Iran hükümeti yapmış olduğu bir açıklamada Blockchain teknolojisi temelli kendi kripto para birimi hayata geçirmek üzere deneme modelinin hazır olduğunu duyurdu. Aynı zamanda bu para biriminin hayata geçirildikten sonra ülkedeki bir çok finans kuruluşu tarafından kabul edileceği de eklendi. İran geçtiğimiz Şubat ayında kendi kripto parasını geliştireceğini duyurmuştu.
İran iletişim ve bilgi teknolojileri bakanı Mohammed Javad Azari Jahromi yapmış olduğu açıklamada İran kripto para biriminin, bakanlığa bağlı ICT araştırma enstitüsü, İran merkez bankasının bankacılık ve mali araştırma enstitüsü ve devlet yönetimindeki Post Bank ile ortaklaşa bir proje ile geliştirilmekte olduğunu belirtti.
Yerel haber ajansı IRNA‘ya yaptığı bir açıklamada Jahromi:
“Geçtiğimiz hafta projenin ne durumda olduğuna dair gerçekleştirdiğimiz ortak toplantı sonrasında deneysel bir modelin hazır olduğu sonucuna vardık.”
Bu duyuru geçtiğimiz Pazar günü merkez bankasının İran bankalarının Bitcoin dahil tüm kripto para birimleri ile işlem yapmalarının yasaklamasının ardından gelmiş bulunmakta.
Aralık ayında Iran’ın kara para aklama karşıtı birliğinin almış olduğu yasaklama kararına dayalı bir şekilde Merkez bankasının yayımlamış olduğu ihtar yazısında:
“Ülkemizde işlem gösteren bankalar, kredi kurumlar ve borsaların bu tip kripto para birimlerinin almaktan, satmaktan ve her türlü reklamcılık girişimlerine katılmaktan kaçınmalarını öneriyoruz.”
Kripto para birimlerinin arkasında yatan Blockchain teknolojisi 3. parti şahıs ve kurumların işlemlere müdahalesini engelleyerek değiştirilemez ve güvenli işlemler sunuyor.
İran da giderek büyümekte olan kripto para birimlerini karşı sıkı önlemler alan ülkeler listesine adını yazdırmış bulunmakta. Bu ülkelere Nisan ayının başlarında benzer girişimlerde bulunan Hindistan ve Pakistan da dahil. Fakat Hindistan’da alınan bu sert önlemler ülkede bazı beklenmedik sorunlar doğurmuştu.
Azari Jahromi yaptığı açıklamada bu yasaklamanın ülke içerisinde geliştirilen kripto para birimlerini kapsamadığını ve İran’ın geleceğin finan dünyasına şekil verecek olan kripto para birimlerine karşı bir direniş göstermediğini belirtti. Ve şunları ekledi:
“Merkez bankasının Bitcoin ve benzeri kripto para birimlerine koymuş olduğu bu yasağın sebebi yabancı para birimlerinin değerlerinin artması sonucu kripto piyasasının yaşamakta olduğu istikrarsızlığın bir sonucu olarak insanların varlıklarını kaybetmelerine neden olma endişesi olmakta.”
Çin, Rusya, Singapur gibi onlarca ülke müşteri bilgilerinin gizliliği ve işlemlerin etkinliğini arttırmak amacı ile çoktan kendi kripto para birimlerini geliştirmeye başlamış bulunmakta.
Ulusal Kripto Para Birimi Şeriat Hükümlerine Uygun
Azari Jahromi yapmış olduğu bir başka açıklamada İran kripto para birimlerinin varlıklar tarafından destekleneceğinden ötürü islam kanunlarına uygun olacağının altını çizdi.
İran din adamlarının daha önceden yapmış oldukları açıklamalarda dijital para birimleri ile iş yapmanın bazı problemler doğurabileceğini belirtmişti. Çünkü şeriata göre paranın gerçek bir değerinin olması veya buna benzer bir varlık tarafından desteklenmesi gerekmekte.
Azari Jahromi, İran’ın kripto para biriminin de aynı Malezya‘nın kripto parasının altın, Venezuela‘nın kripto parasının ise petrol tarafından desteklenmesi gibi varlıklar tarafından destekleneceğini söyledi.
İran’ın kendi kripto para birimini geliştirmesinin sebebinin batılı medya mercilerinde ülkeye uygulanmakta olan finansal yaptırımlardan kurtulmak olduğunun yazılması üzerine bakan Azari Jahromi şunları söyledi:
“ABD’nin düzenleyici kurumlarının gözetimi altında olmadığı için bütün kripto para birimleri yaptırımlardan kurtulmak için kullanılabilir. Ulusal dijital para birimleri de bu amaçla kullanılabilmekte.”
Hem Venezuela hem de İran günümüzde ABD‘nin uygulamakta olduğu ağır yaptırımların etkisi altında bulunmakta.
İran, Nisan ayının başlarında ülkedeki resmi ve serbest piyasa değişim oranlarını birleştirmiş ve ülkedeki bankalar üzerinden yapılan para değişimi harici her türlü işlemi yasaklamıştı. Bunun sebebi ise ülkenin resmi para birimi olan Riyal‘in bu ayın başlarında tüm zamanların en düşük değerini görmesiydi.
Hükümet yetkilileri bu ani düşüşün doğal olmadığını belirterek bunun ABD ve müttefikleri tarafında ülke için yapılmış bir komplo olabileceğini iddia etmişlerdi.
Kaynak: ifpnews.com