Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BMW Bir Başka Blockchain Şirketiyle Daha İşbirliği Yapacak

Reuters‘ın yaptığı habere göre, ünlü Alman araba üreticisi BMW‘nin ikinci bir Blockchain girişim şirketi ile anlaşma yapmaya çok yakın olduğunu duyurdu. Girişim şirketinin CEO‘suna dayandırılan bu haberde BMW bu sefer ürünlerinde kullanılan kobaltın etik bir şekilde elde edildiğinden emin olmak için böyle bir işbirliği planlıyor.

Henüz geçtiğimiz hafta otomotiv devinin Çin merkezli bir Blockchain şirketi olan VEChain ile anlaştığını açıklamıştı. İngiltere merkezli pek adı duyulmamış bir girişim şirketi olan Circulor‘un CEO‘su Douglas Johnson-Poensgen‘in Reuters‘a yaptığı açıklamada şirketinin “temiz” kobalt kaynaklarını tespit etmek ve doğrulamak amacı ile BMW ile işbirliği içinde olduğunu açıkladı.

Peki Neden “Temiz” Kobalt?

Buradaki “temiz” aslında etik olarak uygun olma durumundan gelmekte çünkü hali hazırda günümüzde kobaltın çok büyük bir çoğunluğu savaşlar tarafından yıpratılmış ve ağır yaralar almış olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti topraklarından çıkartılmakta. Buradan alınan bilgilere göre buradaki kaynakların elde edilmesi için bazı resmi olmayan işletmeler “artisanal” olarak adlandırılan madenleri kullanmakta, hatta bazılarında çocuk işçilerin kullanıldığından dahi bahsedilmekte.

Circulor’un CEO’su Blockchain teknolojisinin otomotiv devlerinin sürdürülebilir bir tedarik zinciri sağlayabilmeleri için tam da ihtiyaçları oldukları şey:

“Ekonomik olarak mantıklı olanın herhangi bir problemi olmayan, sorundan arındırılmış kaynaklar ile işe başlamak olduğuna inanıyoruz. Sistem kendini kanıtladıktan ve kullanımı yaygınlaştıktan sonra artisanal madenler gibi oluşumlar ile mücadele etmeyi çok daha kolaylaştıracaktır.”

Circulor ve ortaya atılan bu ortaklık iddiası açısından başka herhangi bir bilgi henüz gün yüzüne çıkmadı. Buna BMW‘den gelecek olan resmi açıklama da dahil. Ek olarak Circulor’ın Londra‘daki kayıtlarına göre resmi bir internet sitesi bulunmamakta ve şirketin 2017 Kasım ayında kurulan özel limitet bir şirket olması dışında halka açık diğer başka bir bilgisi bulunmamakta.

Son zamanlarda özellikle Almanya‘da otomotiv endüstrisinin yükselmekte olan bir trend olduğu göze çarpmakta. Blockchain teknolojisinin bu sektörde yoğunlaştığı nokta yeni icatların geliştirilmesi ve maliyetin düşürülmesi.

Bugün Koinbülteni‘nde yayımlanan bir başka haberde Mercedes Benz’in sahibi Daimler’in çevreci yeni bir kripto para birimi çıkaracağını duyurmuştuk. MobiCoin olarak adlandırılan bu koin, sürücülere ödüller vermekte ve hali hazırda 3 aylık bir deneme sürecinin içinde bulunmakta.

Mart ayının başlarında ise yapmış olduğumuz bir başka haberde Porsche şirketinin Berlin merkezli girişim şirketi olan XAIN ile birlikte başarılı bir şekilde Blockchain teknolojisini adapte ettiğinden ve test etmeye başladığından bahsetmiştik.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment