Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alibaba Blockchain Teknolojisini Kullanmaya Başlıyor

Çinli e-ticaret firması olan Alibaba’nın yan kuruluş şirketi Lynx International, sınır ötesi taşımacılık işlerine Blockchain teknolojisini başarılı bir şekilde uyguladığını açıkladı. Şirkete göre, bu teknolojinin blockchain temelli sistemi sayesinde bütün önemli teslimatları, üretim detayları, ulaşım yöntemi, özellikleri, denetlenmesi ve üçüncü şahıs onayı takip ediliyor.

Şirketin teknik lideri Tang Ren, Çinli bir haber yayımcısına şu açıklamada bulundu:

“Blockchain teknolojisi konsepti daha yeni ortaya çıkmış olsa da, çok geniş bir uygulama alanına sahip. Bunun, para birimlerini tahmin etmeye yarayan bir araç olmasından çok internet bazlı bir teknoloji olduğuna inanıyoruz.”

Güvenilirlik Sağlanıyor

Bütün blockchain temelli sistemlerde olduğu gibi, veriler kaydedilmeleriyle beraber geri alınabilir ve dikkatle incelenebilir, fakat hiçbir koşul altında yeniden düzenlenemezler. Blockchain’in değişmezliği onu kripto para kullanımında vazgeçilmez unsur yapan başlıca sebeplerden biri. Ayrıca, bu teknolojiyi uygulayan her sistem onun güvenlik imkanlarından ve güvenilir yapısından yararlanabiliyor.

Yine de Alibaba’nın blockchaine atılımı, şirketin kripto paralara karşı özel bir ilgisi olduğunu da göstermiyor. 2017’nin Aralık ayında, şirketin kurucusu Jack Ma, o zamanlarda bu varlık sınıfıyla şahsi veya işle alakalı ilgisi olmadığını belirtip, şirketinin blockchain teknolojisi yolunda belirgin ilerlemeler kaydettiğini eklemişti. Lynx’in bu duyurusu Alibaba’nın bu sahalara girişinin erken belirtileriydi.

Alibaba’nın Taobao ve Aliexpress gibi Çin ve dünyanın hemen her yerine gönderim yapan iki büyük online alışveriş uygulamasının sahibi olduğunu düşünürsek, bu şirketin teslimat sürecini kolaylaştırma çabasını anlamlandırabiliriz. Bu önemli işlerin dışında, Alibaba aynı zamanda sağlık ve gıda kalite kontrol sanayileri için blockchain temelli programlar oluşturdu.

Bazı medya raporları Taobao’nun mobil uygulamasında bazı ürünlerin altında “Ürünün teslimat izleme bilgisini görüntüle” seçeneğinin olduğunu öne sürüyor. Linke tıklandığında, ürün hakkında var olan tüm bilgiler görüntülenebiliyor, alıcıya aldığı ürünün yasal bir kaynaktan geldiğini temin eden bilgi sağlanmış oluyor.

Şu ana kadar, tahmini hesaplara göre 30.000‘den fazla mal Şangay, Shenzhen, Guangzhuo, Hangzhuo ve Tianjin’den ithal edildi. Tang ayrıca bilgi takip işleminin ürünler daha o ülkeye ulaşmadan bile görüntülenebileceğini onayladı. Şöyle bir açıklama yaptı:

“Bu ürünler Çin’den deniz aşırı ülkelere gönderildiğinde, teslimat verileri blockchain’e giriş yapmış oluyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment