Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Yayımlanan Kılavuza Göre ABD İçerisindeki Federal Çalışanlar Kripto Varlıklarını Bildirmek Zorunda

18 Haziran tarihinde yayınlanan bir kılavuza göre, US Office of Government Ethics (OGE), federal çalışanların ellerinde bulundurdukları dijital varlıkları bildirmelerini emretmiş. Yeni sunulan bu kılavuz İçişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Savaş Gazileri Bakanlığı ve diğer bakanlıkları da kapsayacak şekilde yaklaşık 2 milyon federal yetkiliyi ve çalışanı etkileyecek.

Yayınlanan kılavuza göre OGE ”sanal para birimlerini ”gerçek” para birimi veya itibari para birimi olarak” görmüyor. Kılavuzda belirtilen raporlama ve çatışma çözme ilkeleri, ilk dijital para arzlarından (ICO) elde edilen veya blockchain teknolojisinin kullanıldığı veya dağıtıldığı “koinler” ve “tokenlar” gibi dijital varlıklara eşit olarak uygulanacaktır. Kılavuz konu hakkında şunları ifade ediyor:

”Çalışanlar, ellerinde bulundurdukları sanal para biriminin değeri bildirme döneminin sonuna kadar 1.000 dolar seviyesini aşarsa veya sanal para biriminden elde edilen gelir bildirme dönemi süresince 200 dolar seviyesini aşarsa sahip oldukları varlıkları bildirmek zorunda olacaklardır. Çalışanlar sahip oldukları sanal para biriminin adını belirtmek zorunda olup herhangi bir borsada bulunup bulunmadığını ve eğer bulunuyorsa hangi borsada veya platformda bulunduğunu belirtmek zorundadır.”

Kılavuzun oluşturulması çok önemli olarak addedilmekte olup bunun sebebi şu şekilde açıklanmakta; ”sanal para birimleri kullanım ve erişim konusunda bir artış yaşamakta ve sonuç olarak sanal para birimine sahip olan çalışanlar mali kaynaklarını açıklama yükümlülükleri gereğince aynı artış oranında kamu yönetimi amirlerine başvurup bu konuda yardım istemekteydi.”

Normal çalışanlar belirli yatırım varlıkları  – mesela farklı menkul kıymetler –  ile ilgili işlemleri rapor etmek zorunda ancak yeni yayınlanan kılavuza göre bu gereklilik mevzu bahis dijital varlığın bir menkul kıymet olup olmadığına göre değişim gösterebilecek. Eğer ortada bir belirsizlik varsa kurum ”OGE yetkililerinin o çalışanın elinde bulundurduğu veya yaptığı işlemler kılavuzda yayınlanan limiti geçiyorsa, periyodik olarak o varlık ile yaptığı işlem miktarlarını bildirmesi gerektiğini” tavsiye ediyor.

Dahası, kılavuz kripto para birimlerinin ”yatırım varlığı” olduğunu ve ”buna sahip olan çalışanlar arasında bir çıkar çatışması” yaratabileceğini ve bu durumun herhangi bir çıkar çatışması istisnasına konu olmayacağını da kesin bir dille vurguluyor. Belgeye göre OGE, ”sanal para birimlerinin doğasının daha iyi tanımlanma ihtiyacından dolayı,” daha fazla yol göstermek ve kılavuz sunmak zorunda kalabilir.

Mart ayında Güney Kore hükumeti kendi yetkililerinin herhangi bir kripto para birimine sahip olmasını veya bunların ticaretini yapmasını yasaklamıştı ki bu ”hükumetin kendi kamu yetkilileri için kripto para birimi yasağı koyduğu ilk sefer” olmuştu. Personel Yönetim Bakanlığına göre kripto para ticareti yaptığı saptanan yetkililer, ”Devlet memurları kanunu uyarınca izin yükümlülüğü yasağı ve yasasını ihlal etmiş sayılırlar” ve disiplin cezalarına tabidirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment