayarda spesifik bir şekilde siacoin madenciliği yapabilen zararlı bir yazılım geliştirmişler. Grup daha sonra bu zararlı yazılımı, internet kafelerdeki bilgisayarların rutin kontrol işlemlerini yaparken, işlemleri yapılan bilgisayarlara kurabilecek bilgisayar bakım onarım firmalarına pazarlamış.

Daha sonra siacoin madenciliğinden ve satışından elde edilen kar ise hackerlar ve onlara yardım eden bakı monarım firmaları arasında paylaşılmış.

Bu olay ise 2017‘nin Haziran ayı esnasında Rui’An içerisinde yer alan internet kafeler bilgisayarlarının aşırı yavaşladığını ve bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra bile CPU kullanım oranının genellikle %70 oranında bulunduğunu görmesinden sonra ortaya çıktı.

Dikkat çeken unsur bu tarihlerin, CoinMarketCap üzerindeki verilere göre, siacoin fiyatının %400 oranında artış gösterdiği ve Mayıs ayında 0.002 dolar seviyesinden Haziran ayında 0.01 dolar seviyesine yükseldiği zamanlara denk geliyor olması.

Bu esnada virüsten etkilenen internet kafelerin elektrik faturaları da mevcut süre boyunca inanılmaz bir artış göstermiş. Sonuç olarak da internet kafe sahipleri durumu yerel polis kuvvetlerine bildirmiş.

Rui’An bölgesindeki çoğu internet kafe aynı bilgisayar bakım firmasıyla anlaşmış olduğu için (raporda ismi verilmiyor), polis Ağustos ayında firmanın baş yöneticisini tutuklamış ve daha sonra o kişi üzerinden hackerlar ile ilgili bilgilere ulaşmış.

Zararlı yazılım Çin içerisinde 30’dan fazla şehre yayıldığı ve iddialara göre 100’den fazla bilgisayar bakım onarım firması ile ortaklaşa yapıldığı için, şu an için soruşturma hala devam etmekte ve uzun bir süre devam edecek gibi gözükmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment