Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore, Devlet Memurlarının Kripto İle İlişkilerine Yasak Getirdi

Son gelen haberlere göre Güney Kore hükumeti devlet çalışanlarının kripto para birimleri yapabilecekleri tüm yatırım ve ticaret işlemlerine yasak getirdiği duyuruldu. Yapmakta oldukları işin kripto ile herhangi bir bağlantısı olmasa dahi kripto yatırımı yapan tüm kamu personeli hakkında disiplin cezaları verilebilecek.

Kamu Personeli Fiilen Kripto İşlemlerinde Bulunamayacak

Maeil Business gazetesinin haberinde Güney Kore’nin “Tüm hükumet yetkililerinin sanal para birimleri bulundurması ve bunlar ile işlem yapmasını” yasaklayan yeni bir yasa çıkardı.

“Kamu çalışanları için sanal para birimleri varlıkları ve işlemleri ile ilgili bilinmesi gerekenler” başlıklı dokümanda şu bilgileri paylaşıldı:

” Personel Daire Başkanlığı kamu personelinin, yaptıkları iş ile doğrudan bir bağlantısı olmasa bile, sanal para birimlerine sahip olmaları ve onlar ile işlem yapmalarına yasak getirilmesini istemiştir. Hükumetin bu şekilde tüm kamu çalışanları için sanal para kullanımlarına yasak getirmesi ilk kez görülmektedir.”

Disiplin Cezaları Söz Konusu

Yayınlanan bu makalede Personel İlişkileri Daire Başkanlığını yaptığı açıklamada çalışanların dijital para birimleri ile kendi kişisel çıkarları için ticaret yapması kamu personeli kanununun belirli kısımlarının açıkça ihlali anlamına gelmektedir. Özellikle bu ticaret eğer çalışma saatleri içerisinde yapılıyor ise. Yetkililer ise iş ile doğrudan bağlantısı olmasa dahi çalışanların disiplin cezalarına maruz kalabileceklerini belirtti. Üst düzey bir yetkilinin yaptığı açıklamada ise:

“Disiplin cezaları herhangi bir nicel kesintiden ziyade yasanın uygulanmasını sağlamak için çıkarılmakta. Öte yandan ise her bakanlık disiplin cezalarını nasıl uygulayacağına kendi karar vermeli.”

Fazladan Mesai Harcanmakta

Kore Mali İşlemler Komisyonu (FSC), Adil Ticaret Komisyonu ve diğer ilgili departmanlar çalışanlarını sanal para birimlerinden uzak durmaları konusunda hali hazırda uyarmış bulunmaktalar. Dahası Politika koordinasyon ofisinin başkanı Hong Nam ise tüm kamu personelinin kripto paralardan uzak durması gerektiği hakkındaki uyarısını geçtiğimiz Ocak ayında yapmıştı.

Geçtiğimiz ay Kore Yolsuzluk ile Mücadele ve Sivil Hakları Koruma komisyonu tüm devlet ve kamu kurumları için “Kripto para birimleri tüzüğü” çıkartmıştı.

Bu doküman kripto para birimini kamu personeli tüzüğünün 12. bentine eklemiş olmuştu. Bu da kamu personelinin “görevleri başındayken öğrendikleri bilgilerin yatırım ve ticaret sektöründe faydalanması” anlamına geldiğinden ötürü kripto para birimleri kullanımları yasaklanmıştı. Ek olarak ise serbest bir kurum olan FSS ise bu konu ile alakalı olarak gerekli incelemeleri yaptıktan sonra kendi tüzüğünü çıkaracağını belirtti.

Bu yılın başlarında sunulan bir tasarıda kamu personelinin kripto para birimleri yatırımlarını bildirme zorunluluğu getirilmişti. Bu da bazı devlet çalışanlarının halka açık olmayan bilgileri öğrenerek içeriden bilgi sızdırdığı ve bu bilgiler ile uzun vadeli işlemlerin düzenlenmesi konusunda bilgi edinerek ticaret yaptıkları ve piyasayı manipule ettikleri suçlamalarına neden olmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment