Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Merkez Bankası’nın Yasaklama Kararı Pek Etkili Olmuşa Benzemiyor

Geçtiğimiz 5 Nisan tarihinde Hindistan Merkez Bankası (RBI) ülke içerisinde bulunan tüm bankalara ve finans kurumlarına, kripto para ile ilişkisi olan şirketler ile ilişiklerini kesmeleri konusunda bir uyarı yayımlamıştı. Bu olay karşısında ise Hindistan‘daki kripto piyasası paniğe sürüklenerek ülkedeki kripto para yatırımcılarının alternatif arayışına girmesine sebebiyet vermişti.

Bazı gözü pek tüccarlar gizli yer altı ağlarına ve eşler arası kanallara (peer-to-peer) yönelerek işlemlerini bu şekilde gerçekleştirmeye devam etmişti.

RBI‘ın gerçekleştirmiş olduğu bu yasaklama ile gelecekte “gri borsa” aracılığıyla yani kanunen izin verilmeyen ve kontrol edilmeyen kanallar ile illegal işlemlerin giderek arttırabileceği öngörülmekte. Bankaların kripto para ile ilişiği olan şirketler ile işlem yapmasının engellenmesi Zebpay, Unocoin, Koinex gibi legal borsalar üzerine büyük bir kısıtlama getirmiş olmuştu.

Bu şirketlerin büyük bir çoğunluğu eşler arası (peer-to-peer) ağlar ile çalıştığı için işlemlerin takip edilmesini daha da güç hale getirmekte.

Hindu Business‘ın yapmış olduğu habere göre uzmanlar peer-to-peer ağların kullanımının ticarette 10 kat arttığına inanmakta. Eş kanalları birbirleri ile arasında direkt işlemler gerçekleştirebildikleri için aslında parayı hiç hareket ettirmemiş oluyorlar.

İşlemlerin gizli bir şekilde gerçekleşmek üzere yer altına inmelerindeki artışın bir başka sebebi ise RBI’ın uygulamaya koymuş olduğu bankaların kripto para borsaları ile çalışmalarını engellemenin kripto para birimleri ile gerçekleşen anlaşmaların yer altına inmesinin önünü açmakta.

Koinex‘in CEO‘sunun Hindu haber ajansına yaptığı açıklamada, çaresiz kalan illegal tüccarların bu engellemeyi aşmak için çevrim dışı anlaşmaları daha sık kullanmalarına sebep olmakta. Bu tip anlaşmalar ile gerçekleşen işlemlerin ise düzenleyiciler tarafından takip edilmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirtmekte.

Ülke içerisinden de konu hakkında farklı tepkiler gelmekte örneğin Mehul Pratap isimli bir kripto para yatırımcısı bu yasaklamanın kaçınılmaz olduğunu belirterek kripto piyasasında bulunan kötü niyetli kişilerin yasaklamayı aşmanın her zaman bir yolunu bulacağını ve RBI’nin bu girişiminin illegal işlemleri takip ettirmeyi yalnızca zorlaştırdığını söylemekte. Heinrick isimli bir başka kullanıcı ise Hindistan’ın kripto para birimleri ticaretinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu fakat düzenleyicilerin sahip olduğu üstünlüğü kullanarak yerel bankaların kripto para birimleri işlemlerini yasaklamasının hayal kırıklığı olduğunu belirtmekte. Aynı zamanda ülkenin çok geç olmadan kripto ekonomisine geçeceğine inandığını düşünmekte olduğunu söylemekte.

Kaynak: AMBCrypto

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment